Οικονόμου: Η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής

«Υπάρχει ενεργειακή επάρκεια», διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Eurokinissi

Στην ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες ο Γιάννης Οικονόμου εστίασε στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, τονίζοντας ότι «η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και εκτίμησε ότι μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής. «Τη μετατροπή δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία», εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της, πρόσθεσε ότι έχει ήδη καταρτιστεί και ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης έως το 2030 είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας να έχουν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 GW. «Το σχέδιο αυτό, πέρα από αμιγώς ενεργειακές και οικονομικές διαστάσεις, έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία για την Ελλάδα πολύ περισσότερο στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με το σχέδιο αυτό η χώρα μας θα καταστεί γρηγορότερα ασφαλέστερη ενεργειακά», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ συμπλήρωσε ότι για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε και δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο Νόμου για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ και την αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου ανάπτυξης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ και τη θεσμοθέτηση του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκεται:

-Η μείωση του χρόνου αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.

-Η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 3,5 GW έως το 2030.

-Η αύξηση της χωρητικότητας στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για την ένταξη περισσότερων μονάδων ΑΠΕ και την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

-Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας κατά 35%.

-Η συμμετοχή 70% των ΑΠΕ στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους:

-Εκσυγχρονίζεται η αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα ΑΠΕ με απλοποίηση και ψηφιοποίηση των σταδίων.

-Μειώνονται τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας από 7 σε 5.

-Μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των έργων από 5 χρόνια σε 14 μήνες.

-Μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών, από 91 σε 54, με την υποβολή αυτών να είναι πλέον σε ψηφιακή μορφή.

«Το σχέδιο αυτό, αλλά και η γρήγορη εφαρμογή του συνιστούν ένα άλμα ποιότητας και προοπτικής της χώρας σε έναν πολύ κρίσιμό τομέα όπως αυτό της ενεργειακής αυτάρκειας», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Σχετικά με το θέμα των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας, ειδικά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάιο ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν και την απάντηση της ΕΕ στις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών απέναντι στις αυξημένες τιμές ενέργειας.

Δημοφιλή