Οι παγετώνες εξαφανίζονται με ρυθμό ρεκόρ στις Αλπεις μετά τους καύσωνες

Τρομακτικές, μη αναστρέψιμες, απώλειες πάγου.
Arnd Wiegmann via Reuters

Οι παγετώνες των Αλπεων γνωρίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες μάζας σε τουλάχιστον 60 χρόνια τήρησης αρχείων, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιήθηκαν αποκλειστικά στο Reuters.

Εξετάζοντας τη διαφορά στο πόσο χιόνι έπεσε το χειμώνα και πόσο πάγος λιώνει το καλοκαίρι, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν πόσο έχει συρρικνωθεί ένας παγετώνας κάθε έτος.

Arnd Wiegmann via Reuters

Από τον περασμένο χειμώνα, που σημειώθηκαν σχετικά λίγες χιονοπτώσεις, οι Αλπεις έχουν «ψηθεί» από δύο μεγάλους καύσωνες στις αρχές του καλοκαιριού - συμπεριλαμβανομένου ενός τον Ιούλιο που συνοδεύτηκε από θερμοκρασίες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα, το υψόμετρο στο οποίο πάγωνε το νερό μετρήθηκε στο ύψος ρεκόρ των 5.184 μέτρων, σε σύγκριση με το κανονικό καλοκαιρινό επίπεδο μεταξύ 3.000-3.500 μέτρων.

Emma Farge via Reuters

Οι περισσότεροι από τους ορεινούς παγετώνες του κόσμου - απομεινάρια της τελευταίας εποχής των παγετώνων - υποχωρούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά αυτοί στις ευρωπαϊκές Άλπεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, επειδή είναι μικρότεροι με σχετικά μικρή κάλυψη πάγου. Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες στις Αλπεις αυξάνονται κατά περίπου 0,3 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία - περίπου δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται, οι παγετώνες των Αλπεων αναμένεται να χάσουν περισσότερο από το 80% της τρέχουσας μάζας τους έως το 2100.

Πολλοί θα εξαφανιστούν ανεξάρτητα από την όποια δράση κατά των εκπομπών ληφθεί τώρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκλήθηκε από προηγούμενες εκπομπές, σύμφωνα με έκθεση του 2019 της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Arnd Wiegmann via Reuters

Οι πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες φέτος εγείρουν ανησυχία ότι οι παγετώνες των Αλπεων μπορεί να εξαφανιστούν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το Reuters μίλησε με ειδικούς στην Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι οι παγετώνες εκεί βρίσκονται σε τροχιά για απώλειες ρεκόρ. Στην Αυστρία, οι παγετώνες είναι χωρίς χιόνι μέχρι τις κορυφές.

Arnd Wiegmann via Reuters

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων βρίσκονται επίσης σε τροχιά για ρεκόρ απώλειας πάγου, δήλωσαν επιστήμονες στο Reuters. Οταν η περίοδος των καλοκαιρινών μουσώνων έφτασε στην περιοχή του Κασμίρ, για παράδειγμα, πολλοί παγετώνες είχαν ήδη συρρικνωθεί δραματικά, μετά από ένα κύμα καύσωνα που συνοδεύτηκε από θερμοκρασίες πάνω από 48 C στη βόρεια Ινδία.

Οι παγετώνες που εξαφανίζονται θέτουν ήδη σε κίνδυνο ζωές και μέσα διαβίωσης. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μια κατάρρευση παγετώνα στην Ιταλία σκότωσε 11 ανθρώπους. Μέρες αργότερα, ένας παγετώνας που κατέρρευσε στα βουνά του ανατολικού Κιργιστάν προκάλεσε μια τεράστια χιονοστιβάδα, στέλνοντας πάγο και βράχια προς τους διερχόμενους τουρίστες.

Οι Ελβετοί κάτοικοι ανησυχούν ότι οι απώλειες των παγετώνων θα βλάψουν την οικονομία τους. Ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα των Αλπεων, που βασίζονται σε αυτούς τους παγετώνες, καλύπτουν τώρα τις πίστες με λευκά φύλλα για να αντανακλούν το φως του ήλιου και να μειώνουν το λιώσιμο.

Δημοφιλή