Τι χρειάζεσαι για να χτίσεις την αυτοπεποίθησή σου;

Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Η αυτοπεποίθηση είναι δομικό στοιχείο της προσωπικότητάς μας. Η νο1 bestselling συγγραφέας Τζιλ Δούκα εξηγεί με ποιον τρόπο μπορείς να την ενισχύσεις, προμοτάροντας τον εαυτό σου!

Ο Γιώργος ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικής. Μου περιγράφει στη συνεδρία μας πώς τον απέλυσαν αφού απέλυσε εκείνος 30 άτομα. Είναι άνεργος εδώ και έναν χρόνο και νιώθει ότι δεν μπορεί πια να κοιτάξει τη γυναίκα του και το παιδί του στα μάτια. Η αυτοεκτίμησή του έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό πλήγμα, κάτι το οποίο νιώθουν σήμερα χιλιάδες Έλληνες.

Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι αυτή η αυτοεκτίμηση. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξία μας στον κόσμο και πόσο πιστεύουμε πως αξίζουμε για τους άλλους. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει την εμπιστοσύνη που έχουμε στους συνανθρώπους μας, τις σχέσεις μας, καθώς και την εργασία μας.

Η κύρια αυτοεκτίμηση σε σωστές δόσεις μάς δίνει τη δύναμη και την ευελιξία να αναλάβουμε 100% την ευθύνη για τη ζωή μας, να μάθουμε από τα λάθη μας χωρίς να παίρνουμε κατάκαρδα τον φόβο της απόρριψης. Κατά συνέπεια, η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη στη ζωή μας. Τη βλέπουμε στην αυτοπεποίθηση, όταν μπορούμε να βρούμε λύση στα προβλήματά μας, όταν δεν κατηγορούμε τους άλλους. Όταν γνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία, όταν μαθαίνουμε από τα λάθη μας, όταν αποδεχόμαστε ότι και οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν λάθη. Όταν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους, όταν θέτουμε τα προσωπικά μας όρια σε σχέση με τους υπόλοιπους και όταν προσέχουμε την υγιεινή μας και τον εαυτό μας.

Η αυτοεκτίμηση χάνεται, όπως και χτίζεται, λιθαράκι λιθαράκι. Και για να τη χτίσουμε, θέλει χρόνο, δουλειά και κάποιες φορές χρειάζεται υποστήριξη ειδικού. Υπάρχουν, όμως, απλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις να αναπτύσσεις την αυτοεκτίμηση σου, και παρακάτω θα δούμε δύο από αυτούς τους τρόπους μαζί.

Οι καταφάσεις, affirmation στα αγγλικά, που τις ανέπτυξε κατά κόρον η μαμά της προσωπικής ανάπτυξης, Λουίζ Χέι, είναι θετικές και αισιόδοξες φράσεις που λέμε κάθε μέρα στον εαυτό μας ώσπου να γίνουν μέρος του συστήματος των αξιών μας, καθώς και των συναισθημάτων μας.

Επίσης, οι καταφάσεις βοηθούν πάρα πολύ το συνειδητό να δει τη θετική μεριά των πραγμάτων. Μια κατάφαση είναι: «Αξίζω τα καλύτερα, και η ζωή μου βελτιώνεται μέρα με τη μέρα!» Ή: «Τώρα παίρνω τη ζωή μου στα χέρια μου και δημιουργώ μια όμορφη καθημερινότητα». Ή: «Βρίσκω εύκολα τρόπους να περνάω όμορφα και δημιουργικά με την οικογένειά μου». Ή: «Εγώ (είναι καλό να προσθέτεις και το όνομά σου) τώρα εργάζομαι και αγαπάω το επάγγελμά μου και συνεισφέρω στο κοινωνικό σύνολο». Στις καταφάσεις είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς μόνο θετικές λέξεις και έννοιες. Δηλαδή: «Δε θέλω να περνάω άσχημα» και «Δεν έχω χρέος» δεν είναι κατάφαση. Θα μπορούσες να πεις: «Τώρα περνάω τον χρόνο μου με ενδιαφέροντες ανθρώπους». Ή: «Τώρα τακτοποιώ τις οικονομικές μου εκκρεμότητες, και το εισόδημά μου αυξάνεται».

Ένας άλλος πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου είναι να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να μπεις στη δράση. Ρώτησα τον Γιώργο: «Πώς περνάς τη μέρα σου;» Και μου είπε ότι βλέπει τηλεόραση. Τον ρώτησα: «Πώς μπορείς να μπεις στη δράση;» Μου απάντησε ότι μπορεί να ξυριστεί και να περιποιηθεί τον εαυτό του.

Οι φίλες μας μπορούν να βάλουν μάσκες ομορφιάς για να νιώσουν όμορφα. Υπάρχουν τόσες συνταγές στο Διαδίκτυο. Μπορείς να δημιουργήσεις μια μάσκα με φυσικά υλικά, βάλε κολόνια, πήγαινε στην ντουλάπα και βάλε ρούχα που δε φοράς συχνά, βγες έξω και περπάτησε δίπλα στη θάλασσα, έλα σε επαφή με τη φύση. Γυμνάσου! Δεν είναι ανάγκη να γραφτείς σε γυμναστήριο. Μπορείς να πας για περπάτημα, να ξεκινήσεις δηλαδή με απλό περπάτημα. Πήγαινε σε ένα πάρκο.

Άλλος ένας τρόπος για να μπεις στη δράση είναι να βοηθήσεις εθελοντικές οργανώσεις. Τόσος κόσμος έχει την ανάγκη σου. Μπες στο volunteer.gr και στείλε την αίτησή σου. Είσαι ευαισθητοποιημένος σε σχέση με τους υπερήλικες, με τα ζώα, με τα παιδιά, με τους άπορους;

Ο κόσμος έχει ανάγκη τη βοήθειά σου, είναι εκεί έξω και σε περιμένει. Κάνοντας δύο δράσεις τη μέρα, όποιες από αυτές ταιριάζουν στη δική σου ιδιοσυγκρασία, βροντοφωνάζεις στο σύμπαν: «Εγώ είμαι έτοιμος για τα παραπάνω!» Σαν ακούω τον παππού μου να λέει: «Όποιος γυρίζει μυρίζει, και όποιος κάθεται βρομάει».

Τζιλ Δούκα, MBA, PCC

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ: https://bit.ly/2OwQKVz