«Panic button: Προστασία για όλες και όλους»

«Δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε αλλά οργανώνουμε και υλοποιούμε πολυεπίπεδες δράσεις και πολιτικές για την εξάλειψη της βίας».
Ian McKinnell via Getty Images

Δρ. Ζέφη Δημαδάμα Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η επέκταση του panic button σε όλη την επικράτεια και για κάθε θύμα ενδοοικογενειακής βίας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η πιλοτική εφαρμογή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αξιολογήθηκε και τεκμηριώθηκε η αποτελεσματικότητά της, ενώ επισημάνθηκαν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις και στη συνέχεια αποφασίστηκε η διεύρυνση και βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Για την περίοδο 23/3/2023 έως 30/04/2024 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα στοιχεία αναφέρουν οτι κατεγράφησαν 6000 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βιας, εκ των οποίων 1801 θύματα ενδοοικογενειακής βίας εγγράφηκαν στην εφαρμογή και 298 γυναίκες ενεργοποίησαν (πάτησαν για βοήθεια) το Panic Button.

Αποδεικνύεται ότι το κουμπί πανικού (panic button) είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για αυτό και αποφασίστηκε η επέκτασή του σε όλη τη χώρα ενώ θα χορηγείται σε κάθε ενήλικο θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως φύλου.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Έτσι, με το πάτημα ενός κουμπιού, κάθε ενήλικη/ενήλικος που διατρέχει κίνδυνο μπορεί να ενημερώσει άμεσα και με ασφάλεια την ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό ακριβώς είναι και το κλειδί για μια ουσιαστική αλλαγή παραδείγματος. Είναι αναγκαίο να δοκιμάζονται καλές πρακτικές στην πράξη, με πιλοτικές δράσεις ώστε να αποτιμάται η απόδοσή τους και με βάση τους δείκτες να διαμορφώνεται το εύρος της επιρροής τους.

Την περίοδο της πανδημίας «φωτίστηκε» η ενδοοικογενειακή βία. Οι άμεσες παρεμβάσεις είναι αναγκαίες αλλά το κρίσιμο είναι να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με διαρκή αξιολόγηση, ώστε να μην βαδίζουμε στα τυφλά αλλά με στέρεα βήματα να οδηγούμαστε προς έναν σαφή προορισμό που είναι η εξάλειψη της βίας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αύξηση των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από 18 σε 63 από το τέλος του Μαΐου και θα λειτουργούν σε κάθε Νομό της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στηρίζει και προωθεί το Δίκτυο Δομών της το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες και περιλαμβάνει: την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 20 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας παρέχοντας υπηρεσίες όπως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και νομική βοήθεια, συμβουλευτική απασχόλησης και προώθησης στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες φύλαξης και υποστήριξης παιδιών, ασφαλή διαμονή και σίτιση.

Δεν θα ξεχάσουμε καμία γυναίκα και κανέναν άνδρα και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να προλάβουμε την επόμενη κακοποίηση, βιασμό, απειλή, χάρη σε μια αθόρυβη κίνηση, το πάτημα ενός κουμπιού (panic Button) που δεν θα την αντιληφθεί ο δράστης και θα αποβεί σωτήρια για μια ζωή.

Γιατί θεωρούμε ότι η τεχνολογία πρέπει να είναι στην υπηρεσία διάσωσης των πολιτών. Και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως το panic button μπορεί να δώσει λύσεις σε επικίνδυνες καταστάσεις που απαιτούν την παρέμβαση των αρχών, είτε πρόκειται για ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις, είτε για βία κατά των γυναικών ή βια κατά ανδρών στο οικογενειακό περιβάλλον.

Μιλώντας με μια νέα κοπέλα που εγκατέστησε στο κινητό της αυτή την εφαρμογή, συγκινήθηκα ακούγοντάς την να λέει ότι κοιμήθηκε ήσυχα μετά από μήνες επειδή για πρώτη φορά αισθάνθηκε ότι δεν είναι μόνη και αβοήθητη.

Το panic button είναι ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα μας. Όμως δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε αλλά οργανώνουμε και υλοποιούμε πολυεπίπεδες δράσεις και πολιτικές για την εξάλειψη της βίας.

Δημοφιλή