Πούτιν: «Πράξη διεθνούς τρομοκρατίας η δολιοφθορά στον Nord Stream»

O Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη κατά την επιστράτευση τα οποία όπως είπε, θα πρέπει να διορθωθούν.
|
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρίσκεται σε συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω σύνδεσης βίντεο στη Μόσχα, Ρωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρίσκεται σε συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω σύνδεσης βίντεο στη Μόσχα, Ρωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι το «άνευ προηγουμένου σαμποτάζ» κατά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream ήταν «μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν. Είπε επίσης ότι είναι απαραίτητο να εκπληρωθεί μια διεθνής διαμεσολάβηση για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των φραγμών για τις ρωσικές προμήθειες τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε τον ρώσο ομόλογό του να παρατείνει τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, η ισχύς της οποίας λήγει στα τέλη Νοεμβρίου και μπορεί να ανανεωθεί με την υποστήριξη της Ρωσίας και των υπολοίπων τριών πλευρών (Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε επίσης με τον Πούτιν το θέμα της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία ― για το οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του ― ενώ κάλεσε τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου να δώσει άλλη μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου), παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της μερικής επιστράτευσης για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και τα λάθη αυτά θα πρέπει να διορθωθούν.

″Η επιστράτευση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρέπει να διορθωθούν όλα τα λάθη και να διασφαλιστεί να μην επαναληφθούν”, τόνισε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι θα πρέπει πρώτα να κληθούν όσοι έχουν λάβει στρατιωτική εμπειρία και εκπαίδευση στις απαιτούμενες ειδικότητες.

Υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες διαμαρτυρίες από αξιωματούχους και πολίτες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η επιστράτευση, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών εις βάρος στρατολογικών υπαλλήλων που έστειλαν φύλλα πορείας σε μη επιλέξιμους άνδρες, όπως π.χ στον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Ντινιγιάρ Μπιλιαλετντίνοφ Χιλιάδες άνδρες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία για να αποφύγουν την επιστράτευση.