ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2020 08:16 EET | Updated 05/11/2020 08:19 EET

Πέθανε από Covid-19 τον Οκτώβριο. Τώρα όμως εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Βόρειας Ντακότα.

Τα παράδοξα των αμερικανικών εκλογών.

David Andahl/Facebook

Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εξελέγη την Τρίτη στο πολιτειακό Κογκρέσο στη Βόρεια Ντακότα αν και ένα μήνα πριν πέθανε από Covid-19. 

Ο Ντέιβιντ Άνταλ, κτηνοτρόφος και επιχειρηματίας, πέθανε την 5η Οκτωβρίου, σε ηλικία 55 ετών, «έπειτα από σύντομη μάχη με την COVID-19» όπως είχε γράψει η οικογένεια του στην επίσημη ιστοσελίδα που διατηρούσε στο Facebook για την διεκδίκηση μιας έδρας στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας.

Ο Άνταλ, πρώην πιλότος αυτοκινήτων ράλι και επί χρόνια δημόσιος λειτουργός «ανυπομονούσε να υπηρετήσει στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας» όπως αναφέρει η οικογένειά του. 

Κόλλησε  όμως κορονοϊό και μετά από μόλις πέντε ημέρες νοσηλείας, πέθανε. 

Η φιλοδοξία του όμως ικανοποιήθηκε μεταθανάτια.

Liveblog: Τραμπ εναντίον Μπάιντεν - Η κρίσιμη μάχη των αμερικανικών εκλογών

Κέρδισε στην 8η εκλογική περιφέρεια της Βόρειας Ντακότας με πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων (κρίνονταν δύο έδρες, για τις οποίες οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις).

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η υποψηφιότητα δεν γινόταν να ακυρωθεί και τώρα ο υπ.Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Βόρειας Ντακότα δηλώνει πως το θέμα αντιμετωπίζεται ως σαν ο Άνταλ να παραιτήθηκε και άρα επαφίεται στους Ρεπουμπλικάνους να ορίσουν ποιος θα καταλάβει την έδρα του.

Μεταθανάτια νίκη υποψηφίου είχε καταγραφεί και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Σε εκείνη την περίπτωση, ο Ντένις Χοφ, πολύ γνωστός ιδιοκτήτης οίκων ανοχής, εξελέγη στο Κογκρέσο της Νεβάδα, κι αυτός με τα χρώματα των Ρεπουμπλικάνων, μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατό του.

Πηγή:  NBC News, AFP