Ολόκληρο το πόρισμα για την απάτη στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Πώς έκαναν «φτερά» 140.000 ευρώ που προορίζονταν για αντισηπτικά κορονοϊού.
David Talukdar via Getty Images

“Χρυσάφι” πλήρωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την προμήθεια αντισηπτικών προϊόντων κατά του κορονοϊού, καθώς όπως αποκαλύφθηκε και έγραψε το dikastiko.gr, τα χρήματα ύψους 140.000 ευρώ διοχετεύθηκαν τελικώς σε… κρέμες αδυνατίσματος και σκιές ματιών.

Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα της Οικονομικής Επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν και να ελεγχθούν οι δαπάνες προμήθειας αντισηπτικών ειδών και λοιπών ειδών καθαριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Μάρτιος 2020 – Ιούνιος 2021), καθώς και οι δικαστικές δαπάνες απολύμανσης του Δικαστικού Μεγάρου.

Η αναγκαιότητα του ελέγχου προέκυψε κατόπιν της διαπίστωσης, από μία αρχική έρευνα, του ύψους των συγκεκριμένων δαπανών, του ασυνήθιστου τρόπου διενέργειας τους (απευθείας ανάθεση, κατάτμηση της δαπάνης και αποπληρωμή της με μετρητά) καθώς και της έλλειψης των αντίστοιχων νομίμων παραστατικών.

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Προμήθειες από μία συγκεκριμένη επιχείρηση

Σύμφωνα με το πόρισμα, από τις ανωτέρω αγορές, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος και συγκεκριμένα ποσοστό 92,25% έγινε από μία επιχείρηση- φαρμακείο με την επωνυμία …

Η έρευνα εστίασε στις αγορές από την ανωτέρω επιχείρηση για τους κάτωθι λόγους:

α) γίνονται όλες με καταβολή μετρητών,

β) αφορούν διαδοχικές αγορές με παραστατικά ποσού έως 500 ευρώ που δεν είναι νομότυπα,

γ) οι τιμές αγοράς των προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλές και ασύμφορες συγκριτικά με τους υπόλοιπους προμηθευτές του συλλόγου,

δ) δεν αποδεικνύεται η διακίνηση και η παραλαβή των προϊόντων από το ΔΣΘ για τα περισσότερα τουλάχιστον από τα πωληθέντα είδη.

Ο ρόλος του πρώην ταμία – Πολλαπλάσιες τιμές

Ο τρόπος εξόφλησης των δαπανών προς την συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν πανομοιότυπος και ειδικότερα γινόταν ανάληψη σε μετρητά των αντίστοιχων ποσών από το Ταμείο του ΔΣΘ από τον τότε ταμία, ο οποίος υπέγραφε το σχετικό ένταλμα και εν συνεχεία προσκόμιζε στην οικονομική υπηρεσία του Συλλόγου τα αντίστοιχα παραστατικά.

Το πόρισμα της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από τις αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί με αποδείξεις Λιανικής Πώλησης (όλες εντός του 2020), τρίτα- άσχετα μα την αντιμετώπιση της πανδημίας είδης αναφέρονται σε αποδείξεις συνολικής αξίας 41.094,04 ευρώ. Όλα τα ανωτέρω προϊόντα (φάρμακα, παραφαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, προϊόντα αδυνατίσματος κ.λπ.) δεν ανευρέθησαν στο Σύλλογο και δεν προέκυψε ότι όντως αγοράστηκαν, σε κάθε περίπτωση ουδέποτε ελήφθη σχετική απόφαση από το Δ.Σ. και ουδεμία σχέση έχουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία των συναδέλφων».

Παράλληλα, αναφέρεται: «Η τιμή αγοράς των προϊόντων (μασκών- αντισηπτικών) είναι πολλαπλάσια τόσο της τιμής αγοράς από έτερους προμηθευτές όσο και από τις προσφορές που είχαν κατατεθεί στον ΔΣΘ και είχαν πρωτοκολληθεί από τον Μάιο και εν συνεχεία το Δεκέμβριο του 2020, με αποτέλεσμα να έχει ζημιωθεί ο σύλλογος με σημαντικά ποσά».

Ιδιαίτερα επιζήμια για τα οικονομικά συμφέροντα του ΔΣΘ

«Από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δαπάνη, καθόλη τη διάρκεια των 14 μηνών που ερευνήθηκαν, εκτελείται αποκλειστικά και μόνο με επιμέλεια του τέως Ταμία του Συλλόγου … (λήψη σε μετρητά των χρημάτων και εν συνεχεία προσκόμιση των παραστατικών στην οικονομική υπηρεσία του Συλλόγου), το γεγονός ότι ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος να ποσοτικοποιήσει την παραγγελία και συνομολογεί ότι ο ίδιος έκανε τις προμήθειες και μετά την ασθένεια του …, καθώς και από το ότι οι επίμαχες δαπάνες είναι οι μοναδικές που εκτελούνται με τον προαναφερθέντα τρόπο από τον ίδιο, καθίσταται προφανές ότι η επιλογή του προμηθευτή και η παραγγελία του είδους και της ποσότητας των αγαθών γινόταν από τον ίδιο προσωπικά» επισημαίνεται στο πόρισμα.

Και καταλήγει: «Δυστυχώς η επιλογή του συγκεκριμένου προμηθευτή και η διενέργεια όλων των σχετικών δαπανών έγινε κατά παρέκκλιση του Κανονισμού Προμηθειών του Συλλόγου, χωρίς την τήρηση οιασδήποτε διαδικασίας και ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τα οικονομικά συμφέροντα του ΔΣΘ».

Δημοφιλή