Οργή Τουρκίας με τις αποφάσεις των «27»: Καμία σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό»
Chris McGrath via Getty Images

Ανταπόκριση - Βρυξέλλες

Την οργή της εξέφρασε η Τουρκία αναφορικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής όπου οι «27» ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν στα συμπεράσματα να συνδέσουν την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επίλυση του Κυπριακού.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά καθώς όπως αναφέρει η ΕΕ έχει έλειμμα στρατηγικού οράματος και δεν μπορεί να καταλάβει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Σε ακόμη πιο έντονο τόνο υπογραμμίζει ότι «η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό».

Μάλιστα αντιστρέψει τους όρους για τις αξιολόγηση των βημάτων που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που θα εξετάσει τα βήματα προόδου της ΕΕ

«Κατά την προσεχή περίοδο, θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την έκταση των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».

«Θα πέσουν οι μάσκες»

Διπλωματικές πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία ανέφεραν στη HuffPost Greece ότι δεν εξεπλάγησαν από τη δημόσια τοποθέτηση της Τουρκίας. Όπως τόνισαν ήταν αναμενόμενη, ωστόσο αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα παρασκηνιακά βήματα που θα πρέπει να κάνουν για τη βελτίωση των σχέσεων, άλλωστε εντός του Μαΐου αναμένεται επίσκεψη τόσο του Σολτς όσο και της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ στην Τουρκία και εκεί θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις.

«Η Κύπρος και συγκεκριμένα ο κ. Χριστοδουλίδης δούλευε επί έναν χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της σύνδεσης των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό και η πορεία του μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Τώρα είναι η σειρά της Τουρκίας να αποδείξει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί. Ανάλογα με τις αποφάσεις της οι μάσκες θα πέσουν», σχολίασαν οι ίδιες πηγές οι οποίες εξέφρασαν την άποψη ότι η Αγκυρα θα αναγκαστεί να κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ σε ανεπίσημη μετάφραση έχει ως εξής:

Τα συμπεράσματα για την Τουρκική Δημοκρατία του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου 2024 αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της έλλειψης στρατηγικού οράματος της ΕΕ για την Τουρκική Δημοκρατία και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Είναι αντιφατικό το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell και την Επιτροπή, παρόλο που στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να αναπτύξει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία.

Η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό. Είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί μια αντίληψη που περιορίζει αυτές τις πολύπλευρες σχέσεις στο Κυπριακό. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο πρόβλημα, ούτε στα άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Η Τουρκική Δημοκρατία, ως υποψήφια χώρα, παραμένει προσηλωμένη στην ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς. Κατά την προσεχή περίοδο, θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την έκταση των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία.

Το ιστορικό

Για να συμπεριληφθεί το θέμα «Τουρκία» στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία, με τη συνδρομή της Ιταλίας και της Ισπανίας, πίεζε εδώ και καιρό την ΕΕ να στείλει κάτι παραπάνω από ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία.

Έτσι στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Έτσι στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει «στρατηγικό συμφέρον σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Επιπλέον, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Χ, οι προσπάθειες αυτές συνδέοονται και με την επίλυση του Κυπριακού:

«Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και να σημειωθεί πρόοδος. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο αυτό».

Ωστόσο τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος πίεζαν να μη δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία και να υπάρχει σύνδεση της αιρεσιμότητας σχετικά με την πρόοδο στο Κυπριακό αλλά και για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιπλέον θεωρείτο σημαντικό να επισημανθεί ότι τις αποφάσεις για την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας θα έχουν τα κράτη μέλη και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σημείο αυτό επιτεύχθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις, με τη Γαλλία να στηρίζει τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, με αποτέλεσμα στο κείμενο συμπερασμάτων να διευκρινίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους Μόνιμους Αντιπροσώπους (Coreper), σεβόμενο τις αρμοδιότητες των σχετικών θεσμικών οργάνων, την προώθηση των εργασιών σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κατά σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετης καθοδήγησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι θέσεις του Κύπριου προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος σήμερα, 18 Απριλίου 2024, στη Σύνοδο Κορυφής του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τα χθεσινά αποτελέσματα της στρατηγικής συζήτησης, που έγινε για την Τουρκία και όπως είπε «Από την αρχή θέσαμε έναν στόχο, την ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό, κι αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από τα χθεσινά συμπεράσματα, αλλά και τη συζήτηση που έγινε».

«Συνειδητά, χθες το βράδυ στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία. Ένα θετικό μήνυμα που ήταν η μετουσίωση αυτού του μηνύματος σε συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό και είναι πολύ σημαντική συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στη συζήτηση, πρώτα και πάνω απ’ όλα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας και φυσικά τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Επιτροπής, που ξεκαθάρισαν μέσα από τις παρεμβάσεις τους αυτή τη διασύνδεση, που αναγνώρισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Λευκωσίας, και την ανάγκη αυτή τη στιγμή η Τουρκία, εάν επιθυμεί αυτό το θετικό μήνυμα, επαναλαμβάνω, να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες θετικές ενέργειες, να προχωρήσουν σ’ εκείνα τα βήματα που χρειάζονται στο Κυπριακό».

Ρεπορτάζ σε εξέλιξη...

Οργή Τουρκίας με τις αποφάσεις των «27» Καμία σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Δημοφιλή