Παπαδημούλης: Να μη χαθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται και σε παράταση απορρόφησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ.
.
.
Eurokinissi

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι ο μακροβιότερος εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προερχόμενος από την πτέρυγα της Αριστεράς. Με εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, βαίνει προς ολοκλήρωση της τρίτης του θητείας στην Ευρωβουλή και όπως έχει δηλώσει δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μολονότι του ζητήθηκε από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη.

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη για τους δύο κορυφαίους τρόπους χρηματοδότησης της χώρας μας, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής, που είναι το ΕΣΠΑ.

Ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ΕΕ, διότι στην αρχή της πανδημίας αποφασίστηκε κάτι που τα πρώτα χρόνια αρνούνταν οι πλούσιες χώρες. Ετσι, λοιπόν, δανείστηκε ένα ποσό με εγγύηση της κομισιόν ώστε να μοιραστεί σε αυτούς που έχουν ανάγκη, με χαμηλό επιτόκιο. Από τα 750 δισ. ευρώ, η Ελλάδα πήρε σχεδόν 31 δισ. συν 5 ακόμα με το πρόγραμμα RePowerEU. Ένα μέρος των χρημάτων είναι επιδότηση και το υπόλοιπο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο.

HuffPost Greece

Η φιλοσοφία της ενέργειας αυτής ήταν κάθε χώρα να φτιάχνει το δικό της πρόγραμμα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα. Για τη χώρα μας, η διαφορά σε σχέση με τα μνημόνια είναι ότι τη διαχείριση την κάνει η Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του Ταμείου που είναι «μια και έξω» και τελειώνει στα μέσα του 2026 κι όποιος δεν αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά θα χαθούν, μολονότι το δανειακό σκέλος εκτείνεται έως το 2058. Επισήμανε, δε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι καλά φτιαγμένο τεχνοκρατικά, αλλά δίνει χρήματα σε λίγους και ισχυρούς, ενώ αναφέρθηκε και στην εφαρμογή του έργου καθώς έχουμε πάρει προκαταβολές και ένα μέρος δεν έχει περάσει στην αγορά.

Σημείωσε, επίσης, ότι «τώρα πρέπει να τρέξουμε για να μη χαθούν τα χρήματα και να πάνε εκεί που πρέπει με τον σωστό τρόπο», επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα. Μάλιστα, ανάφερε ότι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν δύο προτάσεις αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να γνωρίζει το Κοινοβούλιο λεπτομέρειες παρά μόνον ότι το 40% των χρημάτων είναι για κλιματική αλλαγή και ένα 20% για την ψηφιακή μετάβαση.

Ταμείο Συνοχής

Ως προς την εμβληματική πολιτική της Ενωσης, για την άμβλυση των ανισοτήτων, το Ταμείο Συνοχής, μπορεί να λειτουργεί όμως οι ανισότητες συνεχίζουν να αυξάνονται. «Χώρες που μπήκαν το 2004 έκαναν καλύτερες κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Τόνισε ότι θεσμικά το πρόβλημα του Ταμείου είναι η ανεπάρκειά του, καθώς αποτελεί μόνο το 1% του συνολικού προϋπολογισμού και επιπλέον «κάθε φορά που εμφανίζεται ένα θέμα, επειδή δεν έχει χρήματα, παίρνουν από το Ταμείο Συνοχής».

Για την Ελλάδα σημείωσε ότι το πρόβλημα με τη Συνοχή είναι η δομή του κράτους, οι προσφυγές και οι φάκελοι και έχει πέσει το βάρος και το άγχος στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι έχουν μείνει πίσω τα χρήματα συνοχής 2021 – 2027, επειδή έχουμε και 3 χρόνια έως το 2030 περιθώριο.

Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να υπάρξει επιτροπή στο ελληνικό κοινοβούλιο και περιοδική ενημέρωση για το τι κάνουμε και τι καθυστερεί, με διαφάνεια, ενώ επισήμανε την ανάγκη να γίνει αίτημα παράτασης της απορρόφησης των κονδυλίων για το τρέχον ΕΣΠΑ, αντί για 3 στα 4 χρόνια.

Δημοφιλή