Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το «σαμποτάζ» στους αγωγούς Nord Stream

Οι διαρροές θα βρεθούν και αυτές την επόμενη εβδομάδα.
.
.
TT NEWS AGENCY via via REUTERS

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα από που η Ένωση αποκήρυξε ως σαμποτάζ στους υποθαλάσσιους αγωγούς αερίου Nord Stream, είπε αξιωματούχος της ΕΕ την Πέμπτη, προσθέτοντας πως το συμβάν άλλαξε θεμελιωδώς τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία.

Καθώς το αέριο συνέχιζε να διαρρέει στη Βαλτική για τέταρτη ημέρα αφότου πρωτοεντοπίστηκαν οι διαρροές, παρέμενε άγνωστο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση στους αγωγούς, για την κατασκευή των οποίων η Ρωσία και Ευρωπαίοι εταίροι δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ρωσία είπε πως τα περιστατικά έμοιαζαν με «τρομοκρατική ενέργεια». Επίσης ανέφερε ότι οι διαρροές στα ανοιχτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας έλαβαν χώρα σε περιοχή που είναι «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Η επίθεση σε στρατηγικές υποδομές σημαίνει πως οι στρατηγικές υποδομές σε όλη την ΕΕ πρέπει να προστατευθούν» είπε αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Αυτό αλλάζει θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης όπως την έχουμε δεις ως τώρα, ακριβώς όπως η επιστράτευση...και η πιθανή προσάρτηση» είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επιστράτευση εφέδρων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναμενόμενη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία και η ενεργειακή αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας η ΕΕ ψάχνει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο της ΕΕ στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Η ΕΕ προειδοποίησε την Τετάρτη για μια «συμπαγή και ενωμένη απάντηση» σε περίπτωση επιπλέον επιθέσεων και τόνισε την ανάγκη προστασίας των ενεργειακών υποδομών, μα αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν αποφύγει να δείξουν ευθέως κάποιον ως πιθανό αυτουργό οποιασδήποτε δολιοφθοράς.

Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 έστελναν αέριο στην Ευρώπη όταν εντοπίστηκαν οι διαρροές, μα είχαν ακόμα εντός τους αέριο. Η Ρωσία είχε σταματήσει τις παραδόσεις μέσω του Nord Stream 1, λέγοντας πως οι δυτικές κυρώσεις εμπόδιζαν τη λειτουργία. Ο Nord Stream 2 δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Την επόμενη εβδομάδα οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν ένα όγδοο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιλαμβανομένων αυστηρότερων περιορισμών στο εμπόριο, περισσότερες εντάξεις σε «μαύρες λίστες» και πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου για τρίτες χώρες.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι αναμένει η Ένωση να συμφωνήσει σε τμήματα του πακέτου κυρώσεων πριν τη σύνοδο της Πράγας, όπως η ένταξη επιπλέον ατόμων σε «μαύρες λίστες» και κάποιοι εμπορικοί περιορισμοί ως προς τον χάλυβα και την τεχνολογία. Άλλα ζητήματα, όπως το πλαφόν στο πετρέλαιο ή οι κυρώσεις σε τράπεζες ίσως να μην λυθούν πριν τη σύνοδο, πρόσθεσε.

Για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και το πλαφόν στο πετρέλαιο ίσως να είναι περισσότερο από ό,τι θα ήθελε η Ουγγαρία, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, έχει ταχθεί εναντίον των οικονομικών περιορισμών.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη πως ήταν «πολύ προφανές» ποιος ήταν πίσω από το φερόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς, μα δεν κατονόμασε κάποιον.

«Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιος το έκανε, ποιος είναι πίσω από αυτό το σαμποτάζ, υπάρχουν ακόμα συζητήσεις λίγο πολύ μα...είναι πολύ προφανές...ποιος ήταν πίσω από αυτό το ζήτημα» είπε στο Παρίσι.

Η σουηδική ακτοφυλακή ανακάλυψε μια τέταρτη διαρροή στους αγωγούς νωρίτερα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, είπε εκπρόσωπος στη Svenska Dagbladet.