Πυρκαγιές μαίνονται στη δυτική Ευρώπη, που «φλέγεται» ξανά από νέο κύμα καύσωνα

Εκρηκτικό μίγμα ακραίων θερμοκρασιών, πρωτόγνωρης ξηρασίας και καταστροφικών πύρινων μετώπων τσουρουφλίζει την ευρωπαϊκή οικονομία.
via Associated Press

Μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς νέο κύμα καύσωνα σαρώνει την δυτική Ευρώπη, με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος να ζητά άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, με την συνδρομή αεροπλάνων που «βομβαρδίζουν» με νερό, μάχονται για τρίτη μέρα με το «τέρας» της φωτιάς που έχει αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους στη νοτιοδυτική περιοχή Ζιρόντ της Γαλλίας.

via Associated Press

Με ένα απειλητικό κοκτέιλ ακραίων θερμοκρασιών, επικίνδυνων πυρομετεωρολογικών συνθηκών και ενός ανέμου που φουντώνει τις φλόγες, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι πολλά έθνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στέλνουν ενισχύσεις για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα κύματα καύσωνα, οι πλημμύρες και οι παγετώνες που καταρρέουν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και την αυξανόμενη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο.

Stephane Mahe via Reuters

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), Γιόζεφ Ασμπάχερ, δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης και η συρρίκνωση των ποταμών, όπως μετρήθηκαν από το διάστημα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το βαρύ πλήγμα στη γεωργία και σε άλλες βιομηχανίες από την κλιματική αλλαγή.

Η σειρά δορυφόρων Copernicus Sentinel-3 της έχει μετρήσει «ακραίες» θερμοκρασίες στην επιφάνεια της γης άνω των 45 C στη Βρετανία, 50 C στη Γαλλία και 60 C στην Ισπανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Stevo Vasiljevic via Reuters

Με τους διαδοχικούς καύσωνες να ψήνουν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, να φέρνουν θερμοκρασίες ρεκόρ και άνευ προηγουμένου ξηρασίες, έχει δοθεί εκ νέου έμφαση στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για τη γεωργία, τη βιομηχανία και τα μέσα ανθρώπινης διαβίωσης.

Η σοβαρή ξηρασία αναμένεται να μειώσει τη συγκομιδή αραβοσίτου της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 15%, ρίχνοντάς την σε χαμηλό 15ετίας, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές στα τρόφιμα εξαιτίας των χαμηλότερων εξαγωγών σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Stephane Mahe via Reuters

Ελικόπτερα του ελβετικού στρατού έχουν επιστρατευτεί για να μεταφέρουν νερό σε διψασμένες αγελάδες, γουρούνια και κατσίκες που ασφυκτιούν κάτω από έναν άγριο ήλιο στα αλπικά λιβάδια της χώρας.

Στη Γαλλία, που υποφέρει από τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, τα φορτηγά παραδίδουν νερό σε δεκάδες χωριά, όπου οι βρύσες έχουν στεγνώσει, οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν λάβει απαλλαγή για να συνεχίσουν να αποβάλλουν ζεστό νερό στα ποτάμια και οι αγρότες προειδοποιούν ότι η έλλειψη ζωοτροφών μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις στο γάλα.

Stephane Mahe via Reuters

Στη Γερμανία, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις αυτό το καλοκαίρι έχουν αποστραγγίσει τη στάθμη των υδάτων του Ρήνου -της εμπορικής αρτηρίας της χώρας- εμποδίζοντας τη ναυτιλία και συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα κόστη μεταφοράς.

Ωστόσο, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει άλλο ένα κύμα καύσωνα, μια ομάδα εργαζομένων δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον ιδρώσει: οι διανομές τροφίμων, που συχνά πέφτουν ανάμεσα στα παραθυράκια και τα κενά των εργασιακών κανονισμών.

Την ίδια ώρα, το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας εξέδωσε την Πέμπτη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.500 πυροσβέστες για έκτη μέρα καταπολεμούν μια πυρκαγιά στην κεντρική περιοχή Κοβίλια, που έχει κάψει (40 τετραγωνικά μίλια, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του εθνικού πάρκου Σέρα ντε Εστρέλα. Serra da Estrela.

via Associated Press

Στην Ισπανία, ηλεκτρικές καταιγίδες προκάλεσαν νέες πυρκαγιές και εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το διάβα μιας πυρκαγιάς στην επαρχία Κάθερες.

Το γραφείο του Μακρόν ανέφερε ότι επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη καταφτάνουν από την Ελλάδα και τη Σουηδία, ενώ η Γερμανία, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Πολωνία στέλνουν πυροσβέστες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Γαλλία.

Stephane Mahe via Reuters

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε λειτουργία!» έγραψε ο Μακρόν στο twitter.