Πετρέλαιο: Νέα μείωση της παραγωγής συζητά ο ΟΠΕΚ+ με φόντο τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει την Κυριακή στη Βιέννη με ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης της παραγωγής τους τελευταίους δύο μήνες.
|
NurPhoto via Getty Images

Την μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα εξετάσουν και πάλι οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους (ΟΠΕΚ+) στην συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή, με αφορμή την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ και τους G7.

Σύμφωνα με το CNBC, ο ΟΠΕΚ+, μια ομάδα 23 πετρελαιοπαραγωγών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνεδριάσει εν μέσω πιέσεων προς τη Ρωσία, την αποδυνάμωση της ζήτησης αργού στην Κίνα και φυσικά τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Ο Κλαούντιο Καλιμπέρτι, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης στην ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία Rystad, δήλωσε στο CNBC, ότι «θα ήταν καλύτερα να παραμείνει ο ΟΠΕΚ στην πορεία που ακολουθεί και να διατηρήσει την υπάρχουσα παραγωγή.

«Ο ΟΠΕΚ+ φημολογείται ότι εξετάζει μια περικοπή με βάση την αδυναμία της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η κίνηση της Κίνας σε εθνικό επίπεδο δεν μειώνεται δραματικά», είπε ο Καλιμπέρτι.

Οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές θαλάσσιων εξαγωγών αργού από τη Ρωσία, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ανώτατου ορίου τιμής της G-7 στο ρωσικό πετρέλαιο είναι άλλη μια πηγή αβεβαιότητας.

«Σιωπηλά» στο πλευρό της Ρωσίας

Παρότι οι χώρες της ΕΕ δυσκολεύονται να συμφωνήσουν στο όριο του πλαφόν, (το Reuters ανέφερε σήμερα ότι συμφωνήθηκε προσωρινά τα 60 ευρώ το βαρέλι) η ανησυχία ότι η πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού από την ΕΕ θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου, ώθησε το G-7 να εξετάσει ένα ανώτατο όριο τιμής στο ποσό που θα πληρώσει για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το Κρεμλίνο πάντως επιμένει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στις τιμές του πετρελαίου του θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ έχει σταθεί σιωπηλά στο πλευρό της Ρωσίας, μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο. Έγινε παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, η ενεργειακή συμμαχία άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιβάλει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή για να τονώσει την ανάκαμψη των τιμών του αργού.

Αυτό το σήμα ήρθε παρά την αναφορά της Wall Street Journal, οτι η αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα θα ήταν υπό συζήτηση στη συνάντηση της Κυριακής.

Σήμερα, το Brent διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι με την Bank of America να εκτιμά οτι θα μπορούσε να φ5τάσει και πάλι τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα