ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2020 13:03 EEST | Updated 23/04/2020 17:51 EEST

Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη τα πρώτα κατοικίδια θετικά στον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Αυξήθηκαν σε οκτώ τα κρούσματα των αιλουροειδών στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ.

ARIANA DREHSLER via Getty Images

Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη έγιναν τα πρώτα κατοικίδια ζώα στις ΗΠΑ που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές. 

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν σε οκτώ τα κρούσματα του ιού στον Ζωολογικό Κήπο του Μπρόνξ, στη Ν. Υόρκη, καθώς άλλες τέσσερις τίγρεις και τρία λιοντάρια βρέθηκαν θετικά.

Τίγρης θετική στον κορονοϊό βρέθηκε στον Ζωολογικό κήπο του Μπρονξ

Οι γάτες που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως. Πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την covid-19 από ανθρώπους στα σπίτια όπου ζουν ή από γείτονες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, όμως οι αρχές επεσήμαναν ότι οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα κατοικίδιά τους.

«Τα κατοικίδια ζώα, μπορούν να μολυνθούν. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι, επιδημιολόγος υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Το CDC συνιστά στους ιδιοκτήτες να μην επιτρέπουν στα κατοικίδιά τους να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα έξω από το σπίτι όπου ζουν. Οι γάτες θα πρέπει να μένουν μέσα και τα σκυλιά όταν πηγαίνουν βόλτα να είναι δεμένα με λουρί και να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Σύμφωνα με το CDC, μολύνσεις από την covid-19 έχουν αναφερθεί σε πολύ λίγα ζώα παγκοσμίως, κυρίως σε όσα ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί από τον ιό.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια διαδραματίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ», επεσήμανε το CDC σε ανακοίνωσή του.

«Οπότε δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν μέτρα για τα ζώα συντροφιάς, τα οποία ίσως επηρεάσουν την ευημερία τους. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε αν και πώς διαφορετικά ζώα, περιλαμβανομένων των κατοικιδιών, μπορεί να επηρεάζονται».

Νωρίτερα τον Απρίλιο είχε δημοσιευθεί έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γάτες μπορεί να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ενώ τα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα στον ιό, κάτι που ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επιστημονικού περιοδικού γάτες και τα κουνάβια μπορεί να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Όμως η έρευνα, που βασίστηκε σε μία άλλη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα έδειξε ότι σκυλιά, κότες, γουρούνια και πάπιες μάλλον δεν μολύνονται.

Άλλα επτά αιλουροειδή προσβλήθηκαν στον ζωωλογικό κήπο του Μπρονξ

Μετά την τίγρη που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, άλλα εφτά αιλουροειδή, προσβληθηκαν σύμφωνα με την Οργάνωση για την Διατήρηση της Άγριας Φύσης (Wildlife Conservation Society).

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έχει την διαχείρηση του Ζωολογικού Κήπου του Μπρονξ, δήλωσε ότι οι τρεις τίγρεις και τα τρία αφρικάνικα λιοντάριαάρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα στις αρχές Απριλίου, όταν ο ζωολογικός κήπος ανακοίνωσε πως μια μαλαισιανή τίγρη 4 ετών, η Νάντια, είχε βρεθεί θετική στον ιο.

Τα έξι αιλουροειδή μετά από έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν και αυτά να έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα με τους υπέυθυνους του ζωολογικού κήπου, τα πρώτα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν έντονος βήχας.

Την ίδια στιγμή και ενώ δεν υπήρχαν εμφανή συμπτώματα του κορονοϊού, μία ακόμα τίγρη βρέθηκε θετική.

Σύμφωνα με της Οργάνωση για την Διατήρηση της Αγριας Φύσης, τα αιλουροειδή προσβλήθηκαν από έναν εργαζόμενο του ζωολογικού κήπου, που ούτε αυτός όμως είχε εμφανή συμπτώματα της νόσου.

Ως αποτέλεσμα των μαζικών κρουσμάτων η οργάνωση επέβαλε αυστηρούς κανόνες υγιεινής σε όλους τους εργαζόμενους που ασχολούνται με αιλουροειδή στους ζωολογικούς κήπους της πολιτείας, της Νέας Υόρκης, που διαχειρίζεται.

Και οι τέσσερις κήποι έχουν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, δήλωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Οσο για την κατάσταση της υγείας των οκτώ ζώων, αυτή είναι σταθερή, τρώνε καλά, συμπεριφέρονται κανονικά, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά ο βήχας τους.

Με πληροφορίες από το Reuters και το CNN.com