Οι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς επενδύουν στα βακτήρια και σώζουν τον πλανήτη

Οι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς επενδύουν στα βακτήρια και σώζουν τον πλανήτη
Getty Image

Οι ιδέες των πιο διάσημων επιχειρηματιών είναι συνήθως πρωτότυπες, μία όμως που αποκαλύφθηκε πρόσφατα κλέβει την παράσταση, καθώς η επένδυση αφορά ένα όχι και τόσο δημοφιλές σώμα και ειδικότερα τα βακτήρια. Η απέχθεια που αισθάνεται κάποιος στο άκουσμα του ονόματος τους όμως καθόλου δεν δείχνει να αφορά τον Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς οι οποίοι θεωρούν πως οι εν λόγω μικροοργανισμοί μπορούν ακόμα και να σώσουν τον πλανήτη.

Πώς θα γίνει αυτό; Όπως αναφέρει το Business Insider σε πρόσφατο δημοσίευμά του τα βακτήρια είναι ικανά να μειώσουν την ρύπανση του περιβάλλοντος μέσω της ενέργειας και της γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο μια ομάδα δισεκατομμυριούχων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Γκέιτς, Μπέζος και Μπλούμπεργκ, διέθεσαν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίου σε εννέα startup ενέργειας.

Οι επενδύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ταμείου που δεν απαιτεί από τις εταιρείες να επιστρέψουν την επένδυση παρά μετά από 20 χρόνια. Με τη χρηματοδότηση η εταιρεία Pivot Bio με έδρα την Καλιφόρνια συγκέντρωσε 70 εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιήσει έρευνα στα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια.

Η Pivot Bio κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι αγρότες χρησιμοποιούν υπερβολικά πολύ λίπασμα. «Το φυτό είναι σαν τον άνθρωπο και καθώς μεγαλώνει έχει και διαφορετικούς ρυθμούς στην ανάπτυξή του», επισημαίνει ο Κάρστεν Τεμέ, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο οποίος παράλληλα εξηγεί πως το φυτό στη μέση της καλλιεργητικής περιόδου είναι σαν έφηβος, αφού πρέπει να λάβει θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώνει σωστά.

Τα λιπάσματα απελευθερώνουν οξείδιο του αζώτου που είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Η ουσία όμως καταλήγει σε ποτάμια και ρέματα, δεσμεύοντας το οξυγόνο στο νερό, με αποτέλεσμα να μην επιβιώνει κανένα θαλάσσιο ζώο. Φυσικά οι συνέπειες γίνονται αισθητές και στον άνθρωπο.

Η Pivot Bio ανακάλυψε ένα βακτήριο το οποίο μειώνει την ανάγκη για τη χρήση των επικίνδυνων λιπασμάτων. Η εταιρεία με τη γενετική τροποποίηση των μικροοργανισμών βοηθά στην ενεργοποίηση των βακτηρίων αυτών με την παρουσία αζωτούχων λιπασμάτων. Οι γεωργοί έτσι μπορούν να ψεκάζουν αυτά τα γενετικά τροποποιημένα βακτήρια σε υγρή μορφή, πάνω στη σοδειά.

Δημοφιλή