Η 68χρονη Ισπανίδα ηθοποιός που απέκτησε μωρό μέσω παρένθετης μητέρας αποκάλυψε ότι είναι εγγονή της

Η Ανα Ομπρεγόν υποστηρίζει ότι αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του γιού της που πέθανε από καρκίνο το 2020.
Jon Nazca via Reuters

H έντονη συζήτηση στην Ισπανία που ξέσπασε όταν μια διάσημη 68χρονη ηθοποιός αποκάλυψε ότι χρησιμοποίησε μια παρένθετη μητέρα στο Μαϊάμι για να αποκτήσει μωρό, πήρε μια απροσδόκητη εξέλιξη την Τετάρτη όταν η Ανα Ομπρεγόν ανακοίνωσε στο περιοδικό ¡Hola! ότι το μωρό είναι στην πραγματικότητα... η κόρη του γιου της που πέθανε από καρκίνο το 2020.

Η ηθοποιός και παρουσιάστρια είπε στο ¡Hola! ότι οι γιατροί είχαν ενθαρρύνει τον γιο της, Aλες Λέκιο Γκαρθία, να διατηρήσει κατεψυγμένο σπέρμα πριν ξεκινήσει τη θεραπεία του και ότι εξέφρασε την επιθυμία λίγο πριν πεθάνει να αποκτήσει παιδί. Τα δείγματα, είπε, αποθηκεύτηκαν στη Νέα Υόρκη.

Οι παρένθετες κυήσεις απαγορεύονται στην Ισπανία, αν και τα παιδιά από τέτοιες εγκυμοσύνες σε άλλες χώρες μπορούν να εγγραφούν στο ληξιαρχείο.

«Αυτό το κορίτσι (σ.σ η Ανα Σάνδρα) δεν είναι η κόρη μου, αλλά η εγγονή μου», είπε η Όμπρεγκον στο περιοδικό. «Ήταν η τελευταία επιθυμία του Άλες να φέρει ένα παιδί στον κόσμο».

Οι πρώτες αναφορές για το μωρό τράβηξαν την προσοχή των ισπανικών μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών κομμάτων της χώρας, προκαλώντας κριτική από την αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού. Πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί και ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην παρένθετη μητρότητα ως «ενοικίαση μήτρας».

Η υπουργός Ισότητας Iρένε Mοντέρο του αριστερού “Podemos” εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, είπε ότι οι παρένθετες εγκυμοσύνες ήταν «μια μορφή βίας κατά των γυναικών». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί για να αποτρέψει τους Ισπανούς να μην προσφεύγουν σε υποκατάστατες μητρότητες σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες την Τετάρτη απέφυγε να ασκήσει κριτική στην Ομπρεγκόν, λέγοντας ότι ενώ ο νόμος είναι σαφής στην Ισπανία, οι προσωπικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτό στο διάλογο για τη νομιμοποίηση τέτοιων εγκυμοσύνων με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει πληρωμή.

Το περιοδικό ¡Hola! ανέφερε ότι το μωρό γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου και συνελήφθη τον Ιούνιο, όταν ο γιος της Oμπρεγόν θα έκλεινε τα του 30 χρόνια.

H Oμπρεγόν είναι μια από τις μεγαλύτερες διασημότητες της Ισπανίας και έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, συμπεριλαμβανομένου ενός επεισοδίου της σειράς “Α Ομάδα” και στο πλευρό της Μπο Ντέρεκ στην ταινία ”Μπολερό”. Κάποτε ήταν ιδιαίτερα γνωστή για την ετήσια φωτογράφισή της σε περιοδικά με νέο μπικίνι που σηματοδοτούσε την έναρξη του καλοκαιριού.