Οφθαλμικές σταγόνες που πήραν έγκριση στις ΗΠΑ βάζουν τέλος στα γυαλιά ανάγνωσης

Μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Πόσο κοστίζουν, ποιες οι πιθανές παρενέργειες.
Nastasic via Getty Images

Πείτε αντίο στα γυαλιά ανάγνωσης, τουλάχιστον αν είστε κάτω των 65 ετών.

Μια νέα οφθαλμική σταγόνα που ονομάζεται Vuity, η οποία εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, μπορεί να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων Αμερικανών (σε πρώτη τουλάχιστον φάση) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κοντινή όραση, όπως αναφέρει το CBS News.

Η πάθηση επηρεάζει περίπου 128 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ, ως επί το πλείστων άνω των 40 ετών και οι οφθαλμικές σταγόνες λειτουργούν καλά σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Το Vuity ενεργοποιείται σε περίπου 15 λεπτά και διαρκεί για 6 έως 10 ώρες. Οι σταγόνες χρησιμοποιούν την εγγενή ικανότητα του ματιού να μειώνει το μέγεθος της κόρης του. «Η μείωση του μεγέθους της κόρης διευρύνει το βάθος πεδίου ή το βάθος εστίασης και αυτό σας επιτρέπει να εστιάσετε σε διαφορετικά εύρη», δήλωσε στο CBS ο Τζωρτζ Γουόρινγκ, κύριος ερευνητής της κλινικής δοκιμής του Vuity.

Η δοκιμή εξέτασε 750 συμμετέχοντες που δήλωσαν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. «Είναι σίγουρα μια αλλαγή στη ζωή», είπε ο Τόνι Ράιτ, ένας από τους συμμετέχοντες.

Οι σταγόνες κοστίζουν περίπου 80 δολάρια (για χρήση 30 ημερών) και το ποσό σίγουρα δεν είναι μικρό.

Δυστυχώς, συνοδεύονται επίσης από παρενέργειες όπως πονοκεφάλους και ερυθρότητα των ματιών και οι χρήστες δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σταγόνες όταν πρόκειται να οδηγήσουν νύχτα ή όταν εκτελούν δραστηριότητες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

″Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε ότι θα γίνει καλά ανεκτό μακροπρόθεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί περαιτέρω”, ανέφερε ο Γουίρινγκ σχετικά με τις παρενέργειες.

Οι σταγόνες δεν συνταγογραφούνται, ούτε αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο αφού θεωρείται πως είναι μια ”πολυτέλεια” παρά αναγκαιότητα ενώ τα γυαλιά ανάγνωσης είναι φθηνότερα και προσφέρουν καλύτερη αναλογία κόστους -οφέλους.

Ωστόσο, οι σταγόνες είναι βέβαιο ότι θα βρουν πολλούς πελάτες, ιδιαίτερα μεταξύ 40 και 55 ετών, ηλικίες στις οποίες λειτουργούν καλύτερα.

Πηγή: CBS News

Δημοφιλή