Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο αντίκτυπος των κυρώσεων προς την Ρωσία στις οικονομίες των χωρών της Ασίας

Μόνο λίγες κυβερνήσεις στην Ασία έχουν λάβει σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.
Getty Images

Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει γίνει η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο. Αλλά μόνο λίγες κυβερνήσεις στην Ασία έχουν λάβει σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει κατηγορηματικά την εισβολή στην Ουκρανία και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Επίσης, η Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, το Λάος και η Μογγολία δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ δυτικοί σύμμαχοι όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει κυρώσεις, με το Τόκιο και την Σεούλ να μπλοκάρουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift, ο αντίκτυπος είναι περιορισμένος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ασιατικά έθνη που εντάχθηκαν στις κυρώσεις υπό την ηγεσία της Δύσης αποτελούν μόνο το 8% του παγκόσμιου εμπορίου της Ρωσίας. «Αν δεν πάρουν θέση για τις κυρώσεις, οι δύο γίγαντες της Ασίας, η Κίνα και η Ινδία, που αντιπροσωπεύουν το 18% του εμπορίου της Ρωσίας, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στην χώρα», λέει ο καθηγητής Σιέντ Μουνίρ Ξαρού, πρόεδρος της διεθνούς δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου για την πολιτική, την υπεράσπιση και τη διακυβέρνηση.

Και ο πρόεδρος Πούτιν έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία πριν από οκτώ χρόνια, η Μόσχα έχει γίνει στόχος κυρώσεων από τη Δύση. «Μετά το 2014, η Ρωσία άρχισε να μειώνει την εξάρτησή της από τα δολάρια ΗΠΑ ως μέρος του αποθεματικού συναλλάγματος και να κινείται προς τον χρυσό και το κινεζικό γουάν», προσθέτει.

Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της Κίνας;

Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και τις εβδομάδες πριν από την εισβολή, το Πεκίνο κατήργησε τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού και υπέγραψε συμφωνία 30 ετών για την αγορά περισσότερου ρωσικού φυσικού αερίου.

Εντωμεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός ρωσικών εταιρειών και τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού βραχίονα του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό νόμισμα, το γιουάν, σε διακανονισμούς.

Η Κίνα έχει τρεις στόχους, σύμφωνα με τον Μπιλαχάρι Κουσικάν, πρώην πρεσβευτή της Σιγκαπούρης στον ΟΗΕ και τη Ρωσία. Πρώτον, η Κίνα είναι αρκετά ευαίσθητη σε ορισμένες αρχές των διεθνών σχέσεων, όπως η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η μη παρέμβαση λόγω του Θιβέτ, της Σιντζιάνγκ και της Ταϊβάν.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια άμεση και κατάφωρη παραβίαση αυτών των κανόνων, αλλά υπάρχει ένας δεύτερος στόχος. Η Κίνα δεν έχει άλλον εταίρο, με το στρατηγικό βάρος της Ρωσίας», λέει ο κ. Κουσικάν.

Μοιράζονται επίσης μια δυσφορία κατά της διεθνούς τάξης που κυριαρχείται από τη Δύση, αλλά ο κ. Κουσικάν προσθέτει ότι «η Κίνα επενδύει πολύ περισσότερο σε αυτήν την τάξη» και «οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία είναι πιο σημαντικές αγορές από τη Ρωσία», γι′ αυτό το Πεκίνο επιθυμεί να σταθεροποιήσει την κατάσταση προκειμένου να αποφευχθεί η παράπλευρη ζημία των ρωσικών κυρώσεων.

Με ποιανού πλευρά βρίσκεται η Ινδία;

Για την Ινδία και το Βιετνάμ, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων τους, ενώ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν βρέθηκε στη Μόσχα τον περασμένο μήνα για να συζητήσει μια σημαντική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου με τον Πρόεδρο Πούτιν.

«Η Ινδία έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα όπλων της σοβιετικής εποχής που πρέπει να διατηρήσει λειτουργικό», λέει ο κ. Κουσικάν. «Και ο λόγος που πρέπει να τα κρατήσει λειτουργικά είναι η Κίνα».

Παρά τους ισχυρούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ωστόσο, η Ινδία είναι επίσης μέρος της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Quad με την Ιαπωνία και την Αυστραλία, η οποία θεωρείται από πολλούς ως συμμαχία ενάντια στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή.

Στο μεταίχμιο των μεγάλων δυνάμεων

Η ψηφοφορία των Ηνωμένων Εθνών για την καταδίκη της εισβολής στην Ουκρανία υπογραμμίζει περαιτέρω τον διχασμό στην περιοχή. Η Βόρεια Κορέα ήταν μία από τις πέντε χώρες - στις οποίες περιλαμβανόταν χωρίς έκπληξη η Ρωσία - που καταψήφισαν το ψήφισμα.

Η Μιανμάρ ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Ρωσίας, αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της στον ΟΗΕ είναι μέρος της ανατρεπόμενης εξόριστης κυβέρνησής της. Η στρατιωτική χούντα της χώρας, η οποία «άρπαξε» την εξουσία πέρυσι, υποστήριξε ανοιχτά τη Ρωσία, η οποία συνέχισε να προμηθεύει τη Μιανμάρ με όπλα παρά το πραξικόπημα.

Άλλες μικρότερες ασιατικές οικονομίες βρίσκονται παγιδευμένες στο ματαίχμιο ανάμεσα στη Ρωσία, την Κίνα και τη Δύση, σύμφωνα με τον Τζονγκ Για Ιαν, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης της NUS.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή