CULTURE
20/03/2021 08:02 EET | Updated 20/03/2021 08:02 EET

Οι νικητές των Παγκόσμιων Βραβείων Φωτογραφίας Sony 2021

Μοναδικές εικόνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε τους νικητές για τις κατηγορίες των βραβείων Sony World Photography 2021, με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων εικόνων του 2020.

Πάνω από 100 φωτογράφοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ανάμεσά τους οι δέκα νικητές των κατηγοριών. Κάθε νικητής κέρδισε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης από τη Sony και μπαίνει στην τελική φάση του διαγωνισμού για την ανάδειξη του γενικού νικητή με την καλύτερη φωτογραφία, που θα ανακοινωθεί στις 15 Απριλίου. Αυτός ο νικητής θα κερδίσει τον τίτλο του «Φωτογράφου της Χρονιάς» και ένα χρηματικό έπαθλο των 5000 δολαρίων (4204 ευρώ).

 

Φωτογραφία δρόμου

World Photography Organisation
F. Dilek Uyar

Αυτή η φωτογραφία του F. Dilek Uyar, τραβήχτηκε στην Τουρκία και έχει τίτλο «Απολύμανση». Περιγράφεται ως κινηματογραφική εικόνα που απεικονίζει έναν υπάλληλο της μονάδας Υγείας του Δήμου της Άγκυρας με προστατευτικά μέσα, ενώ περπατάει κατά μήκος της πλατφόρμας του τρένου και ψεκάζει με απολυμαντικό.

 

Αρχιτεκτονική

World Photography Organisation
Klaus Lenzen

Η παραπάνω φωτογραφία, από τον Klaus Lenzen με τίτλο «Το μπλε παράθυρο», απεικονίζει μια ράμπα στις σκάλες του ξενοδοχείου Hyatt στο Ντίσελντορφ. Στην φωτογραφία απεικονίζεται η οπτική που έχει κανείς ανεβαίνοντας προς το παράθυρο που είναι στο τέλος της σκάλας, μέσα στο οποίο αντανακλάται ο καταγάλανος ουρανός. «Φαινομενικά αιωρούμενα στο διάστημα, οι σκάλες και το παράθυρο, πλαισιώνονται από σκούρες σκιές που τονίζουν το σχέδιο, ενώ προσθέτουν επίσης ένα στοιχείο σουρεαλισμού.»

 Δημιουργία

World Photography Organisation
Tamary Kudita

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Tamary Kudita στην Ζιμπάμπουε και έχει τίτλο «Αφρικανή βικτοριανή». Είναι το πορτρέτο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας ντυμένης με βικτοριανό φόρεμα, η οποία κρατάει παραδοσιακά μαγειρικά σκεύη της φυλής της. «Η εικόνα καταδεικνύει το στερεοτυπικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το μαύρο γυναικείο σώμα και προσφέρει μια εναλλακτική οπτική στην πολύπλευρη αφρικανική ταυτότητα.»

 

Τοπίο

World Photography Organisation
Juan Lopez Ruiz

Η παραπάνω φωτογραφία του Juan López Ruiz από την Ισπανία, με τίτλο «Ηλεκτρική καταιγίδα πάνω σε λεβάντες» είναι μια δραματική φωτογραφία που καταγράφει τη στιγμή που ο κεραυνός χτυπά ένα ανθισμένο χωράφι με λεβάντες, το οποίο έχει ένα μοναχικό δέντρο στο κέντρο. Τραβήχτηκε στην επαρχία της Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας.

 

Τρόπος ζωής 

World Photography Organisation
Mariano Belmar Torrecilla

Η φωτογραφία είναι του Mariano Belmar Torrecilla από την Ισπανία με τίτλο «Μέρες στην παραλία» και απεικονίζει μια απαλά εστιασμένη εικόνα δύο γυναικών που απολαμβάνουν έναν πρωινό περίπατο στην παραλία στο Αλικάντε της Ισπανίας.

 

Κίνηση

World Photography Organisation
Marijo Maduna

Η φωτογραφία του Marijo Maduna από την Κροατία με τίτλο «Γυναικεία Δύναμη»  είναι μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που καταγράφει τη στιγμή που μια γυναίκα βουτάει από ένα βράχο στο νησί Λόκρουμ κοντά στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, ενώ οι φίλες της παρακολουθούν.

 

Φυσικός κόσμος και άγρια ζωή

World Photography Organisation
Cristo Pihlamäe

Η παραπάνω φωτογραφία είναι του Cristo Pihlamäe από την Εσθονία, με τίτλο «Μικρό φιλί», και περιγράφεται ως «μια διασκεδαστική εικόνα ενός λαγού που παρατηρεί με τη γλώσσα του έξω.»

 

 Αντικείμενο

World Photography Organisation
Kata Zih

Αυτή η φωτογραφία είναι της Kata Zih από την Ουγγαρία και έχει τον τίτλο «Memento». Απεικονίζει το μανεκέν ενός ράφτη σε ένα άδειο δωμάτιο. Για την Zih, η ακινησία της σκηνής προκαλεί ένα αίσθημα μοναξιάς και παραπέμπει στις αναμνήσεις από το λοκντάουν.

 

Ταξίδι

World Photography Organisation
Khanh Phan

Αυτή η φωτογραφία είναι του Khanh Phan από το Βιετνάμ με τίτλο «Ξερά ψάρια». Είναι μια φωτογραφία μιας μοναχικής γυναίκας που περιβάλλεται από εκατοντάδες δίσκους νεκρών ψαριών στην αγορά ψαριών Λονγκ Χάι στο Βιετνάμ.

 

Πορτρέτο

World Photography Organisation
Lyudmila Sabanina

Η παραπάνω φωτογραφία είναι της Lyudmila Sabanina από την Ρωσία, με τίτλο «Γιος» και απεικονίζει ένα μικρό παιδί να κάθεται σε ένα τραπέζι ενώ «κοιτάζει χαμένο στο διάστημα». Η φωτογραφία δείχνει μια άλλη πλευρά της παιδικής ηλικίας, μια ηρεμία και έναν προβληματισμό.

Πηγές: World Photography Organisation, PetaPixel