Ποιες χώρες επιτρέπουν την παρένθετη μητρότητα επί πληρωμή

Η Ουκρανία ήταν μέχρι τη ρωσική εισβολή ένας διεθνής κόμβος παρένθετης μητρότητας. Τι ισχύει στη χώρα μας και σε πολλές άλλες.
Thoughtful and relaxed pregnant surrogate mother holding and touching her abdomen, looking down
Thoughtful and relaxed pregnant surrogate mother holding and touching her abdomen, looking down
Olga Rolenko via Getty Images

Στην Ισπανία, όλες οι μορφές παρένθετης μητρότητας - συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «αλτρουιστικών» όπου δεν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα - είναι παράνομες.

Στην χώρα μας, η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται βάσει των άρθρων 1456, 1458 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα (Α. Κ.) εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Γονείς δια μέσου της παρένθετης μητρότητας μπορούν να γίνουν όχι μόνο έγγαμα ζευγάρια αλλά και σύντροφοι σε ελεύθερη ένωση ακόμα και μια μοναχική γυναίκα.

Η παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα είναι νόμιμη κατόπιν συγκεκριμένων ιατρικών και νομοθετικών κριτηρίων. Αρχικά, το ζευγάρι θα πρέπει να διαθέτει γνωμάτευση ιατρού η οποία και αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη από μόνο του. Σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει έγγραφη συμφωνία, χωρίς ανταλλάγματα ανάμεσα στο ζευγάρι και στην παρένθετη μητέρα.

Η παρένθετη μητέρα πρέπει να είναι υγιής και να πληροί συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, να είναι κάτω των 40 και με μόνιμη ή προσωρινή κατοικία την Ελλάδα.

Η εμβρυομεταφορά είναι απαραίτητο να επικυρωθεί με Δικαστική απόφαση, ενώ η παρένθετη μητέρα μπορεί να προσφέρει τη μήτρα της αποκλειστικά και μόνο αλτρουιστικά και δίχως κάποιο συγκεκριμένο χρηματικό αντάλλαγμα, πέρα από αυτό που ορίζεται από το νόμο.

Ακολουθεί μια ματιά στους νόμους της παρένθετης μητρότητας σε διάφορες χώρες:

* Η επί χρήμασι παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στον Καναδά, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βραζιλία, τη Βρετανία και την Αυστραλία, αλλά όλες αυτές οι χώρες επιτρέπουν ορισμένες μορφές αλτρουιστικής παρένθετης μητρότητας.

* Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ταϊβάν και η Ισπανία απαγορεύουν κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας.

* Δεν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την παρένθετη μητρότητα σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν εμπορικές ρυθμίσεις παρένθετης μητρότητας.

* Η Ουκρανία ήταν μέχρι τη ρωσική εισβολή ένας διεθνής κόμβος παρένθετης μητρότητας, με χιλιάδες μωρά κάθε χρόνο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πολλά από τα οποία μεταφέρονταν στο εξωτερικό από τους αλλοδαπούς γονείς τους. Το Reuters ανέφερε ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος, μερικά ζευγάρια αλλοδαπών ταξίδεψαν για να πάρουν τα παιδιά τους.

* Η Γεωργία υπήρξε επίσης δημοφιλής προορισμός για τον τουρισμό γονιμότητας, αν και η επί πληρωμή παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμα διαθέσιμη μόνο για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Η γεωργιανή νομοθεσία δεν αναγνωρίζει τις παρένθετες μητέρες ως γονέα του παιδιού που γεννήθηκε.

* Η παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται επίσης στη Ρωσία, αν και η πρακτική έχει επικριθεί από θρησκευτικές ομάδες ως εμπορευματοποίηση της γέννησης παιδιών και τον Δεκέμβριο του 2022, οι βουλευτές ανέφεραν ότι σύντομα θα θεσπίσουν νόμο που θα απαγορεύει σε αλλοδαπούς να χρησιμοποιούν Ρωσίδες παρένθετες μητέρες.

* Η Κολομβία επιτρέπει την επί χρήμασι παρένθετη μητρότητα, αλλά αν και η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται από το συνταγματικό δικαστήριο, υπάρχουν λίγοι νόμοι. Ένας νομοθέτης στην Κάτω Βουλή της Κολομβίας πρότεινε φέτος ένα νομοσχέδιο που λέει ότι θα προστατεύει τις παρένθετες μητέρες, τους υποψήφιους γονείς και τα ίδια τα παιδιά.

* Η επί χρήμασι παρένθετη μητρότητα άκμασε στην Ταϊλάνδη μέχρι το 2015, όταν η χώρα την απαγόρευσε σε αλλοδαπούς μετά από μια σειρά υψηλού προφίλ υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού από την Αυστραλία που κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε ένα μωρό που γεννήθηκε με σύνδρομο Down.

* Η Καμπότζη δεν είχε νόμους σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, αλλά από το 2016 την απαγορεύει βάσει της νομοθεσίας για την εμπορία ανθρώπων.

Δημοφιλή