Ασανσέρ το πετρέλαιο: Μείον ένα δολάριο το πρωί, όμως τελικά έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο

Οι ανησυχίες για ύφεση αντισταθμίζονται από τους προβληματισμούς περί μειωμένης προμήθειας.
|
.
.
CHRISTIAN HARTMANN via REUTERS

Το πετρέλαιο σημείωσε μεγάλη άνοδο πριν κλείσουν οι αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την περιορισμένη προσφορά, λόγω της μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, των αναταραχών στη Λιβύη και των κυρώσεων στη Ρωσία αντιστάθμισαν τους φόβους για μείωση της ζήτησης σε παγκόσμια ύφεση.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, ενισχύοντας την υπόθεση εργασίας για ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ έφτασε σε αρνητικό ρεκόρ.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωνε άνοδο 1,55 δολ.,(+1,4%), στα 113,18 δολ. το βαρέλι έως τις 13:18 ώρα Ελλάδας, μετά από πτώση άνω του 1 δολαρίου κατά την έναρξη των συναλλαγών. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 1,34 $ (1,2%), στα 109,77 $.

Την Παρασκευή στοιχεία έδειχναν πως ο πληθωρισμός κατέγραψε άλλο ένα ρεκόρ τον Ιούνιο.

Ο ΟΠΕΚ δεν πέτυχε τον στόχο της αύξησης παραγωγής τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Επίσης, η παραγωγή του Εκουαδόρ υπέστη πρόσφατα πλήγματα, λόγω ταραχών, ενώ μια απεργία στη Νορβηγία θα μπορούσε να περιορίσει περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή αυτή την εβδομάδα.