ΔΙΕΘΝΕΣ
15/04/2021 13:54 EEST

Ουδείς από τη βασιλική οικογένεια με στρατιωτική στολή στην κηδεία του Φίλιππου

Η βασίλισσα παρενέβη στη "μάχη των στολών" προστατεύοντας τον Χάρι και τον Άντριου και έσπασε την παράδοση.

WPA Pool via Getty Images

Η ”μάχη για τις στολές”. Έτσι αποκαλούν στη Βρετανία την αναστάτωση που προκλήθηκε με το εάν και ποια μέλη τη βασιλικής οικογένειας θα μπορέσουν να φορέσουν τη στρατιωτική τους στολή στην κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου, το ερχόμενο Σάββατο. Η δε διαμάχη που προκλήθηκε,  με τους υπεύθυνους τις την προετοιμασία της τελετής και την τήρηση του πρωτοκόλλου, ανάγκασε την βασίλισσα Ελισάβετ να παρέμβει σχετικά με τις ενδυματολογικές επιλογές των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας. Και τελικά, όπως γράφει ο Guardian, δεν θα φορέσει κανείς. 

Σημειώνεται, πως είθισται σε τέτοιες επίσημες περιστάσεις, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να φορούν στρατιωτικές στολές, συχνά αντανακλώντας τους τιμητικούς τίτλους που κατέχουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, έχουν υπάρξει συζητήσεις παρασκηνιακά για το τι θα πρέπει να φορέσουν ο γιος της βασίλισσας πρίγκιπας Άντριου και ο εγγονός της πρίγκιπας Χάρι.

Ο 36χρονος Χάρι, δούκας του Σάσεξ, παραιτήθηκε από όλα τα βασιλικά του καθήκοντα και έχασε όλους τους στρατιωτικούς του τίτλους τον Ιανουάριο όταν εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες με την σύζυγό του Μέγκαν και τον γιό τους Άρτσι, αλλά θέλει να φορέσει την στρατιωτική στολή που φορούσε στον γάμο του.

Ο 61χρονος Άντριου, ο δούκας του Γιορκ, αποσύρθηκε από τις επίσημες υποχρεώσεις του εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση παιδεραστίας με πρωταγωνιστή τον αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπστιν, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Οι βρετανικές εφημερίδες γράφουν ότι ο πρίγκιπας Άντριου θέλει να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του φορώντας την στολή του ναυάρχου. Στον Άντριου είχε αποδοθεί τιμητικά ο βαθμός του υποναυάρχου στα 55α του γενέθλια το 2015 και στα 60ά του γενέθλια επρόκειτο να προαχθεί σε ναύαρχο κάτι όμως που «πάγωσε» μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον ’Επστιν.

Ανάλογο αίτημα για να παραστεί με την στρατιωτική του στολή διατύπωσε και ο Χάρι. Και οι δυο δε είναι και μόνοι που είχαν ενεργό συμμετοχή στον στρατό-ο Χάρι στο Αφγανιστάν και ο Άντριου στον Πόλεμο στα Φόλκλαντς το 1982.

Τα Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα, αλλά σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η 94χρονη βασίλισσα αποφάσισε, σύμφωνα με την Daily Mail, πως όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φοράνε μαύρα κουστούμια και φορέματα. Έτσι ουσιαστικά προστάτεψε το Χάρι, αφού κινδύνευε να είναι ο μόνος, πέραν τον Άντριου, που δεν θα φορούσε στολή. 

Πηγές: Daily Mail, The Guardian