Πώς θα κάνουμε τον σύντροφο μας να μας ακούει όταν μιλάμε

Πρέπει όλοι μας να κάνουμε μία συνειδητή προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι ακροατές.
skynesher via Getty Images

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ μιλάμε στον σύντροφο μας, καταλήγουμε να έχουμε την αίσθηση πως απευθυνόμαστε στο τοίχο του σπιτιού. Aυτό αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα σε μία σχέση και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμηση μας.

Παράλληλα μπορεί εύκολα να μας αποξενώσει, οδηγώντας μας σε μοναξιά και απομόνωση, ισχυρίζεται η Κέιτ Μέρφι, συγγραφέας του βιβλίου «You are Not Listening».

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση και να εξασφαλίσουμε την προσοχή του;

Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτούμε πως όλοι μας είμαστε κακοί ακροατές, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής σε μία σύγχρονη κοινωνία.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ηλεκτρονικές συσκευές που δεν μας επιτρέπουν να συγκεντρωνόμαστε σε ένα μόνο πράγμα, υποστηρίζει η ειδικός στην επικοινωνία Κάρολαϊν Γκόιντερ, καθηγήτρια φωνητικής και συγγραφέας του βιβλίου, «Find Your Voice».

«Πρέπει όλοι μας να κάνουμε μία συνειδητή προσπάθεια να γίνουμε καλύτεροι ακροατές. Η ακρόαση και η ομιλία είναι μέρος της ίδιας ροής. Αν ακούμε περισσότερο μπορούμε να προσαρμόσουμε και τις απαντήσεις μας αναλόγως. Συν το γεγονός, πως όταν ο σύντροφός μας νιώθει πως προσέχουμε την ώρα που μας μιλάει, (αυτό)του δίνει κίνητρο να ανταποκριθεί καλύτερα στην συζήτηση».

Επίσηςας δώσουμε βάρος στο περιεχόμενο και στον τρόπο ομιλίας μας, προκειμένου να τραβήξουμε την προσοχή του.

Σύμφωνα με τον ειδικό στις ανθρώπινες σχέσεις, Πίτερ Σάντινγκτον, υπάρχουν τρία σημεία κλειδιά σε μία επιτυχημένη συνομιλία.

1. Τραβάμε την προσοχή του άλλου

Μήπως φωνάζουμε μέσα στο σπίτι προκειμένου να τραβήξουμε την προσοχή του συντρόφου μας; Το βέβαιο είναι πως αν είναι απασχολημένος με κάτι άλλο δεν θα ακούσει αυτό που λέμε. Συνεπώς βεβαιωνόμαστε πρώτα πως είναι συγκεντρωμένος πάνω μας. Και επειδή όλοι έχουμε το κακό συνήθειο να νομίζουμε πως ολόκληρη η σχέση περιστρέφεται γύρω μας, 24 ώρες το 24ωρο, αναφέρουμε πρώτα το όνομα του και στην συνέχεια περιμένουμε να μας κοιτάξει στα μάτια, πριν αρχίσουμε να μιλάμε.

2. Αρχίζουμε τις προτάσεις μας με τον σωστό τρόπο

Συχνά αρχίζουμε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας την λέξη «εσύ»: «Εσύ δεν έκανες αυτό ή το άλλο». Η συγκεκριμένη πρακτική δημιουργεί αρνητική διάθεση στον σύντροφο μας καθώς νιώθει πως δέχεται κριτική.

Επομένως αφήνουμε στην άκρη αυτό τον τρόπο επικοινωνίας και ακολουθούμε το μοτίβο πρώτο πρόσωπο, όπως «παρατήρησα ότι», δίνοντας αμέσως ένα θετικό στίγμα στην συζήτηση που θα ακολουθήσει.

3. Μιλάμε σαν ενήλικες

Καθώς είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εντάσεις σε μία συνομιλία ζευγαριού, βεβαιωνόμαστε πως συμπεριφερόμαστε σαν ενήλικες. Με άλλα λόγια μιλάμε ήρεμα και λογικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για «οδηγό» μία επαγγελματική συζήτηση στην οποία πρέπει να παρουσιάσουμε την θέση μας, θεμελιώνοντάς την με επιχειρήματα προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας.

Πηγή: Red