Οι κάτοικοι σε αυτό το χωριό ζουν ως τα 100 - Αποκαλύπτουν 5 συνήθειες μακροζωίας

Φανερώνουν τα μυστικά που τους κρατούν υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα. Κάποια από αυτά δεν θα τα φανταζόμασταν ποτέ.
.
AleksandarNakic via Getty Images
.

Σε μια ελάχιστα γνωστή ορεινή περιοχή που ονομάζεται Hunza Valley, η οποία βρίσκεται πολύ βόρεια του Πακιστάν, οι άνθρωποι φαίνεται να αψηφούν όλες τις ιατρικές πιθανότητες.

Είναι κυρίως η πατρίδα των Burusho και Wakhi, οι οποίοι για αιώνες επιβίωσαν και ευημερούσαν σε απομακρυσμένα χωριά — με ελάχιστες ανέσεις και υποτυπώδεις ιατρικές εγκαταστάσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής εκεί είναι περίπου 100 χρόνια.

Ιδού μερικές ενδιαφέρουσες συνήθειες που συνδράμουν έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ζουν περισσότερο:

1. Καταναλώνουν σπόρους και λάδι βερίκοκου

Οι βερικοκιές είναι μια από τις σημαντικότερες τοπικές καλλιέργειες στην κοιλάδα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι βερίκοκου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων πηγών φλεγμονής στο σώμα, εν μέρει λόγω μιας ένωσης που ονομάζεται αμυγδαλίνη.

Σχεδόν κάθε παραδοσιακό πιάτο των Hunzai περιλαμβάνει λάδι βερίκοκου. Παλιότερα, κατασκευαζόταν στο χέρι, αλλά τώρα οι ντόπιοι χρησιμοποιούν μηχανήματα για να το εξάγουν...

2. Δεν σταματούν να κινούνται

Οι άνθρωποι εδώ είναι υγιείς και δραστήριοι σε όλη τους τη ζωή, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις ανθρώπους στα 80 τους χρόνια έξω, ακόμα και το χειμώνα. Τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να βόσκουν τις αγελάδες και τα πρόβατά τους, να μαζεύουν ξύλα και να κάνουν άλλες οικιακές εργασίες.

Συμμετέχουν επίσης σε κοινοτικές δραστηριότητες όπως το “rajaki”, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό των καναλιών νερού όταν φτάσει η άνοιξη.

Οι ντόπιοι όλων των ηλικιών κάνουν καθημερινά ποδήλατο, πατινάζ και αθλήματα όπως ποδόσφαιρο και κρίκετ..

3. Πίνουν νερό παγετώνων που φιλτράρεται φυσικά

Η κοιλάδα είναι γεμάτη με δεκάδες παγετώνες, οι οποίοι λιώνουν καθ′ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. .

Ένα γυαλιστερό, σκούρο γκρι υγρό, το «νερό Hunza» έχει προκαλέσει από καιρό το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Σε αντίθεση με άλλες πηγές νερού, αυτό το νερό των παγετώνων φιλτράρεται φυσικά από στρώματα πάγου και βράχων και περιέχει πολύτιμα μέταλλα.

4. Σπάνια τρώνε επεξεργασμένα φαγητά

Σχεδόν κάθε κομμάτι κρέας που καταναλώνεται προέρχεται από ένα ζώο τοπικής προέλευσης που σκοτώθηκε πρόσφατα.

Οι άνθρωποι σπάνια τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα και σίγουρα δεν θα βρούμε εδώ «γρήγορο» φαγητό. Τα γεύματα παρασκευάζονται συνήθως φρέσκα στο σπίτι καθημερινά, και σχεδόν κάθε νοικοκυριό καλλιεργεί κάποιο είδος λαχανικών.

Το σπανάκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και άλλα αγαπημένα προϊόντα όπως οι ντομάτες και οι πατάτες καλλιεργούνται τοπικά και με βιολογικό τρόπο.

5. Εχουν ισχυρούς κοινοτικούς δεσμούς

Οι άνθρωποι είναι «δεμένοι» σφιχτά και οι κάτοικοι φροντίζουν ο ένας τον άλλον, ειδικά τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της κοινότητας.

Οίκοι ευγηρίας δεν υπάρχουν εδώ. Οι ηλικιωμένοι χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και φροντίδας από τις οικογένειές τους.

Με ουσιαστικά μηδενικό έγκλημα να παρατηρείται, είναι αρκετά ασφαλές για τα παιδιά να περιπλανώνται μόνα τους έξω, ακόμη και σε μικρές ηλικίες. Πρόκειται πιθανότατα για ένα από τα τελευταία μέρη όπου θα δούμε περισσότερο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους από ότι στο iPad.

Έχοντας ζήσει εδώ τα τελευταία δύο χρόνια, μπορώ με χαρά να πω ότι δεν είχα ποτέ το προνόμιο να βιώσω μια κοινωνία τόσο συλλογική όσο αυτή.