ΔΙΕΘΝΕΣ
20/04/2020 10:18 EEST | Updated 20/04/2020 15:10 EEST

Πάνω από 2,38 εκατομμύρια κρούσματα και 165.000 νεκροί από τον κορονοϊό παγκοσμίως

Στους 40.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS

Πάνω από 2,38 εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως, με 165.000 περίπου να έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των κρουσμάτων και των νεκρών: Σύμφωνα με δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, τα 760.000 πλησιάζουν τα κρούσματα στη χώρα και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 40.000, ενώ 71.000 είναι οι ιαθέντες.

«Σε εθνική κλίμακα, έχουμε διενεργήσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια τεστ», διαβεβαίωνε το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας για ακόμη μια φορά λόγο για τον μεγαλύτερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν γίνει σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Εξάλλου, ο Τραμπ επανέλαβε πως η Κίνα ψεύδεται για τον δικό της απολογισμό και ισχυρίστηκε ότι στην ασιατική χώρα οι θάνατοι είναι περισσότεροι από ό,τι στις ΗΠΑ, χωρίς να παρουσιάσει κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά σχεδόν 2.000 το προηγούμενο 24ωρο και έφθασε συνολικά τους 4.661 ως το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ο ημερήσιος απολογισμός των 1.997 θανάτων είναι υψηλότερος αυτού που καταγραφόταν την προηγουμένη (1.891 νεκροί) στη χώρα.

Χρειάστηκαν 38 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις 29 Φεβρουαρίου για να φθάσουν στο όριο των 10.000 θανάτων στις 6 Απριλίου, αλλά μόνο 5 ημέρες για να φθάσουν στο όριο των 20.000 θανάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters. Οι θάνατοι στις ΗΠΑ έφθασαν από 30.000 σε 40.000 σε 4 ημέρες, με την περίληψη μη εξακριβωμένων με τεστ αλλά πιθανών θανάτων της COVID-19 στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Περισσότερα από 22 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας τον τελευταίο μήνα, καθώς η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και ισχυρά απαγορευτικά μέτρα στις μετακινήσεις έπληξαν την αμερικανική οικονομία.

Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας στην Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής κατέγραψε 12 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, αριθμό μειωμένο σε σύγκριση με τα 16 της προηγουμένης, και κανέναν θάνατο στην ηπειρωτική Κίνα. Τα οκτώ από τα κρούσματα ήταν εισαγόμενα, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην Κίνα από το εξωτερικό μολυσμένοι. Από τα υπόλοιπα τέσσερα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, τρία εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία, και ένα στην Εσωτερική Μογγολία.

Οι αρχές κατέγραψαν 49 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού.

Ως σήμερα ο επίσημος απολογισμός των κινεζικών αρχών κάνει λόγο για 4.632 νεκρούς από την ασθένεια COVID-19.

Γερμανία

Άλλοι 110 άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 4.404, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθαν σε 1.775, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 141.672, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut.

Ο αριθμός των θανάτων είναι χαμηλότερος από αυτούς που διαπιστώθηκαν χθες Κυριακή (184) αλλά και προχθές Σάββατο (299), ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση για την Εντατική Θεραπεία και την Ιατρική Επειγόντων Περιστατικών (DIVI), περίπου 13.000 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Γερμανία είναι αυτή τη στιγμή ελεύθερες, σε σύνολο 30.000 κλινών. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ούβε Γιάνσενς, «επιτέλους υπάρχει μια αξιόπιστη επισκόπηση των δυνατοτήτων της Γερμανίας». Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι με αυτό το δεδομένο η ιατρική και πολιτική κοινότητα «μπορεί να πάρει μια ανάσα», αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγηθούμε σε «απατηλή ευφορία», καθώς «δεν έχουμε ούτε κατά διάνοια ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο».

Νέα Ζηλανδία

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε να παρατείνει την ισχύ των μέτρων που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού για μία εβδομάδα, μετά την οποία το lockdown θα αρχίσει να αμβλύνεται σταδιακά, ενημέρωσε τους πολίτες της χώρας η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν.

Η Νέα Ζηλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα του «Επιπέδου Συναγερμού 4» από τις «23:59 της Δευτέρας 27ης Απριλίου, σε μία εβδομάδα από σήμερα», διευκρίνισε η πρωθυπουργός Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Κατόπιν θα τεθούν σε εφαρμογή μέτρα «του Επίπεδου Συναγερμού 3 για δύο εβδομάδες, πριν αξιολογήσουμε ξανά πώς πάμε και λάβουμε νέες αποφάσεις, στο υπουργικό συμβούλιο της 11ης Μαΐου», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ως χθες Κυριακή, στη Νέα Ζηλανδία καταγράφονταν 12 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 1.431 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Νορβηγία

Η Νορβηγία, όπου η επιδημία του κορονοϊού μοιάζει να είναι υπό έλεγχο, άρχισε να ανοίγει και πάλι τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία παρά τις επιφυλάξεις κάποιων γονιών, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, που τερματίζει πέντε εβδομάδες περιορισμών στις μετακινήσεις των πιο μικρών παιδιών, η κυβέρνηση επικαλέστηκε επιστημονικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά φαίνεται να μην επηρεάζονται από την covid-19, ενώ το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή στην εργασία των γονέων.

Κάποιοι εξ αυτών όμως εξέφρασαν τους φόβους τους, όπως είχαν κάνει και οι γονείς στη Δανία όπου κάποια σχολεία άνοιξαν την προηγούμενη Τετάρτη, και ξεκίνησαν εκστρατεία με τίτλο: “Το παιδί μου δεν πρέπει να γίνει κουνέλι εργαστηρίου για την covid-19” στο Facebook, αλλά και μια διαδικτυακή αίτηση. Νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Γκούρι Μέλμπι είχε διαβεβαιώσει ότι “το να πηγαίνουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο δεν ενέχει κινδύνους”.

Το άνοιγμα των σχολείων αυτών δεν γίνεται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα χωριστούν σε μικρές ομάδες ανά τρία και όσα είναι μεταξύ 3 και 6 ετών σε ομάδες ανά έξι, χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλον ενήλικα πλην του εκπαιδευτικού που έχει αναλάβει την ομάδα τους.

Μαζί με την Αυστρία και τη Δανία, η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου.

Στη χώρα αυτή των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είχαν καταγραφεί μέχρι χθες Κυριακή 7.068 κρούσματα του κορονοϊού και 154 θάνατοι, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρείται επιπεδοποίηση της καμπύλης των νέων νοσηλειών.

Ισπανία

Ο νέος κορονοϊός προκάλεσε 399 θανάτους στην Ισπανία στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, έναντι 410 το προηγούμενο 24ωρο, τον πιο χαμηλό αριθμό των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ανέρχεται σε 20.852 από 20.453 μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί ξεπέρασε το όριο των 200.000 και έφθασε τα 202.210 (από 195.944 χθες, Κυριακή) στη χώρα που έχει πληρώσει το βαρύτερο τίμημα στην πανδημία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν θεραπευθεί ανέρχεται σε 80.587.

Ιράν

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορονοϊού στο Ιράν έφθασε σήμερα τους 5.209 με 91 νέους θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Κιανούς Τζαχανπούρ, σε μια δήλωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων περιστατικών του νέου κορονοϊού στο Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, έφθασε τα 83.505, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ελβετία

Ο απολογισμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 1.142, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας, σημειώνοντας αύξηση από τους 1.135 που ήταν χθες, Κυριακή.

Ο αριθμός των θετικών τεστ αυξήθηκε επίσης σε 27.944 από 27.740 την Κυριακή, ανέφερε. Η επιβράδυνση του αριθμού των νέων κρουσμάτων επέτρεψε στην ελβετική κυβέρνηση να αποφασίσει να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς του lockdown από τις 27 Απριλίου.

Ρωσία

Ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία κατάφερε να περιορίσει την κρίση του κορονοϊού, όμως η κορύφωση της επιδημίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε σήμερα τις 47.000, με τον αριθμό των θανάτων να έχει φθάσει τους 405.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)