Ρωσία: Κλήθηκε σε επιστράτευση πρώην ποδοσφαιριστής της Εθνικής και της Εβερτον

Ο Ντινιγιάρ Μπιλιαλετντίνοφ κλήθηκε από την στρατολογική υπηρεσία για να πολεμήσει στην Ουκρανία παρότι είναι δύο χρόνια μεγαλύτερος από το ηλικιακό όριο.
Peter Byrne - PA Images via Getty Images

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Έβερτον και της εθνικής ομάδας της Ρωσίας Ντινιγιάρ Μπιλιαλετντίνοφ κλήθηκε από την στρατολογική υπηρεσία για να πολεμήσει στην Ουκρανία, δήλωσε ο πατέρας του και πρώην τεχνικός της εθνικής Ρωσίας, Ρινάτ Μπιλιαλετντίνοφ, στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ο Ντινιγιάρ όντως κλήθηκε να υπηρετήσει. Είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματά μου, γιατί δεν υπηρέτησε στον στρατό, αν και έκανε την στρατιωτική θητεία αλλά με εξαιρέσεις ως επαγγελματιάς αθλητής πριν από 19 χρόνια», είπε ο πατέρας του παίκτη.

Ο Ρινάτ Μπιλιαλετντίνοφ, ταταρικής καταγωγής, υποστήριξε ότι ο Ντινιγιάρ δεν έπρεπε να επιστρατευτεί καθώς είναι μεγαλύτερος από το ηλικιακό όριο των 35 ετών.

«Ο νόμος αναφέρει ρητά – καλούνται άτομα ηλικίας έως 35 ετών, και αυτός είναι 37, επομένως υπάρχει κάποιου είδους αντίφαση. Πλέον περιμένουμε να μάθουμε αν αυτή η κλήση είναι σωστή ή στάλθηκε νωρίς», δήλωσε ο Ρινάτ Μπιλιαλέτντινοφ στο RIA Novosti.

″Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Αν υπήρχε γενική επιστράτευση, τότε θα το συζητάγαμε. Ομως, ο πρόεδρος έχει δώσει εντολή ένα μερική επιστράτευση, οπότε όλα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το νόμο».

Ο Ρινάτ Μπιλιαλετντίνοφ σε αγώνα της Ρούμπιν Καζάν όταν ήταν ακόμα προπονητής της το 2014.
Ο Ρινάτ Μπιλιαλετντίνοφ σε αγώνα της Ρούμπιν Καζάν όταν ήταν ακόμα προπονητής της το 2014.
Epsilon via Getty Images

Στο πλαίσιο της επιστράτευσης, η Ρωσία θα καλέσει 300.000 εφέδρους, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Πούτιν τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα της χώρας το Σαββατοκύριακο και να ενισχύσει τις ποινές που σχετίζονται με τη στρατιωτική θητεία σε περιόδους επιστράτευσης, στρατιωτικού νόμου ή πολέμου, με όσους Ρώσους αρνούνται να παρουσιαστούν να αντιμετωπίζουν πλέον ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών σύμφωνα με τους νόμους.

Ο Ντινιγιάρ Μπιλιαλετντίνοφ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2004 πριν πάρει μεταγραφή στην Έβερτον το 2009. Αγωνίστηκε στην αγγλική Premier League για τρεις σεζόν.

Ο 37χρονος έπαιξε σε 46 αγώνες με την εθνική ομάδα της Ρωσίας, σκοράροντας έξι γκολ και βοηθώντας τη χώρα του να φτάσει στα ημιτελικά του Euro 2008. O πρώην συμπαίκτης του στην εθνική Ρωσίας, Ρομάν Παβλιουτσένκο τόνισε στο RIA Novosti ότι ο Μπιλιαλετντίνοφ κλήθηκε στο στρατό ”κατά λάθος”.

«Δεν μπορώ να πω κάτι. Ίσως έγινε κάποιο λάθος. Ξέρω ότι όσοι λαμβάνουν λανθασμένες κλήσεις για επιστράτευση τις επιστρέφουν. Ίσως ο Ντινιγιάρ (Μπιλιαλετντίνοφ) να είναι ένας σούπερ κομμάντο ή ένας σούπερ ελεύθερος σκοπευτής και να μην το ξέρω;», αναρωτήθηκε ο Παβλιουτσένκο.