ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2018 13:41 EEST | Updated 11/06/2018 14:30 EEST

Στη viral φωτογραφία των G7 η Μέρκελ «μαλώνει» τον Τραμπ. Η ιστορία όμως ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι...

bundeskanzlerin Instagram

Η φωτογραφία είχε πάντοτε την μαγευτική ιδιότητα να φαίνεται πως συμπυκνώνει σε μια εικόνα τη δυναμική μιας σημαντικής, συχνά ιστορικής, στιγμής. Αρκετοί λοιπόν κοιτάζοντας μία φωτογραφία που έχει αναρτηθεί στο λογαριασμό Instagram της γερμανικής Καγκελαρίας, σπεύδουν να προεξοφλήσουν πως αυτή θα είναι «η φωτογραφία του 2018».

Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των G8 στον Καναδά- η οποία σημαδεύτηκε από τη ρήξη των 6 με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι καθισμένος σε αμυντική θέση, με τα χέρια σταυρωμένα και από πάνω του είναι οι ηγέτες των έξι χωρών που μετέχουν στη σύνοδο καθώς και οι Υπ.Οικονομικών. Αυτή βέβαια που ξεχωρίζει είναι η γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ καθώς ακουμπά τα χέρια στο τραπέζι, κοιτά τον Τραμπ και μοιάζει σαν να...του ζητάει το λόγο. 

Δεδομένης της εξέλιξης των εργασιών της Συνόδου, των σχολίων που αντάλλαξαν Τραμπ και Τριντό αλλά και τη σκληρή γλώσσα της Μέρκελ, η φωτογραφία αυτή αναπαράχθηκε σε πολλές «εκδοχές», σχολιάστηκε όσο λίγες και βέβαια ο καθένας βλέπει σε αυτή και μια διαφορετική ιστορία. 

Άλλοι βλέπουν μια ρωγμή στο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, άλλοι την ρήξη μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ, κάποιοι άλλοι με σαρκαστικό ύφος βλέπουν έναν Τραμπ που μοιάζει να τον «μαλώνει» μια γυναίκα. Ως εκ τούτου δεν λείπουν και εκείνοι που βλέπουν μια ηγέτιδα να ορθώνει το ανάστημά της στον Τραμπ και εκείνον να ταπεινώνεται και να είναι εκτεθειμένος. Και τα σχόλια δεν έχουν τέλος.  

Για την ιστορία πάντως να σημειώσουμε δύο πράγματα: το μοναδικό σχόλιο στο Instagram της Καγκελαρίου είναι «Δεύτερη ημέρα της Συνόδου των G7 στον Καναδά: Αυθόρμητη σύσκεψη μεταξύ δύο συνεδριάσεων». Επίσης υπάρχουν καρέ που τραβήχτηκαν πριν και μετά από αυτό που αναρτήθηκε και δείχνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα-και ατμόσφαιρα- που μάλλον θα πρέπει να αναγκάσουν κάποιους να αναθεωρήσουν τα βαρύγδουπα σχόλια.  

Γιατί όπως βλέπετε και η Μέρκελ και ο Τριντό μια χαρά χαμογελαστοί είναι μιλώντας στον Τραμπ. 

Handout . / Reuters
Handout . / Reuters
Handout . / Reuters