Πετρέλαιο: Με αύξηση 2% ξεκίνησε το 2024 εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις μεταξύ των Χούτι της Υεμένης και αμερικανικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θαλασσα εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου στην αυγή του νέου έτους.
A
A
simonkr via Getty Images

Με σημαντική άνοδο 2% στις τιμές του πετρελαίου ξεκίνησε το 2024, εξαιτίας της γεωπολιτικής ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και την απάντηση των αμερικανικών δυνάμεων, όπως και η μεγάλη ζήτηση λόγω των γιορτών.

Το αργό Brent σημείωσε σήμερα άνοδο πάνω από 2% ή 1,75 δολ. στα 78,61 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI διαμορφώνεται στα 72,95 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 1,3 δολ. ή 1,81%.

Οικονομολόγοι και αναλυτές υπογραμμίζουν στο Reuters ότι το 2024 το Brent θα κινείται γύρω στα 82,56 δολάρια το βαρέλι, ελαφρώς υψηλότερο από τα 82,17 δολάρια που έκλεισε κατά μέσο το 2023.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν και θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις τιμές του μαύρου χρυσού και μέσα στο 2024.

Αυτό φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, όταν οι ΗΠΑ απάντησαν στην επίθεση των ανταρτών Χούθι -που υποστηρίζονται από το Ιράν- σε πλοίο της δανέζικης εταιρείας μεταφορών Maersk στην Ερυθρά Θάλασσα, βυθίζοντας τρία δικά τους πλοία και σκοτώνοντας 10 αντάρτες της.

Μετά τη σύγκρουση της αμερικανικής δύναμης στην Ερυθρά με τους αντάρτες Χούθι, ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο κατέπλευσε στην περιοχή.

Αυτό δημιουργεί περαιτέρω ανησυχία καθώς μια ενδεχόμενη επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή θα οδηγούσε σε κλείσιμο των κρίσιμων πλωτών διαδρομών για τη μεταφορά αποθεμάτων πετρελαίου όπως η Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά του Ορμούζ στον Κόλπο.

Ηδη, τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ντίζελ και αεροπορικά καύσιμα από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Ευρώπη αναγκάζονται να πλέουν γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις τιμές της μεταφοράς του.

«Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να επηρεαστεί από την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα και την περίοδο αιχμής της ζήτησης κατά τη διάρκεια της κινεζικής πρωτοχρονιάς τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Λέον Λι, αναλυτής της CMC Markets με έδρα τη Σαγκάη.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, καθορίζει σημαντικά την ζήτηση και τις τιμές παγκοσμίως.

Δημοφιλή