Ουκρανία: Βαρύ το πλήγμα στις υποδομές ενέργειας, λύση η ενίσχυση της αεράμυνας λέει ο Ζελένσκι

Έθεσε το θέμα στους ηγέτες της G7 και αναμένει απάντηση από την συνεδρίαση των 50 συμμαχικών χωρών που συνεδριάζει στο περιθώριο της συνεδρίαση των ΥΕΘΑ του ΝΑΤΟ.
Στο σούπερ μάρκετ χωρίς φως. Λβιβ, 11 Οκτωβρίου
Στο σούπερ μάρκετ χωρίς φως. Λβιβ, 11 Οκτωβρίου
Stringer . via Reuters

Απάντηση από τους δυτικούς συμμάχους στο αίτημα που διατύπωσε κατά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 περί ταχείας αύξησης της ροής στρατιωτικής βοήθειας και κυρίως σε συστήματα αεράμυνας, δηλώνει πως αναμένεται σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να στηρίζουν το Κίεβο για ”όσο χρειαστεί” ενώ σήμερα ο συνασπισμός 50 χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ , γνωστός ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, συναντάται στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

″Προβλέπω πρόοδο από τους εταίρους μας σε θέματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας και συμφωνίες για νέες προμήθειες διαφόρων όπλων και πυρομαχικών ζωτικής σημασίας για εμάς”, δήλωσε ο Ζελένσκι την Τρίτη.

Απολογισμός των ρωσικών πληγμάτων

Ο δε ουκρανικός στρατός σε ένα πρώτο συνολικό απολογισμό των ρωσικών βομβαρδισμών κάνει λόγο για ζημιές σε περισσότερες από 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Λβιβ, Μπαχμούτ, Αβντιέβκα και Ζαπορίζια.

″Τις τελευταίες 24 ώρες, οι κατακτητές κατέφυγαν και πάλι σε μαζικές επιθέσεις με πυραύλους - περισσότεροι από 30 πύραυλοι κρουζ, επτά αεροπορικές επιδρομές και 25 περιπτώσεις βομβαρδισμού” αναφέρουν οι Ενοπλες Δυνάμει της χώρας.

Επίσης, ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 100 Ρώσους στρατιώτες στη νότια περιοχή της Χερσώνα, όπου μαίνεται η αντεπίθεση το Κιέβου. Σήμερα το πρωί μάλιστα, υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις στην πόλη και για ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας ενώ νωρίτερα ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης που πλέον επίσης ελέγχεται από τη Ρωσία, ανέφερε πως ακούστηκε και σε αυτή την πόλη μια ηχηρή έκρηξη.

Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης

Γενικότερα πάντως, η δραστηριότητα την Τρίτη ήταν λιγότερο έντονη από αυτή της Δευτέρας που άφησε πίσω της 19 νεκρούς ανθρώπους και πάνω απο΄100 τραυματίες. Τα ρωσικά ”χτυπήματα” βέβαια και την Τρίτη είχαν θύματα με αφού επτά άτομα σκοτώθηκαν στη Ζαπορίζια ενώ τμήμα της Λβιβ έμεινε χωρίς ρεύμα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την στοχοποίηση κρίσιμων υποδομών, η Ρωσία φέρεται να έπληξε περίπου το 30% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας σύμφωνα με τον υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούστσενκο.

″Στείλαμε αυτό το μήνυμα στους εταίρους μας: έχουμε ανάγκη να μπορούμε να προστατευόμαστε από αέρος”, δήλωσε ο Χαλούστσενκο στο CNN επισημαίνοντας το ζήτημα των ”κρίσιμων υποδομών”.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία κάλεσε την Τρίτη τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν οικιακές συσκευές, όπως οι φούρνους και τα πλυντήρια, προς εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος.

Παραλλαγή νέων HIMARS και IRIS-T

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεκσίι Ράζνικοφ, πανηγύρισε την άφιξη από τις ΗΠΑ τεσσάρων επιπλέον πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), των οποίων η ακρίβεια και το μεγαλύτερο βεληνεκές επέτρεψαν στην Ουκρανία να μειώσει το πλεονέκτημα πυροβολικού της Ρωσίας.

″Ώρα HIMARS”, έγραψε στο Twitter, ήταν μια ”καλή στιγμή για τους Ουκρανούς και κακή στιγμή για τους κατακτητές”.

Η Ουκρανία παρέλαβε την Τρίτη και το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T που η Γερμανία υποσχέθηκε να προμηθεύσει, όπως δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου Άμυνας ενώ η Ουάσιγκτον επιταχύνει και την αποστολή του συστήματος αεράμυνας NASAMS.

Δημοφιλή