ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/05/2019 14:02 EEST | Updated 22/05/2019 15:33 EEST

Αύξηση-ρεκόρ των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ομαλή πορεία του προσεχούς ακαδημαϊκού έτους.

Eurokinissi/panellhnies

Πέντε μέρες πριν τις Ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε αύξηση-ρεκόρ του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι θέσεις αυξάνονται κατά 3.643, ενώ στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δημιουργούνται 100 νέα τμήματα. Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών ανά σχολή για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος φτάνει τις 78.335, έναντι 74.692 το 2018 (αύξηση 5%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις - άνω των 100 θέσεων - παρατηρούνται σε παλαιότερα ΤΕΙ (Αιγάλεω, Λάρισα, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Δράμα, Ζάκυνθος κλπ.) τα οποία καλούνται να υποδεχθούν τους επιπλέον φοιτητές τον Οκτώβριο. Ο περιορισμένος χρόνος που έχουν στην διάθεσή τους, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την ομαλή πορεία του προσεχούς ακαδημαϊκού έτους. 

Παράλληλα, ιδρύονται ή αναβαθμίζονται τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης, σε Πανεπιστήμια αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και το ΤΕΙ Κρήτης.

Φέτος οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αρχίζουν την Πέμπτη 6 Ιουνίου για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων και την Παρασκευή 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων, εκείνους των Γενικών Λυκείων.

Η λίστα με την κατανομή των 78.335 θέσεων ανά σχολή: