Πίσω στο 2019 - Η υπαίθρια συναυλία πείραμα στο Λίβερπουλ χωρίς μάσκες και αποστάσεις

5.000 άτομα διασκέδασαν σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία κορονοϊού, στο όνομα της επιστήμης και της μουσικής.
Σέφτον Παρκ
Σέφτον Παρκ
Danny Lawson - PA Images via Getty Images

Μετά τη μακρά σιωπή που επέβαλε η πανδημία, η ζωντανή μουσική επέστρεψε σήμερα στη γενέτειρα των Beatles, το Λίβερπουλ, που φιλοξένησε ένα μοναδικό φεστιβάλ με στόχο να διαπιστωθεί αν και πώς διασπείρεται ο νέος κορονοϊός σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις.

Περίπου 5.000 άνθρωποι πέταξαν τις μάσκες τους και δεν τήρησαν τις αποστάσεις, στο όνομα της επιστήμης και της μουσικής. Ήταν οι θεατές σε μια υπαίθρια συναυλία που είχαν όλοι τους υποβληθεί σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, βγήκαν αρνητικοί και δεσμεύτηκαν ότι θα ξανακάνουν το τεστ σε πέντε ημέρες. Τα δεδομένα τους θα χρησιμοποιηθούν από το ειδικό Πρόγραμμα Ερευνών Εκδηλώσεων της βρετανικής κυβέρνησης, στόχος του οποίου είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς το πλήθος συμβάλλει στη διάδοση του ιού.

Danny Lawson - PA Images via Getty Images

Ασφαλώς, οι νέοι που διασκέδαζαν χορεύοντας στις πύλες του Σέφτον Παρκ δεν είχαν καθόλου στο νου τους την επιστημονική πλευρά της εκδήλωσης. «Είναι τόσο ωραία, είναι φανταστικά… Πέρασε πολύς καιρός…» σχολίασε η 19χρονη φοιτήτρια Μέγκαν Μπάτλερ.

Ο Μέλβιν Μπεν, ο διευθυντής του Festival Republic, είπε ότι ελπίζει πως αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανέναρξη των υπαίθριων εκδηλώσεων.

«Από τη στιγμή που θα μπουν οι θεατές στο σόου, μπορούν να διασκεδάσουν σαν να ήμασταν στο 2019. Μπορείτε να νιώσετε ότι το βάρος των τελευταίων 12, 15 μηνών μειώθηκε λιγάκι», πρόσθεσε.

PAUL ELLIS via Getty Images

Στη σημερινή συναυλία συμμετείχαν η τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Zuzu από το Λίβερπουλ και τα συγκροτήματα The Lathums και Blossoms. «Πάνε 413 ημέρες αφότου ανεβήκαμε για τελευταία φορά στη σκηνή… Πέρασε πολύς καιρός και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε εδώ», είπε ο τραγουδιστής των Blossoms, Τομ Όγκντεν.

Το φεστιβάλ κράτησε λιγότερες από έξι ώρες, λόγω και της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, όμως όσοι βρέθηκαν εκεί ομολόγησαν ότι δεν θα ήθελαν να βρίσκονται πουθενά αλλού. «Ας χαρούμε τη ζωή, ας επιστρέψουμε στην κανονικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο 25χρονος εργάτης Χάρι Σμιθ.

PAUL ELLIS via Getty Images

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή