Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία για «τραγωδία» στον βομβαρδιζόμενο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι συνέπειες ενός ατυχήματος με ραδιενέργεια στη Ζαπορίζια θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο καταστροφικές από το Τσερνόμπιλ.
Alexander Ermochenko via Reuters

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών έκανε έκκληση την Πέμπτη για άμεσο τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε ζημιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες» όχι μόνο στην περιοχή αλλά και πέρα ​​από αυτήν.

Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα ο ένας τον άλλον για βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες εξέδωσε αυτή την δραματική δήλωση πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Alexander Ermochenko via Reuters

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο Associated Press ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο «είναι εντελώς εκτός ελέγχου», αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Γκρόσι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, προειδοποίησε ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται στην πόλη Ενερχοντάρ την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ενώ ο σταθμός ελέγχεται από τη Ρωσία, το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές επιχειρήσεις.

Alexander Ermochenko via Reuters

Η ουκρανική κρατική εταιρεία που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο έκανε λόγο για νέο ρωσικό βομβαρδισμό της εγκατάστασης και των κοντινών κτιρίων την Πέμπτη.

«Πέντε (χτυπήματα) καταγράφηκαν κοντά στο γραφείο της διαχείρισης του εργοστασίου-ακριβώς δίπλα στο σημείο συγκόλλησης και στην εγκατάσταση αποθήκευσης πηγών ακτινοβολίας», ανέφερε η Enerhoatom σε ανάρτησή της στο επίσημο κανάλι της στο Telegram.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση «για κοινή λογική» ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες «που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη φυσική ακεραιότητα και την ασφάλεια ή του πυρηνικού σταθμού».

Stringer . via Reuters

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι «η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει το μεγαλύτερο ατύχημα με ραδιενέργεια στην ιστορία στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια».

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι συνέπειες ενός ατυχήματος με ραδιενέργεια στη Ζαπορίζια «θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο καταστροφικές από το Τσερνόμπιλ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο στον - υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων - πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια που δέχεται βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ανθρώπων από την περιοχή.

«Ο σταθμός βρίσκεται από σήμερα όχι μόνο στα χέρια του εχθρού, αλλά στα χέρια αμόρφωτων ειδικών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να συμβεί μια τραγωδία», δήλωσε ο Ντένις Μοναστίρσκι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Alexander Ermochenko via Reuters

«Φυσικά, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της τραγωδίας που θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ρώσοι συνεχίσουν τις ενέργειές τους εκεί», είπε.

Εκκλήσεις και από την Ουάσιγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις εκκλήσεις για μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η μάχη κοντά σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη - και συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ή κοντά στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο στην Ουκρανία και να υποστηρίξει τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό», είπε ο εκπρόσωπος.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters)