Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών σήμερα και η Ιταλία είχε την "τιμητική" της

Βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής λέει το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Μεγάλο comeback για τα σπιτικά ζυμαρικά καταγράφεται στη γειτονική χώρα.
Παραδοσιακό πιάτο ιταλικής κουζίνας, χειροποίητα ζυμαρικά με αυγά και σάλτσα κρέατος
Giovanni Bortolani via Getty Images
Παραδοσιακό πιάτο ιταλικής κουζίνας, χειροποίητα ζυμαρικά με αυγά και σάλτσα κρέατος

Φυσικά και η Ιταλία είχε την... τιμητική της καθώς η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών εορτάστηκε δεόντως. Η Coldiretti (Εθνική Συνομοσπονδία Άμεσων Καλλιεργητών), η μεγαλύτερη ένωση εκπροσώπησης και βοήθειας της ιταλικής γεωργίας, ανακοίνωσε πως ένας στους τρεις Ιταλούς (29%) απολαμβάνει τακτικά σπιτικά ζυμαρικά. Οπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της, η δυναμική επιστροφή στα χειροποίητα ζυμαρικά οφείλεται εν πολλοίς στην ακρίβεια και την άνοδο του πληθωρισμού ενώ προσθέτει πως η παραγωγή σπιτικών πενών και μακαρονιών αυξήθηκε κατά 24,6% τον Σεπτέμβριο του 2022 σε σύγκριση με πέρυσι.

Ζυμαρικά λιγκουίνι σε πιάτο με πέστο και βασιλικό γαρνιρισμένα με παρμεζάνα και κουκουνάρι.
Monica Bertolazzi via Getty Images
Ζυμαρικά λιγκουίνι σε πιάτο με πέστο και βασιλικό γαρνιρισμένα με παρμεζάνα και κουκουνάρι.

To ISMEA (Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγορά Αγροτικών Τροφίμων), διοργάνωσε μάλιστα μια ειδική περιοδεία με την ονομασία ”#NowPasta” σε 10 πόλεις της Ιταλίας για να γιορτάσει την περίσταση η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία, καθώς πραγματοποιήθηκαν 10.000 γευσιγνωσίες και 2.100 «edugames» (σ.σ παιχνίδια ενημερωτικού χαρακτήρα με 100 ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές πτυχές, την ιστορία και την παράδοση των ζυμαρικών) ενώ βράστηκε συνολικά μισός τόνος ζυμαρικών, μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
ISMEA
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν τέσσερις διακεκριμένοι Ιταλοί αθλητές, η ξιφομάχος Ροζέλα Φιαμίνγκο, η κολυμβήτρια Σιμόνα Κουανταρέλα και οι πολίστες Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο και Αλεσάντρο Βελότο, ανέφερε το ISMEA.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωστό ως Farnesina, ανέφερε στο Twitter: «Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, ένα βασικό τρόφιμο στη Μεσογειακή Διατροφή, ένα εξαιρετικό προϊόν Made in Italy και πρεσβευτής της ιταλικής κουζίνας και του ιταλικού τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο».

Οι εξαγωγές ζυμαρικών κατά το πρώτο 7μηνο του έτους κατέγραψαν αύξηση 33% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με ανάλυση της αγροτικής ένωσης Coldiretti βασισμένης σε στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (ISTAT).

Περίπου 200.000 φάρμες παράγουν το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών, τροφοδοτώντας μια εφοδιαστική αλυσίδα που περιλαμβάνει 360 εταιρείες με 7.500 υπαλλήλους. Η εκτιμώμενη αξία της ιταλικής βιομηχανίας ζυμαρικών υπολογίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι Ιταλοί καταναλώνουν τα περισσότερα ζυμαρικά παγκοσμίως: περίπου 23,5 κιλά ετησίως ανά άτομο. Έλληνες, Τυνήσιοι και Βενεζουελάνοι έχουν επίσης διψήφια νούμερα, αλλά υπολείπονται αρκετά από τους Ιταλούς, σύμφωνα με την Coldiretti.

Μεγαλύτερος εισαγωγέας ιταλικών ζυμαρικών είναι η Γερμανία, με αύξηση 31% στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Οι εξαγωγές ζυμαρικών ευνοήθηκαν επίσης από την πολύ ικανοποιητική παραγωγή στην Ιταλία, παρά το ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι στη χώρα.

Πηγή: Ansa