Ολα τα μυστικά που κρύβει η γλώσσα του σώματος μας

Και πώς θα καταλάβουμε αν αυτός που μας αρέσει τόσον καιρό, τρέφει τα ίδια αισθήματα με εμάς.
BartekSzewczyk via Getty Images

Όλες οι γλώσσες μας φαίνονται δύσκολες αλλά μήπως μία γλώσσα κοινή σε όλους μας είναι η πιο δύσκολη; Η γλώσσα του σώματος μπορεί να μας πει πολλά για τον συνομιλητή μας σε κάθε περίσταση - ειδικά στα ραντεβού μας – αν μπορούμε να την διαβάσουμε και την καταλάβουμε σωστά.

Η δυσκολία πιθανόν έγκειται στο γεγονός ότι η γλώσσα του σώματος συνιστά τον φύλακα των σκέψεων και φόβων μας. Ακόμα, ωστόσο, και αν κάποιος δεν μιλάει πιθανώς να μπορούμε να καταλάβουμε τι νιώθει ή τι μπορεί να σκέφτεται μέσα από τις κινήσεις του – από μια χειραψία και ένα χαμόγελο μέχρι και την αναπνοή του.

Οπότε αν θέλουμε να καταλάβουμε την γλώσσα του σώματος υπάρχουν πολλά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε όταν μιλάμε με αυτόν που μας ενδιαφέρει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε.

Η στάση του σώματος του είναι ανοιχτή

Αν οι ώμοι του είναι χαλαροί, τα πόδια του ανοιχτά όσο και οι ώμοι του, τα χέρια του ανοιχτά σε εμφανές σημείο που τα βλέπουμε και το πρόσωπο του χαλαρό, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι ενδιαφέρεται για εμάς και μας προσέχει. Σύμφωνα με την Σαμίρα Χάουαρντ, ψυχαναλύτρια και συγγραφέα του βιβλίου «Use Your Mouth», αυτό δείχνει ότι είναι άνετος μαζί μας και δεν χρειάζεται να βάλει τα χέρια του, για παράδειγμα, στις τσέπες του για να χαλαρώσει. Αν πάλι γέρνει το κεφάλι του σημαίνει ότι τον ενδιαφέρει αυτό που του λέμε και προσπαθεί να μας ακούσει και να μας απαντήσει.

Η στάση του σώματος του μπορεί να κρύβει πιο πολλά σημάδια από ότι περιμένουμε. Αν, για παράδειγμα, έχει βάλει τα χέρια στους γοφούς με τους αγκώνες ανοιχτούς και κοιτάει προς το μέρος μας, τότε ζητάει την προσοχή μας. Αυτή η στάση αποτελεί τη δυναμική στάση των αντρών που θέλουν να δείξουν την φυσική υπεροχή τους σε σχέση και με τους άλλους άντρες γύρω μας.

Στην περίπτωση που στρέφει τη λεκάνη του προς το μέρος μας στέλνει σεξουαλικά μηνύματα. Η Πάττυ Γουντ, ειδική στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας του βιβλίου «Success Signals: A Guide to Reading Body Language», προσθέτει ότι αν απομακρύνει την λεκάνη του από εμάς τότε υποδηλώνει έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Τα πόδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γλώσσα του σώματος και μπορούμε να καταλάβουμε πολλά. Ακριβώς επειδή ελέγχονται από το ασυνείδητο δείχνουν αυτό που πραγματικά νιώθουμε. Η Γούντ λέει ότι τα πόδια τείνουν να δείχνουν αυτό που θέλει η καρδιά μας. Αν μιλάμε με κάποιον και τα πόδια του δεν τείνουν προς το μέρος μας τότε σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για εμάς.

Αν κάθεται σταυροπόδι με τον κορμό του να κοιτάει μακριά από εμάς τότε μάλλον δεν ενδιαφέρεται. Αντιθέτως αν κάθεται σταυροπόδι και ο κορμός του κοιτάει προς το μέρος μας τότε μπορεί να του αρέσουμε και απλά να είναι ντροπαλός.

Μπορεί, ακόμα, σε ένα μπαρ με πολύ κόσμο να μην το σκεφτούμε αλλά αν καθόμαστε σε ένα ήσυχο μέρος και μιλάμε και γέρνει προς το μέρος μας θέλει να δείξει το ενδιαφέρον του για όσα λέμε και φυσικά για εμάς.

Η αναπνοή του είναι χαλαρή και η φωνή του είναι πιο γλυκιά

Όταν η αναπνοή του είναι αργή, αυτό σημαίνει ότι είναι χαλαρός και νιώθει πλήρως ο εαυτός του γύρω μας. Πόσο μάλλον αν όταν μας πρωτοδεί πάρει μια μεγάλη βαθιά ανάσα. Τη στιγμή αυτή ο άντρας θέλει να φαίνεται ποθητός και στητός, κάτι που το καταφέρνει καθώς όταν παίρνουμε μεγάλες ανάσες το στήθος ανεβαίνει προς τα πάνω και η μέση φαίνεται μικρότερη. Με άλλα λόγια, του αρέσουμε και θέλει να μας προσελκύσει.

Κατά την Γουντ, αν η φωνή του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας γίνεται πιο χαμηλή και γλυκιά, τότε θέλει να μας δείξει ότι είναι άνετος και πιο ευάλωτος μαζί μας.

fizkes via Getty Images

Η νευρικότητα είναι καλό σημάδι

Αν τα χέρια του είναι λιγάκι ιδρωμένα καθώς περπατάμε, αυτό δείχνει ναι μεν ότι είναι σωματικά ζεστός αλλά ταυτόχρονα και αγχωμένος. Σύμφωνα με την Μελίσσα Ντίβαρης Τόμσον, ειδική σε θέματα σχέσεων και ψυχαναλύτρια, η νευρικότητα είναι ένα σημάδι που υποδεικνύει πιθανό ενδιαφέρον αλλά και φόβο μην τα θαλασσώσουμε.

Όταν είμαστε αγχωμένοι και νευρικοί τείνουμε να ακουμπάμε τον λαιμό μας και το στέρνο μας για να ηρεμήσουμε, λέει ο Ντέιβιντ Μπένετ, σύμβουλος και ειδικός σε θέματα σχέσεων.Ο λαιμός είναι ένα σημείο ευαισθησίας. Για αυτό, αν πιάσει τον λαιμό του κατά την συζήτηση μας, σημειώνει η Γουντ, υποδηλώνει το ενδιαφέρον του για εμάς αλλά και το άγχος του. Οι άντρες συνήθως όταν τους αρέσει το άτομο που συνομιλούν παίζουν με τη γραβάτα τους, που βρίσκεται στο σημείο αυτό. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικές διότι αν το άτομο που συνομιλούμε δεν ψάχνει κάτι σταθερό όπως εμείς, τότε το σημάδια αυτό μπορεί να υποδηλώνει δυσπιστία.

Η νευρικότητα φαίνεται και στην ομιλία. Όταν μπερδεύει τα λόγια του μπροστά μας ενώ στην καθημερινότητα του είναι πιο χαλαρός φανερώνει ένα πιθανό σημάδι ενδιαφέροντος. Το ίδιο ισχύει και όταν τον βλέπουμε να έχει κοκκινίσει. Ο Μπένετ λέει ότι όταν μας αρέσει κάποιος πολύ τα επίπεδα του στρες και της αδρεναλίνης είναι τόσο υψηλά που κοκκινίζουμε. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν κάνει πολύ ζέστη εκεί που καθόμαστε ή δεν έχουμε πιει πολύ.

Αν πάλι παίζει με το ποτήρι του είναι και αυτό ένα σημάδι νευρικότητας και έλξης και πιθανόν να θέλει να έρθει πιο κοντά μας.

Οι εκφράσεις του προσώπου κρύβουν πολλά σημάδια

Φρύδια, μάτια, στόμα. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Αν του αρέσουμε θα τον δούμε να γουρλώνει τα μάτια του και να σηκώνονται τα φρύδια του. Το ίδιο ισχύει και αν το βλέμμα του καρφωθεί στο πρόσωπο μας εστιάζοντας από τα μάτια μέχρι τα χείλη. Το βλέμμα αυτό είναι πολύ θετικό καθώς είναι σίγουρο ότι τον έχουμε μαγέψει και δεν τον απασχολεί τίποτα άλλο πέρα από εμάς.

Όταν χαμογελάει μας δείχνει τα δόντια του. «Τα αγόρια σταματούν να χαμογελούν έτσι από τα πέντε τους χρόνια – εκτός αν είναι πολύ χαρούμενοι. Αν νιώθει πραγματικά χαρούμενος δεν θα το κρύψει», λέει η Γουντ. Μπορεί να μην το κάνουν αν φλερτάρουν για λίγο μαζί μας, αλλά αν περνάνε πολύ καλά στο ραντεβού μας αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Αν η χαρά του μεταφέρεται σε όλο του το πρόσωπο και την στάση του, τότε σίγουρα τον έχουμε επηρεάσει με καλό τρόπο.

Ακόμα, η έλξη που νιώθουμε για κάποιον, προσθέτει η Γουντ, μας κάνει να παράγουμε περισσότερο σάλιο. Οπότε αν τον δούμε να γλείφει γρήγορα τα χείλη του ή να τα πιέζει τότε υπάρχει πιθανότητα να ελκύεται από εμάς.

Τι σημαίνουν οι κινήσεις του

Οτιδήποτε κάνει όταν μας πρωτοδεί έχει σημασία. Αν του αρέσουμε δεν θα έρθει απλά να μας χαιρετήσει αλλά θα προσπαθήσει να μας αγκαλιάσει, να μας δώσει ένα φιλί ή να μας κοιτάξει για λίγο.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού μας αν προσπαθεί να έρθει όλο και πιο κοντά μας, (αυτό) δείχνει μια αμεσότητα και κάποιον που δεν φοβάται να δείξει καθαρά τις επιθυμίες του και να εκμεταλλευτεί τις ώρες που είμαστε μαζί. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δεν δείχνει τόσο έντονα το ενδιαφέρον του, θα πρέπει να προσέξουμε άλλα σημάδια που θα φανερώνουν το πιθανό ενδιαφέρον του για εμάς όπως αν προσπαθεί να βρει κοινά θέματα συζήτησης.

Ωστόσο, και άλλες κινήσεις του μπορούν να μεταφραστούν ως σημάδια ενδιαφέροντος. Αν κατά λάθος μας ακουμπήσει το χέρι ή μας κλοτσήσει το πόδι κάτω από το τραπέζι, λέει η Τόμσον, δείχνει την επιθυμία του να μας ακουμπήσει και να έρθει πιο κοντά μας. Στη περίπτωση που προσπαθήσει να μας ακουμπήσει με πρόφαση κάποιον άλλο λόγο όπως να μας φτιάξει τα μαλλιά, θέλει να δει απλώς πώς θα αντιδράσουμε στο άγγιγμα του. Προσοχή, πολλές φορές τέτοιου είδους επαφή μπορεί να υποδηλώνει μόνο το σεξουαλικό ενδιαφέρον του για εμάς. Αν πραγματικά του αρέσουμε θα μας χαμογελάσει και θα συνεχίσει τη συζήτηση για να μάθει περισσότερα για εμάς.

Όταν πιαστούμε χέρι χέρι και πιέσει την παλάμη του στη δική μας, η κίνηση αυτή κρύβει μια πράξη τρυφερότητας και επιθυμίας να έρθουμε πιο κοντά.

Ωστόσο, κρίσιμο ρόλο παίζει και ο σεβασμός που θα μας δείξει στο ραντεβού. Αν αντιμετωπίζει τόσο εμάς όσο και πράγματα που σχετίζονται με εμάς με σεβασμό, (αυτό) δείχνει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς και ότι έχει σχέση με εμάς. Η πράξη αυτή είναι πολύ θετική και για την πορεία της σχέσης που μπορεί να αναπτύξουμε μαζί του. Σε συνάρτηση με αυτό, αν στο ραντεβού σέβεται την ώρα που περνάμε μαζί και δεν μας διακόπτει - χωρίς τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη - , τότε θέλει πραγματικά να μας ευχαριστήσει και να μας ακούσει.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν θα πάμε μια βόλτα με τα πόδια. Αν συνεχώς μας προσπερνάει και μας αφήνει να περπατάμε μόνες, λέει η Γουντ, δείχνει ότι τον ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός του. Αντίθετα, πολύ θετικό σημάδι είναι όταν προσπαθεί να συμβαδίσει μαζί μας και να περάσει χρόνο μαζί μας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικές στα επόμενα ραντεβού μας. Η γλώσσα του σώματος κρύβει πολλά σημάδια που πλέον ξέρουμε να τα ανιχνεύουμε.

ΠΗΓΗ: Cosmopolitan

Πήγαινε στην αρχική σελίδα