Πέντε προτάσεις για να μην χάνουμε τον πολύτιμο ύπνο μας όταν ταξιδεύουμε

Η είσοδος σε διαφορετικές ζώνες ώρας μπορεί να εκτινάξει τον κιρκάδιο ρυθμό μας.
RoxiRosita via Getty Images

Μπορεί το να πηγαίνουμε διακοπές να είναι κάτι χαλαρωτικό, αλλά το ταξίδι από και προς τον προορισμό μας μπορεί και να μην μας επιτρέψει να ξεκουραστούμε στον βαθμό που επιθυμούμε, και να επιδράσει αρνητικά στο να διατηρήσουμε ένα υγιές πρόγραμμα ύπνου.

Τα ταξίδια, ειδικά η είσοδος σε διαφορετικές ζώνες ώρας, μπορεί να εκτινάξουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας, εξηγεί η ιδρυτής και διευθύντρια του Κέντρου Αντιγήρανσης & Μακροζωίας της Φιλαδέλφεια, Σίμα Μπόνεϊ.

Όπως λέει, «Όλοι έχουμε έναν κιρκάδιο ρυθμό, τη φυσική εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και επαναλαμβάνεται κάθε 24 ώρες. Όταν βγει εκτός ισορροπίας, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον ύπνο».

Η HuffPost μίλησε με ειδικούς προκειμένου να μάθουμε ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν για να κοιμούνται καλά ενώ πραγματοποιούν ένα ταξίδι.

Ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα ύπνου που έχουμε

Αν λείπουμε μόνο για λίγες μέρες, είναι καλύτερο να τηρούμε τις ώρες ύπνου και αφύπνισης, που έχουμε σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί σε μια εντελώς νέα ρουτίνα ύπνου μέχρι να επιστρέψουμε στο σπίτι. «Διατηρώντας τον προσωπικό μας κύκλο ύπνου-αφύπνισης, διατηρούμε την σωματική και πνευματική ευεξία που μας χαρίζει», λέει η Σίμα Μπόνεϊ.

Ακούμε χαλαρωτική μουσική που μας βοηθάει να νυστάξουμε

Η ξεκούραση ενώ ταξιδεύουμε είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, είτε βρισκόμαστε μέσα σε αυτοκίνητο, είτε παίρνουμε το τρένο είτε επιβιβαζόμαστε σε αεροπλάνο, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκουραστούμε με τον θόρυβο που υπάρχει γύρω μας.

Ο γιατρός και ειδικός στα θέματα ύπνου από το SleepingOcean, Πο-Τσανγκ Χασού, προτείνει να επιλέγουμε μουσική που μας χαλαρώνει, όπως ήχους της φύσης ή ρυθμούς διαλογισμού. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν βίντεο ASMR, στα οποία εμφανίζονται άτομα να ψιθυρίζουν ή να χρησιμοποιούν έναν ήπιο τόνο ομιλίας. Οι συγκεκριμένοι ήχοι μπορούν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες να χαλαρώσουν, να μην σκέφτονται ενοχλητικούς ήχους που υπάρχουν στο περιβάλλον και να κοιμηθούν.

Gary John Norman via Getty Images

Προσθέτουμε σωματική δραστηριότητα στο πρόγραμμα

Ενώ μπορεί να σχεδιάζουμε να χαλαρώσουμε δίπλα στην πισίνα ή να επισκεφθούμε ένα σπα, η Σίμα Μπόνεϊ μας συστήνει να προσθέσουμε την σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας - κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για έναν καλό ύπνο.

«Η άσκηση βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσής και μας βοηθά να κάνουμε αποσυμπίεση, κάτι που είναι σημαντικό για να επιτρέψουμε στον οργανισμό μας να μεταβεί στο στάδιο του ύπνου».

«Φροντίζουμε να υπάρχει μια χρονική απόσταση από την ώρα που θα πέσουμε για ύπνο, καθώς η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός και απελευθερώνει ενδορφίνες, δύο στοιχεία μπορεί να μειώσουν δραστικά τα επίπεδα νύστας».

Συχνή έκθεση στον ήλιο

Αν πρόκειται να βρισκόμαστε σε διαφορετική ζώνη ώρας για περισσότερες από μερικές ημέρες, η έκθεση στο φως μπορεί να είναι το κλειδί για τη μετατόπιση του φυσικού κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματός σας με βάση τη ζώνη ώρας του τόπου διαμονής.

Ο Πο-Τσανγκ Χασού μας προτείνει στα ταξίδια μας να λαμβάνουμε την μέγιστη έκθεση στο φως το πρωί και το απόγευμα. Φροντίζοντας την έκθεσή μας στο φως, μπορούμε να αλλάξουμε το πρόγραμμα ύπνου προς όφελός μας.

Δημιουργούμε ευχάριστο περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο

Το περιβάλλον στο υπνοδωμάτιο στις διακοπές είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, γι′ αυτό προσπαθούμε να προσομοιώσουμε τον χώρο σε αυτόν του σπιτιού, έτσι ώστε να είναι το ίδιο χαλαρό και άνετο κάτι που θα μας επιτρέψει να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το αγαπημένο μας μαξιλάρι ή την θερμοκρασία του χώρου.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING