Πιάτο ημέρας: Παπαρδέλες με βλίτα, ντοματίνια και ξινομυζήθρα

Μια καταπληκτική συνταγή για ζυμαρικά για να συνεχίσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, έστω και μαγειρικά.
luchezar via Getty Images

Το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας συνδυάζει απίθανα υλικά, άκρως καλοκαιρινά, που μας προτρέπουν να θέλουμε να το «αδειάσουμε» σε μια μπουκιά.

Έτσι λοιπόν μαγειρεύουμε μια καταπληκτική συνταγή για ζυμαρικά, με παπαρδέλες, βλίτα, ντοματίνια και ξινομυζήθρα. Παρέα με κρεμμύδι, σκορδάκι, λευκό γλυκό κρασί, λίγη μουστάρδα και ανάμεικτα πιπέρια χοντροκομμένα.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

400 γρ. παπαρδέλες

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι λευκό γλυκό κρασί

350 γρ. βλίτα, χοντροκομμένα

200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

11/2 φλιτζάνι ξινομυζήθρα, τριμμένη

2 κ.σ. μουστάρδα

1 φιλτζάνι φρέσκο γάλα

αλάτι και ανάμεικτα πιπέρια, χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, για 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε στην άκρη μαζί με 1 φλιτζάνι από το νερό το οποίο έβρασαν.

Στο μεταξύ, σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει λίγο, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τα βλίτα και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε καλά. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.

Προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, την μουστάρδα και το γάλα. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά και χαμηλώνουμε την φωτιά, από μέτρια σε χαμηλή. Μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περιττά υγρά και να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις παπαρδέλες και το νερό που κρατήσαμε και ανακινούμε την κατσαρόλα ή ανακατεύουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα πιπέρια και σερβίρουμε αμέσως.

Αναδημοσίευση από «olive - οι μακαρονάδες του καλοκαιριού, τεύχος #125» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.