Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Μολδαβίας εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και εντάσεων με τη Ρωσία

Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας παραιτείται μετά από 18 μήνες στην εξουσία.
Η πρωθυπουργός Γκαβριλίτα.
Η πρωθυπουργός Γκαβριλίτα.
via Associated Press

Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας παραιτήθηκε την Παρασκευή μετά από 18 ταραχώδεις μήνες στην εξουσία που σηματοδοτήθηκαν από οικονομική αναταραχή και τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία.

H πρόεδρος Μάια Σάντου αποδέχτηκε την παραίτηση της πρωθυπουργού Ναταλία Γκαβριλίτα και όρισε αντικαταστάτη της τον 48χρονο πρώην υπουργό Εσωτερικών Ντόριν Ρεκεάν.

Ο Ρεκεάν, που αναμένεται να κερδίσει γρήγορα την έγκριση του κοινοβουλίου, είπε ότι θα συνέχιζε την προσπάθεια της Μολδαβίας να ενταχθεί στην ΕΕ και να αναζωογονήσει την οικονομία της. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει τρεις προτεραιότητες. Τάξη και πειθαρχία, μια νέα ζωή και οικονομία και ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο Ρεκεάν, σύμβουλος άμυνας της Σάντου και γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Μολδαβίας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν αυτά που η Μολδαβία παρουσιάζει ως προσπάθειες της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας των 2,5 εκατ. κατοίκων που συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία, που έχει στρατεύματα στην αποσχιθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, εξοργίζεται για το ενδεχόμενο ένταξης πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στην ΕΕ.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν περισσότερο την Παρασκευή, όταν το Κισινάου είπε ότι ένας ρωσικός πύραυλος είχε παραβιάσει τον μολδαβικό εναέριο χώρο πριν πέσει στην Ουκρανία, και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή