Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Στα ύψη το φυσικό αέριο ανησυχία για το Βρετανικό «χάος»

Το φυσικό αέριο εκτινάχθηκε σήμερα στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα μετά τις δηλώσεςι της ΕΕ για δολιοφθορά στους αγωγούς
Peter Zelei Images via Getty Images

Οι «ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

«Φωτιά» το φυσικό αέριο

Οι δολιοφθορές στους αγωγούς φυσικού αερίου, όπως δήλωσε η ΕΕ και το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει οριστικά τις ροές προς την Ευρώπη, εκτίναξαν την τιμή του φυσικού αερίου σήμερα στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μετά την σημαντική υποχώρηση των τιμών την τελευταία εβδομάδα, σήμερα το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου, διαπραγματεύεται στην ολλανδική αγορά (TTF) με άλμα 13,1% ενώ ορατή είναι πλέον η πιθανότητα ελλείψεων στο άμεσο μέλλον.

Εάν η ρωσική Gazprom κάνει πραγματικότητα τις χθεσινές της απειλές για διακοπή των ροών μέσω της Ουκρανίας, λόγω της διαμάχης της με την Naftogaz, τότε η Ευρώπη θα αποκοπεί πλήρως από το ρωσικό αέριο.

Σε λειτουργία θα είναι πλέον μόνο ο αγωγός TurkStream που στέλνει αέριο στην Τουρκία και σε ορισμένες χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Χαοτική η εικόνα της βρετανικής οικονομίας

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) η οποία ανακοίνωσε σήμερα οτι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων σε μια προσπάθεια της να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αναβάλει προσωρινά την πώληση ομολόγων που είχε ανακοινώσει.

”Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου. Σκοπός των αγορών αυτών είναι η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς”, αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα.

Σε μια δύσκολη περίοδο για την βρετανική οικονομία, μετά τις σημαντικές απώλειες της στερλίνας, οι αγορές εμφανίζονται ανήσυχες για τις επιπτώσεις της μείωσης φόρων που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού.

Το Resolution Foundation, μια δεξαμενή σκέψης που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Τρας για τον προϋπολογισμό, εκτιμά ότι οι κινήσεις της αγοράς ομολόγων θα προσθέσουν περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες (15,1 δισεκατομμύρια δολάρια) στο κόστος δανεισμού της Βρετανίας, μέχρι το 2026 και 2027.

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι διατηρεί τον στόχο της να μειώσει τα 838 δισ. λίρες (892 δισ. δολάρια) του αποθέματος ομολόγων της κατά 80 δισ. Στερλίνες το 2023. Ωστόσο θα αναβάλει τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων γιατί δεν ευνοούνται από τις συνθήκες της αγοράς.

”Οι αγορές αυτές θα είναι αυστηρά περιορισμένες χρονικά. Αποσκοπούν στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος στη μακροχρόνια αγορά κρατικών ομολόγων”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης τα βρετανικά ομόλογα βλέπουν σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων, με την απόδοση του 10ετους να υποχωρεί κατά περισσότερο από 8% στο 4,128% ενώ στα 30ετη ομόλογα πέφτει κατά 12%.

Η ανοδική πορεία των βρετανικών ομολόγων, που βρέθηκαν κοντά σε ρεκόρ σχεδόν 65 ετών, ναυάγησε μετά το σχέδιο Τρας για ιστορικές φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972 προκειμένου να τις χρηματοδοτήσει.

Αυτό οδήγησε χθές το 30ετές ομόλογο να σκαρφαλώσει πάνω από το 5% για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

ΕΚΤ: Βλέπει άλμα του πληθωρισμού στο 9,7% τον Σεπτέμβριο

Όχι μια, αλλά πολλές ακόμη θα είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων που θα ανακοινώσει τους επόμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο φόρουμ του Atlantic Council στην Φρανκφούρτη, τόνισε ότι βασική αποστολή της είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ΕΕ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 30 /9 θα δείχνουν νέα αύξηση στο 9,7% από 9,1% τον Αύγουστο.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στα επόμενα, πολλαπλά συμβούλια.

Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ύφεση. Όμως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε θα ζημιώσουμε την οικονομία ακόμη περισσότερο» είπε.

Σε συνέντευξή του σήμερα στο Reuters, o Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, προέβλεψε πως η ΕΚΤ θα φτάσει τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ τον Οκτώβριο θα αυξηθούν κατά 50 και 75 μονάδες βάσης.

Πηγές: Reuters, Bloomberg

Δημοφιλή