Προσχεδιασμένo το μπαράζ βομβαρδισμών, λένε οι ΗΠΑ, ενίσχυση της αεράμυνας της ζητά η Ουκρανία

19 νεκροί και 105 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα την Δευτέρα, μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές της χώρες. Έκτακτη συνεδρίαση της G7 σήμερα.
Κίεβο
Κίεβο
SOPA Images via Getty Images

Η Ουκρανία στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της και κυρίως την αεράμυνά της αφού η Ρωσία εξαπέλυσε τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις σε πόλεις ανά την επικράτεια από την αρχή του πολέμου, αναγκάζοντας χιλιάδες να σπεύσουν στα καταφύγια βομβαρδισμών και το Κίεβο να διακόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Οι πύραυλοι που έπληξαν στόχους σε όλη την Ουκρανία την Δευτέρα κόστισαν τη ζωή σε 19 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 105 ”χτυπώντας” πολυσύχναστους δρόμους, παιδικές χαρές, τουριστικά αξιοθέατα.

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε Κίεβο, Λβιβ, Τέρνοπιλ και Ζιτομίρ στη δυτική Ουκρανία, σε Ντνίπρο και ε Κρεμεντσούκ στο κέντρο, στη Ζαπορίζια στα νότια και στο Χάρκοβο στα ανατολικά, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το μπαράζ δεκάδων πυραύλων κρουζ που εκτοξεύτηκαν από αέρα, ξηρά και θάλασσα αποτελούν το ισχυρότερο κύμα αεροπορικών επιδρομών που εκπονήθηκε μακριά από τις πρώτες γραμμές των μαχών από τις ημέρες την έναρξη της εισβολής.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι διέταξε «ευρείας κλίμακας» επιθέσεις αφού κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση στην Γέφυρα του Κερτς, στην Κριμαία που ενώνει την χερσόνησο με την προσαρτημένη σε αυτή Ρωσία.

Οι ΗΠΑ όμως σχολίασαν είπαν ότι η κλίμακα των επιθέσεων σήμαινε ότι πιθανότατα είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό. ενώ ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας αποτελεί την «νούμερο 1 προτεραιότητα στην αμυντική συνεργασία» των δύο χωρών.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Ζελένεσκι. «Θα κάνουμε το πεδίο της μάχης πιο οδυνηρό για τον εχθρό».

Ο Μπάιντεν είπε στον ουκρανό πρόεδρος, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν προηγμένα συστήματα αεράμυνα ενώ το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει από τις 27 Σεπτεμβρίου ότι θα αρχίσει παραδόσεις του Εθνικού Προηγμένου Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος κατά τους επόμενους περίπου δύο μήνες.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, είπε ότι περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

«Τέτοια βοήθεια, καθώς και η παροχή πληροφοριών στο Κίεβο, εκπαιδευτών και κατευθυντήριων γραμμών μάχης, οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση και αυξάνει τους κινδύνους σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ», σχολίασε μιλώντας σε ΜΜΕ.

Οι επιθέσεις στις ώρες αιχμής της Δευτέρας είχαν εσκεμμένα προγραμματιστεί για να σκοτώσουν ανθρώπους και να πλήξουν το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας όπως σχολιάζει ο Ζελένσκι ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας επεσήμανε πως χτυπήθηκαν 11 κρίσιμες υποδομές σε οκτώ περιοχές, αφήνοντας τμήματα της Ουκρανίας χωρίς ηλεκτρισμό, νερό ή θέρμανση.

Ζαπορίζια
Ζαπορίζια
Anadolu Agency via Getty Images

Υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την λειτουργία των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας το συντομότερο δυνατό ενώ καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να αποκαταστήσει την παροχή ρεύματος ανακοίνωσε την διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περίοδο που η ήπειρος αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό.

Καθοριστικός παράγοντας οι ρωσικές ήττες

Οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας ήρθαν τρεις ημέρες μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τη γέφυρα που κατασκευάστηκε στην Κριμαία μετά την προσάρτηση του 2014 και το Κρεμλίνο έδειξε ως αυτουργό αυτής της πράξης «τρομοκρατίας» όπως την χαρακτήρισε, την Ουκρανία.

«Το να αφήσουμε τέτοιες πράξεις χωρίς απάντηση είναι απλώς αδύνατο», είπε ο Πούτιν, υπονοώντας και άλλες επιθέσεις σε ρωσικές υποδομές ενώ απείλησε με περισσότερα πλήγματα εάν η Ουκρανία χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δήλωσαν ότι οι τέτοιας κλίμακας επιθέσεις της Ρωσίας δεν θα μπορούσαν να είχαν σχεδιαστεί σε δύο μόνο ημέρες από την έκρηξη στην Γέφυρα.

«Πιθανότατα ήταν κάτι που σχεδίαζαν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος για θέματα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Τζον Κίρμπι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας δεν επιτάχυνε μέρος του σχεδιασμού τους».

Μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές της Λβιβ
Μπλακ άουτ σε αρκετές περιοχές της Λβιβ
Stringer . via Reuters

Η Ουκρανία, η οποία θεωρεί τη γέφυρα ως στρατιωτικό στόχο που συντηρεί την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, πανηγυρίζει την έκρηξη χωρίς να αναλάβει την ευθύνη.

Μετά από εβδομάδες αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές αρχές αντιμετωπίζουν την πρώτη συνεχή εσωτερική κριτική για τον πόλεμο, με σχολιαστές στην κρατική τηλεόραση να απαιτούν ολοένα και σκληρότερη στάση έναντι της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν απάντησε στις προόδους της Ουκρανίας διατάσσοντας μερική επιστράτευση, κηρύσσοντας την προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών και απειλώντας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ το Σάββατο ανακοίνωσε πως Γενικός Διοικητής όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία, αναλαμβάνει αρχηγό της Π.Α. στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν που είχε αναλάβει και τις σκληρές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Δημοφιλή