Πέντε απλούστατα tip για να απαλλαγούμε από τις τύψεις που φεύγουμε διακοπές (αν είναι δυνατόν!)

Είτε μας απασχολεί η δουλειά, είτε η οικογένεια, χρωστάμε στον εαυτό μας ένα διάλειμμα. Οι ειδικοί ξέρουν πως θα το απολαύσουμε στο έπακρον, χωρίς ενοχές.
.
Kawee Srital-on via Getty Images
.

Το να αφιερώνουμε χρόνο προκειμένου να αποσυνδεθούμε και να χαλαρώσουμε, ορισμένες φορές μας οδηγεί σε μια παράλογη ενοχή. Για παράδειγμα, φοβόμαστε τις συνέπειες της απουσίας μας από τη δουλειά , ή αισθανόμαστε ανήσυχοι που αφήνουμε πίσω τα μέλη της οικογένειάς μας.

Βάσει έρευνας το 49% των εργαζομένων δηλώνουν ότι δεν παίρνουν το ρεπό τους επειδή ανησυχούν ότι θα πάει πίσω η δουλειά ή επειδή αισθάνονται άσχημα για τους συναδέλφους τους, που μοιραία αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες.

Είτε μας απασχολεί η δουλειά, είτε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, το επικείμενο αίσθημα ενοχής ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταθεί εμπόδιο στο να απολαύσουμε τις διακοπές μας. Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε από έμπειρους θεραπευτές πολύτιμες συμβουλές-κλειδιά, ώστε να απαλλαγούμε από τις τύψεις που πάνε χέρι-χέρι με την καλοκαιρινή ραστώνη.

Προγραμματίζουμε τις διακοπές μας εκ των προτέρων

«Σχεδιάζουμε το ταξίδι μας εβδομάδες ή και μήνες πριν, ώστε να έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και υλικοτεχνικά για τις διακοπές», μας συμβουλεύει η Ίσρα Νασίρ, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Well.Guide.

Η οργάνωση των σχεδίων μας εκ των προτέρων μας προσφέρει την αίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο και τον χρόνο να καλύψουμε τα κενά που θα δημιουργούνταν εξαιτίας της απουσίας μας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ας επικεντρωθούμε στα οφέλη των διακοπών για την υγεία μας

Το να αφιερώνουμε χρόνο στην ξεκούραση και την αποσύνδεσή μας από τη δουλειά, συμβάλλει στην παραγωγικότητα και αποτρέπει την εξάντληση. Όσο κι αν αισθανόμαστε «ένοχοι», κάνοντας το διάλειμμά μας θα νιώσουμε ανανεωμένοι και θα διαπιστώσουμε ότι κάναμε στον εαυτό μας το μεγαλύτερο δώρο.

FG Trade Latin via Getty Images

Ας δούμε τις διακοπές ως έναν τρόπο επανασύνδεσης με τον εαυτό μας

Ας αρπάξουμε την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με το βαθύτερο είναι μας και να απολαύσουμε νέες εμπειρίες. Η δουλειά είναι μια σημαντική πτυχή της ταυτότητάς μας, αλλά ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε άλλες αγαπημένες δραστηριότητες.

Ας αναθέσουμε τις εργασίες μας

Εάν είναι εφικτό, προσπαθούμε να αναθέσουμε τις εργασίες μας σε συναδέλφους που είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν όσο θα λείπουμε.

Ας θέσουμε όρια

Ο καθορισμός ξεκάθαρων ορίων θα μας βοηθήσει να χαράξουμε τη λεπτή γραμμή μεταξύ της άδειας και των υποχρεώσεών μας. Ας προετοιμάσουμε τους συναδέλφους και την οικογένειά μας ότι θα πάμε διακοπές, ώστε να ξέρουν ότι δεν θα είμαστε στη διάθεσή τους για μερικές μέρες.