Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε κατά της Ρωσίας που κινείται προς τα δυτικά

Η Ρωσία έχει επεκτείνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, πλήττοντας τις πόλεις Λούτσκ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Ντνίπρο κεντρικά και δυτικά.
Πυροσβέστες μετά από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν οικισμούς και εργοστάσια στο Ντνίπρο της Ουκρανίας στις 11 Μαρτίου 2022
Πυροσβέστες μετά από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν οικισμούς και εργοστάσια στο Ντνίπρο της Ουκρανίας στις 11 Μαρτίου 2022
Anadolu Agency via Getty Images

Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής προσπαθούν να περικυκλώσουν διάφορες ουκρανικές πόλεις, προκαλώντας φόβους για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων λόγω των τακτικών πολιορκίας σε πόλεις όπως η Μαριούπολη, ενώ το μεγάλο ρωσικό κονβόι κοντά στο Κίεβο φαίνεται να έχει διασπαστεί και αναδιαταχθεί.

Οι ρωσικές επιδρομές έπληξαν αεροδρόμια στο Λούτσκ και στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ, μακριά από τις κύριες περιοχές των συγκρούσεων στα δυτικά της Ουκρανίας, και σε κτίρια κατοικιών στη στρατηγικής σημασίας πόλη του Ντνίπρο.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η πόλη Βολνόβακχα στην ανατολική Ουκρανία έχει πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ:

-Οι δυνάμεις στα βόρεια του Κιέβου έχουν «πλησιάσει» στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες.

-Μια ξεχωριστή ομάδα ρωσικών δυνάμεων πιο κοντά στο Σούμι , στα ανατολικά του Κιέβου, έχει σταματήσει και επανατοποθετείται.

-Το Τσερνίχιφ, μια άλλη πόλη της Ουκρανίας, παραμένει απομονωμένη με τις ρωσικές δυνάμεις «ακριβώς έξω από την πόλη».

-Στο Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται «στα περίχωρα» της πόλης, αλλά δεν την έχουν καταλάβει ακόμη.

-Η Χέρσων φαίνεται να έχει καταληφθεί.

-Στο Μικολάιφ, οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει ακόμη την πόλη, αλλά η πόλη δέχεται «αυξανόμενη πίεση».

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη νότια Ουκρανία, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους, βρίσκεται σε «απελπιστική» κατάσταση, σύμφωνα με ένα στέλεχος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), που ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια «αδιανόητη τραγωδία».

Η επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο στην Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία έφτασε σε μια «στρατηγική καμπή» στον πόλεμό της με τη Ρωσία στην τελευταία του ομιλία προς τον ουκρανικό λαό.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε έως και 16.000 εθελοντές από τη Μέση Ανατολή να αναπτυχθούν μαζί με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στη σύγκρουση. Το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας στο μεταξύ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Λευκορωσία να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε έναν Λευκορωσικό οικισμό κοντά στα σύνορα από τον ουκρανικό εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να παρασύρει τη Λευκορωσία στον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί εγκαταστάσεων για χημικά όπλα με αμερικανική υποστήριξη αποσκοπούν σε προβοκάτσια με σκοπό τη χρήση τέτοιων όπλων από τους Ρώσους.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ενήμερα για οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, ανέφερε η επικεφαλής αφοπλισμού του ΟΗΕ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ατυχήματος στα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτρισμού «αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Ολοκληρώθηκε η διήμερη άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες που έγινε στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία συνεχίζεται για 16η ημέρα.

Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν να επιβάλλουν και ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να εξετάσουν τρόπους απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν καθώς η χώρα του ανακαλεί το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Επανέλαβε ότι δεν θα μεταφέρει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά ότι εάν η Ρωσία μετακινηθεί στο έδαφος χώρας του ΝΑΤΟ, η Αμερική θα το υπερασπιστεί.

«Δεν θα πολεμήσουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ουκρανία», είπε.

Παρακολούθηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Χάρτης συγκρούσεων στην Ουκρανία
Παρακολούθηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία - Χάρτης συγκρούσεων στην Ουκρανία
Reuters

Όλες οι εξελίξεις

23.01 Η Ρωσία εμποδίζει τις εκκενώσεις από τη Μαριούπολη, λέει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης

Future Publishing via Getty Images

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας και ότι στόχευαν ανθρώπους που απομακρύνονται από πόλεις που βομβαρδίζονται.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η Iρίνα Βέρεστσουκ είπε ότι οι βομβαρδισμοί εμπόδισαν τις εκκενώσεις από τη Μαριούπολη, όπου ένα μαιευτήριο βομβαρδίστηκε αυτή την εβδομάδα, και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Ωστόσο, είπε ότι ορισμένες προγραμματισμένες εκκενώσεις ήταν επιτυχείς, συμπεριλαμβανομένων 1.000 ανθρώπων που συνόδευσαν από το χωριό Βορζέλ στην περιοχή του Κιέβου.

22.54 Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να ”αλληλοστηριχθούν” απέναντι στις δυτικές κυρώσεις

via Associated Press

Η Ρωσία συμφώνησε σήμερα να προμηθεύσει τη Λευκορωσία με τον πιο πρόσφατο στρατιωτικό εξοπλισμό στο εγγύς μέλλον, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, Belta.

To λευοκρωσικό πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συμφώνησαν στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σε κοινά βήματα αμοιβαίας υποστήριξης ενόψει των δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας.

22.44 Αποκλειστικό Reuters: Ο ΠΟΥ συμβούλεψε την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνα σε εργαστήρια υγείας για να αποτραπεί η εξάπλωση μολύνσεων

Hannah Beier via Reuters

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλεψε την Ουκρανία να καταστρέψει παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλού κινδύνου που στεγάζονται στα εργαστήρια δημόσιας υγείας της χώρας για να αποτρέψει «οποιεσδήποτε πιθανές διαρροές» που θα μεταδίδουν ασθένειες στον πληθυσμό, ανέφερε η υπηρεσία στο Reuters.

Όπως πολλές άλλες χώρες, η Ουκρανία διαθέτει εργαστήρια δημόσιας υγείας που ερευνούν πώς να μετριάσουν τις απειλές επικίνδυνων ασθενειών που επηρεάζουν τόσο τα ζώα όσο και τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου, πιο πρόσφατα, της COVID-19. Τα εργαστήριά της έχουν λάβει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΠΟΥ.

Οι ειδικοί βιοασφάλειας λένε ότι η μετακίνηση στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί των πόλεων της έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διαφυγής παθογόνων που προκαλούν ασθένειες, εάν κάποια από αυτές τις εγκαταστάσεις υποστεί ζημιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την Ουκρανία πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας, ο ΠΟΥ ανέφερε σε email την Πέμπτη ότι συνεργάζεται με εργαστήρια δημόσιας υγείας της Ουκρανίας για αρκετά χρόνια για την προώθηση πρακτικών ασφαλείας που βοηθούν στην αποτροπή «τυχαίας ή εσκεμμένης απελευθέρωσης των παθογόνων παραγόντων».

«Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, ο ΠΟΥ συνέστησε σθεναρά στο Υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας και σε άλλους αρμόδιους φορείς να καταστρέψουν παθογόνους μικροοργανισμούς υψηλής απειλής για να αποτρέψουν πιθανές διαρροές».

Οι εργαστηριακές δυνατότητες της Ουκρανίας βρίσκονται στο επίκεντρο ενός αυξανόμενου πολέμου πληροφοριών από τότε που η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει στρατεύματα της στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες.

Την Παρασκευή, η Ρωσία κάλεσε μια συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επιβεβαιώσει, χωρίς να παράσχει στοιχεία, έναν μακροχρόνιο ισχυρισμό ότι η Ουκρανία διοικούσε εργαστήρια βιολογικών όπλων με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

22.37 Mακρόν: ”Η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία καθόλο το διάστημα που θα διαρκέσει ο πόλεμος”

Anadolu Agency via Getty Images

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, το θάρρος του ουκρανικού λαού, «ο οποίος μάχεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του».

Ο Μακρόν υπογράμμισε την απόφαση της Ευρώπης να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόθεσή της να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Μακρόν ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία καθόλο το διάστημα που θα διαρκεί ο πόλεμος συμπληρώνοντας ότι ο δρόμος προς την ενωμένη Ευρώπη της είναι ανοικτός.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης την σημασία της στρατηγικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης η ανάγκη της οποίας εμφανίστηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως προς το μέλλον ανέφερε τον επισιτιστικό τομέα, τον ενεργειακό καθώς και τον αμυντικό τομέα όπου η ευρωπαΐκή συνεργασία θα πρέπει να ενταθεί.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας, υπογράμμισε την ανάγκη να αφιερώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους, ενώ ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο οπότε θα συνέλθει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συγκληθεί μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας θα είναι η χάραξη μίας ευρωπαΐκής στρατηγικής για τον αμυντικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ούτως ώστε να επιτευχθούν εκ παραλλήλου και οι στόχοι που έχουν τεθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σημείωσε επίσης ότι λόγω των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί κατά της Ρωσίας οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να μην εξαρτάται πλέον από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από την Ρωσία.

22.18 Ο Ουκρανός δήμαρχος θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για τρομοκρατία από τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία εισαγγελέα αυτονομιστικής περιοχής

Ο Iβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη με πλαστική σακούλα στο κεφάλι αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Ρώσους
Ο Iβάν Φεντόροφ, δήμαρχος της Μελιτόπολης, ο οποίος απήχθη με πλαστική σακούλα στο κεφάλι αφού αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους Ρώσους
TWITTER

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, εθεάθη νωρίτερα σε βίντεο να απομακρύνεται από ένοπλους άνδρες από ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το CNN, το γραφείο του εισαγγελέα για την αυτονομιστική περιοχή Λουχάνσκ που υποστηρίζεται από τη Ρωσία λέει τώρα ότι εξετάζει κατηγορίες εναντίον του για τρομοκρατία.

Η κράτηση του Φεντόροφ από τους ένοπλους άνδρες είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση σύλληψης Ουκρανού πολιτικού αξιωματούχου από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ή τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή.

Σύμφωνα με μήνυμα στον ιστότοπο της εισαγγελίας του Λουχάνσκ, ο Φεντόροφ κατηγορείται για βοήθεια και χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων και για συμμετοχή σε εγκληματική κοινότητα.

Η εισαγγελία του Λουχάνσκ ισχυρίστηκε ότι ο Φεντόροφ ήταν μέλος του «Δεξιού Τομέα». Το CNN ανέφερε στο παρελθόν ότι η ομάδα είναι μια ουκρανική εθνικιστική παραστρατιωτική και πολιτική ομάδα που δρα στην Ουκρανία. Έχει μια αντιρωσική στάση, αλλά ανεξάρτητοι παρατηρητές λένε ότι δεν είναι η φασιστική απειλή που ισχυρίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ο «Δεξιός Τομέας» διεξήγαγε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων στην περιοχή του Ντονμπάς χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα συνομιλίες με το δημοτικό συμβούλιο της Μελιτόπολης, επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας που παρασύρθηκε στο βίντεο ήταν ο Φεντόροφ.

Το CNN εντόπισε γεωγραφικά και επαλήθευσε την αυθεντικότητα του βίντεο.

22.12 Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το ουκρανικό λιμάνι Mικολάιφ, σύμφωνα με περιφερειάρχη, αναφέρει το Reuters.

22.05 Η Ελλάδα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, καλεί εκ νέου για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας

21.33 Το YouTube μπλοκάρει παγκοσμίως την πρόσβαση σε κανάλια που συνδέονται με ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης

NurPhoto via Getty Images

Το YouTube μπλοκάρει με άμεση ισχύ την πρόσβαση παγκοσμίως σε κανάλια που συνδέονται με ρωσικά κρατικά χρηματοδοτούμενα μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία, επικαλούμενη μια πολιτική που απαγορεύει περιεχόμενο που διαψεύδει ή υποβαθμίζει καλά τεκμηριωμένα βίαια γεγονότα.

Η μεγαλύτερη σε χρήση υπηρεσία ροής βίντεο στον κόσμο, η οποία ανήκει στην Google της Alphabet Inc, ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπίπτει πλέον στην πολιτική της για βίαια γεγονότα.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες της κοινότητας μας απαγορεύουν την άρνηση περιεχομένου, την διάψευση ή την υποβάθμιση καλά τεκμηριωμένων βίαιων γεγονότων και αφαιρούμε περιεχόμενο σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που παραβιάζει αυτήν την πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος Φαρσάντ Σαντλό. «Σύμφωνα με αυτό, με άμεση ισχύ, αποκλείουμε επίσης κανάλια YouTube που σχετίζονται με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, παγκοσμίως», συμπλήρωσε.

21.00 Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση του Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

20.36 Στη Μαριούπολη έχουν εγκλωβιστεί σε τέμενος 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά

Στη Μαριούπολη, σε καταφύγιο που υπάρχει σε χώρο όπου βρίσκεται τέμενος έχουν εγκλωβιστεί 86 Τούρκοι πολίτες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, επικαλούμενο τον δημοτικό σύμβουλο της πόλης, τον Πιοτρ Αντριούενκο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τα μέσα ενημέρωσης για το συμβάν, ζητώντας από αυτά να αναφέρουν το γεγονός για να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και ο Τούρκος πρόεδρος.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι 86 Τούρκοι πολίτες βρίσκονται καταφύγιο σε ένα τζαμί στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη.

Η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία ενημέρωσε το Ukrinform ότι ήδη ενημέρωσε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό αυτό.

20.34 Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού. Άλλος αξιωματούχος, ο Κιρίλο Τιμοσένκο, ανάρτησε στο Telegram ένα βίντεο που δείχνει, από μακριά, στρατιώτες να βγαίνουν από ένα κτίριο, κρατώντας έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα, με το κεφάλι του καλυμμένο με μια μαύρη κουκούλα.

19.59 Η Ρωσία επέκτεινε τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία την Παρασκευή, βομβαρδίζοντας αεροδρόμια στα δυτικά της χώρας για πρώτη φορά.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Λούτσκ να πλήττεται επανειλημμένα, και στην συνέχεια φαίνονται μεγάλες εκρήξεις.

19.41 Nέες πληροφορίες για επίθεση από τη Λευκορωσία στην Ουκρανία

Το κρατικό κέντρο στρατηγικών επικοινωνιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να εξαπολύσει εισβολή στην Ουκρανία σήμερα μετά τη συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Σε ανακοίνωσή του το κέντρο αναφέρει:

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα λευκορωσικά στρατεύματα ενδέχεται να εισβάλουν στις 11 Μαρτίου στις 21:00».

H Ουκρανία δείχνει αυτοσυγκράτηση έναντι της Λευκορωσίας, αλλά θα αντεπιτεθεί στην περίπτωση που Λευκορώσοι στρατιώτες περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ, η Ουκρανία ήταν προσεκτική στην αντιμετώπιση της Λευκορωσίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή χρησιμοποιείται ως βάση για την απογείωση των ρωσικών αεροπλάνων που επιτίθενται στο ουκρανικό έδαφος.

Εάν «ένας στρατιώτης περάσει τα σύνορά μας, θα αντεπιτεθούμε», προειδοποίησε.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε: «Δεν έχουμε δει ενδείξεις ότι λευκορωσικά στρατεύματα ή δυνάμεις έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.

Δεν ανιχνεύουμε καμία επικείμενη εμπλοκή από τις δυνάμεις της Λευκορωσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί ή ότι δεν θα συμβεί».

19.11 Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία

H εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού, Ιζούμι Nακαμίτσου
H εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Αφοπλισμού, Ιζούμι Nακαμίτσου
via Associated Press

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν γνωρίζουν να υπάρχει οποιοδήποτε «πρόγραμμα βιολογικών όπλων» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Ιζούμι Νακαμίτσου, η Ύπατη Αρμοστής για θέματα αφοπλισμού, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα ότι η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε κάποιον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας «αυξάνεται μέρα με την ημέρα».

Στη συνεδρίαση του ΣΑ που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητηθεί ο αναπόδεικτος ισχυρισμός της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν ένα πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία, η Ιζούμι Νακαμίτσου είπε επίσης ότι καταστάσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτούν την ενίσχυση της διεθνούς απαγόρευσης των βιολογικών όπλων.

Από την πλευρά, τη, η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, η επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων του Οργανισμού, τόνισε ότι είναι «κατεπείγουσα ανάγκη» να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να βασιστούν για τον σκοπό αυτό στις επαφές που έχουν, όπως στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών τους στην Τουρκία, την Τρίτη.

«Ζητάμε να ενταθούν τέτοιες προσπάθειες» και να δοθεί προτεραιότητα στις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός. «Η λογική του διαλόγου και της διπλωματίας πρέπει να επικρατήσει της λογικής του πολέμου», τόνισε.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ, Βασίλι Nεμπένζια ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας ανακάλυψαν στοιχεία για προσπάθειες συγκάλυψης της έρευνας βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο Nεμπένζια ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει την πανδημία του κορονοϊού ως παραπέτασμα για να προωθήσει την έρευνά της και είπε στους αντιπροσώπους ότι η Ουκρανία είχε προσπαθήσει να διαδώσει βιολογικά όπλα μολύνοντας αποδημητικά πτηνά και νυχτερίδες.

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν βιολογικά όπλα που μπορούν να στοχεύουν συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες.

Ο Nεμπένζια δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς του και η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λίντα Tόμας-Γκρίνφιλντ, υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί του είναι μια προσπάθεια να «δημιουργηθεί ένα πρόσχημα για επίθεση».

«Η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το συμβούλιο ασφαλείας για να νομιμοποιήσει την παραπληροφόρηση και να εξαπατήσει τον κόσμο για να δικαιολογήσει τον πόλεμο του προέδρου Πούτιν εναντίον του ουκρανικού λαού».

19.09 Μαριούπολη: Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το Δήμο

Handout . via Reuters

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

18.50 Η ΕΕ γνωστοποίησε τις αποφάσεις της για το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

via Associated Press

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναστείλει την προνομιακή εμπορική και οικονομική μεταχείριση της Μόσχας, θα καταπολεμήσει τη χρήση κρυπτονομικών περιουσιακών στοιχείων και θα απαγορεύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία ειδών πολυτελείας από τις χώρες-μέλη της αλλά και τις εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα νέα μέτρα αποτελούν το τέταρτο συνολικά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους της G7.

«Αύριο, θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μαζί με άλλους δυτικούς συμμάχους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το μπλοκ θα ανακαλέσει το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας ως «πιο ευνοημένο έθνος». Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο μπλοκ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ρωσικά προϊόντα και να φέρει τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα ή το Ιράν.

Ως πρώτο βήμα, η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα.

Η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη δήλωση της ότι τα δικαιώματα συμμετοχής της Ρωσίας σε κορυφαίους πολυμερείς θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα ανασταλούν.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και ταυτόχρονα να αναμένει να επωφεληθεί από τα προνόμια του να είναι μέρος της διεθνούς οικονομικής τάξης», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Οι χώρες της G7 θα επιδιώξουν την επόμενη εβδομάδα να συντονίσουν τη στόχευση των «συνεργατών» του Πούτιν και θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία και οι ολιγάρχες της δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει συγκεκριμένα τις εξαγωγές στη Ρωσία ειδών πολυτελείας της ΕΕ, στοχεύοντας την ελίτ της Ρωσίας.

Τέλος, το μπλοκ θα απαγορεύσει νέες ευρωπαϊκές επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας.

«Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.λπ. για την έρευνα και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Οι εισαγωγές αγαθών στην ΕΕ από τη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 145 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat, εκ των οποίων τα 101 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

18.42 Η Ρωσία περιορίζει την πρόσβαση στο Instagram

NurPhoto via Getty Images

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι περιορίζει την πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, το οποίο κατηγόρησε ότι προπαγανδίζει την βία κατά των Ρώσων στρατιωτών σε σχέση με την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

«Βάσει του αιτήματος της γενικής εισαγγελίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η πρόσβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram … θα περιορισθεί στην Ρωσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.

Νωρίτερα η ρωσική εισαγγελία ζήτησε από τη ρωσική δικαιοσύνη να χαρακτηρίσει την εταιρεία Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, «εξτρεμιστική οργάνωση», μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

18.38 Οι Ρώσοι θέλουν να αναλάβουν τον επιχειρησιακό έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, λέει ο επικεφαλής του

via Associated Press

Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να μπουν και να αναλάβουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής, ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Ο Πέτρο Κότιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είπαν στο προσωπικό του σταθμού, τους Ουκρανούς εργαζόμενους, ότι το εργοστάσιο ανήκει τώρα στην ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, μετά την κατάληψή του, την περασμένη εβδομάδα. Δέκα στελέχη της Rosatom, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αρχιμηχανικοί, επιχείρησαν κατόπιν, ανεπιτυχώς, να μπουν στο εργοστάσιο και να αναλάβουν τη λειτουργία του, πρόσθεσε ο Κότιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Στην περιοχή του σταθμού «υπάρχουν περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες με αυτόματα όπλα (…) το προσωπικό μας είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση», τόνισε ο Κότιν.

18.15 Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Evelyn Hockstein via Reuters

Νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν αφού δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακαλέσουν το καθεστώς των «μόνιμων κανονικών εμπορικών σχέσεων» για να τιμωρήσουν τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Λαμβάνουμε επιπρόσθετα μέτρα για την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μόσχα απολάμβανε προηγουμένως το λεγόμενο εμπορικό καθεστώς του «μάλλον ευνοούμενου κράτους», το οποίο ευνοούσε το ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κίνηση θα καταστήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «ακόμα πιο υπεύθυνο για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας».

Κάθε σύμμαχός μας θα λάβει μέτρα για να αρνηθεί το καθεστώς του «πιο ευνοημένου έθνους» στη Ρωσία.

Ο χαρακτηρισμός του καθεστώτος του ”πιο ευνοημένου έθνους” σημαίνει ότι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να συναλλάσσονται μεταξύ τους με τους καλύτερους δυνατούς όρους - χαμηλούς δασμούς, λίγα εμπόδια στο εμπόριο και τις υψηλότερες δυνατές εισαγωγές που επιτρέπονται.

Η κίνηση «θα δυσκολέψει τη Ρωσία να συναλλάσσεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το να γίνει από κοινού με άλλα κράτη που αποτελούν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ένα ακόμα συντριπτικό πλήγμα» για τη Ρωσία και τον Πούτιν», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα να «αποφύγει» μια «άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», επειδή θα προκαλούσε έναν «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός ηγέτης από τον Λευκό Οίκο.

«Θα διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει τον εξοπλισμό για να αμυνθεί και οι πολίτες της τα εφόδια για να αντέξουν», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ».

«Δεν θα αφήσουμε αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να γίνουν αυτοκράτορες να αποφασίσουν τη μοίρα του κόσμου» τόνισε και κατέληξε: «Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ κόστος αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα προσθέσουν τα ονόματα αρκετών ακόμη Ρώσων ολιγαρχών στη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και συμφώνησαν για περαιτέρω υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Του δώσαμε την αξιολόγηση της κατάστασης στο πεδίο της μάχης, τον ενημέρωσα για τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού. Συμφωνήσαμε για περαιτέρω βήματα για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

17.27 Ο θάνατος ενός τρίτου Ρώσου στρατηγού επιβεβαιώθηκε από δυτικούς αξιωματούχους


Δυτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένας τρίτος Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ήταν από την ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας. Οι αξιωματούχοι δεν κατονόμασαν τον στρατηγό, αλλά νωρίτερα ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο στρατηγός Αντρέι Κολέσνικοφ, διοικητής του 29ου στρατού της ανατολικής περιφέρειας της Ρωσίας, σκοτώθηκε. Αναλυτές είπαν προηγουμένως ότι η παρουσία υψηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών κοντά στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν προχωράνε βάσει σχεδίου.

17.38 Αναλένα Μπέρμποκ: Αν σταματούσαμε αύριο την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, θα είχαμε ρεύμα και θέρμανση για λίγες εβδομάδες

Dado Ruvic via Reuters

«Εάν όλες οι εισαγωγές ενέργειας σταματούσαν σε μια νύχτα, αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση για λίγες εβδομάδες», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη γερμανική κυβέρνηση επειδή επιμένει να εξαιρείται η προμήθεια ενέργειας από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Πόσες ημέρες θα μπορούσαμε να αντέξουμε οι άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να μην έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα νηπιαγωγεία ή να μην λειτουργούν τα νοσοκομεία;», διερωτήθηκε η κυρία Μπέρμποκ από το Κόσοβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε ψυχραιμία για τέτοια θέματα σε αυτούς τους καιρούς, ακόμη και όταν ραγίζει η καρδιά μας». Η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «εάν αυτό σήμαινε ότι ο πόλεμος θα σταματούσε αύριο, τότε θα το κάναμε».

17.17 Σε εικόνες: H Καταστροφή στο Ντνίπρο σήμερα

Αναφέραμε νωρίτερα για τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την πόλη Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία. Ανάμεσα στα κτίρια που χτυπήθηκαν από πυραύλους ήταν ένα εργοστάσιο υποδημάτων και μια πολυκατοικία.

Handout . via Reuters
Handout . via Reuters
Handout . via Reuters

Οπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουκρανία, Σάρα Ρέινσφορντ,

«Αυτό κάνουν οι ρωσικοί πύραυλοι. Αυτό το εργοστάσιο υποδημάτων βρίσκεται στη μέση μιας κατοικημένης περιοχής στο Ντνίπρο. Ο φύλακας και ο σκύλος του σκοτώθηκαν.

Πολλά διαμερίσματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Μια γυναίκα ξύπνησε τις κραυγές τρόμου του γιού της. Και όλοι αυτοί οι Ρωσόφωνοι είναι τώρα εξαγριωμένοι - με τη Ρωσία”.

Handout . via Reuters
Handout . via Reuters

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ)

Handout . via Reuters

16.58 Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε χωριό της Λευκορωσίας από τον ουκρανικό εναέριο χώρο

Η Ουκρανική πολεμική αεροπορία κατήγγειλε πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν έναν οικισμό της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα των δύο χωρών από τον ουκρανικό εναέριο χώρο σε μια προσπάθεια να παρασύρουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ήταν σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα την ώρα που ρωσικά αεροσκάφη βοβμάρδισαν στον πλάισιο της επονομαζόμενης επιχειρήσης «ψεύτικη σημαία» (‘false-flag attack’), χωριά της Λευκορωσίας.

Η Μόσχα δεν σχολίασε αμέσως μια ανακοίνωση της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας ότι πολλά χωριά της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία βομβαρδίστηκαν από ρωσικά πολεμικά μαχητικά για να παρασύρουν τη Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Πιστεύω ότι (η στρατιωτική διοίκηση της Λευκορωσίας) θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει αυτό το σενάριο», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Ολεκσέι Αρεστόβιτς σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η ουκρανική αεροπορία είπε ότι στις 14:30 τοπική ώρα, η κρατική συνοριακή υπηρεσία έλαβε πληροφορίες ότι ρωσικά αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από αεροδρόμιο στη Λευκορωσία, πέρασαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια βομβάρδισαν το Kοπάνι, ένα χωριό στη Λευκορωσία , αναφέρει το Reuters.

«Αυτό είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε διαδικτυακή δήλωση.

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι δύο άλλοι οικισμοί της Λευκορωσίας ήταν επίσης στόχος της επιχείρησης.

«Δηλώνουμε επίσημα: ο ουκρανικός στρατός δεν έχει σχεδιάσει και δεν σχεδιάζει να λάβει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», ανέφερε η υπηρεσία ασφαλείας.

16.46 K. Xάρις: ”Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή των νατοϊκών εδαφών”

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kαμάλα Χάρις και ο Ρουμάνος Πρόεδρος Kλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, 11 Μαρτίου 2022. Saul Loeb/Pool μέσω REUTERS
Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kαμάλα Χάρις και ο Ρουμάνος Πρόεδρος Kλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι, Ρουμανία, 11 Μαρτίου 2022. Saul Loeb/Pool μέσω REUTERS
POOL New via Reuters

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις χαρακτήρισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την υπεράσπιση των μελών του ΝΑΤΟ «ακλόνητη» κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις στο Βουκουρέστι.

″Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τον ρόλο μας και τις σχέσεις που έχουμε στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ”, δήλωσε η Χάρις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο Πρόεδρο. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε σύμφωνα με τα όσα λέμε όταν υποστηρίζουμε ότι η επίθεση εναντίον ενός μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων».

«Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας», συνέχισε. «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ»».

Η Χάρις είπε ότι η απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σημαίνει επιβεβαίωση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι το έργο που πρέπει να γίνει ως απάντηση στον πόλεμο του Πούτιν περιλαμβάνει την ισχυρή παραμονή εντός της συμμαχίας για την υποστήριξη των αναγκών των εταίρων μας», είπε.

16.29 ”Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί”

Δορυφορικές εικόνες της Maxar του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία.
Δορυφορικές εικόνες της Maxar του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία.
Maxar via Getty Images

Η παροχή ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι επιδιορθώθηκε από Λευκορώσους ειδικούς, δήλωσε η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Σε μια δήλωση της, η κρατική ρυθμιστική επιθεώρηση πυρηνικών της Ουκρανίας ανέφερε:

″Προσπάθειες επαναφοράς της εξωτερικής παροχής ρεύματος στην τοποθεσία βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, μετά την αποκοπή ενός καλωδίου υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια των μαχών και τη διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο.

Την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι οι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ουκρανική ομάδα επισκευής να έχει πρόσβαση σε γραμμές ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Ωστόσο, η Ουκρανία είπε στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι «όλες οι επικοινωνίες» χάθηκαν «την επόμενη ημέρα μετά την απώλεια όλων των εξωτερικών τροφοδοτικών του ελεγχόμενου από τη Ρωσία σταθμού».

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσαν σήμερα, χωρίς να παρουσιάσουν σαφή στοιχεία, ότι ήταν «πιθανό» η Ρωσία να προετοιμάζει μια επίθεση στο εργοστάσιο του Τσερνομπίλ «για την οποία οι κατακτητές θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία».

Οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ουκρανία
Οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ουκρανία
BBC

16.23 OHE: 564 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί - εκ των οποίων 41 παιδιά

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Παρασκευή (11/3) ότι έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους 564 αμάχων στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Στα θύματα συγκαταλέγονται 41 παιδιά.

Όπως υπογραμμίζει στην ημερήσια ενημέρωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων του πολέμου εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος. Η Υπηρεσία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει αναφορές από περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες εχθροπραξίες.

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση εκρηκτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών βαρέος πυροβολικού, πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών, πρόσθεσε.

16.15 Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, λέει είναι ανοικτές οι γραμμές εφοδιασμού

O Βιτάλι Κλίτσκο
O Βιτάλι Κλίτσκο
via Associated Press

Ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε σήμερα στο Reuters πως πιστεύει ότι σχεδόν 2 εκατ. άνθρωποι έχουν απομείνει ακόμα στην πόλη, η οποία δέχεται πιέσεις από τα ρωσικά στρατεύματα που προελαύνουν σε πολλά μέτωπα.

Δήλωσε ότι η ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ζουν σχεδόν 3,5 εκατ. άνθρωποι, έχει αρκετές προμήθειες ζωτικής σημασίας που μπορούν να κρατήσουν περίπου 2 εβδομάδες και ότι οι γραμμές εφοδιασμού από και προς την πόλη παραμένουν προς το παρόν ανοικτές.

Ο αδελφός του Βλαντίμιρ, επίσης πρωταθλητής της πυγμαχίας, προσέθεσε σε κοινή τους συνέντευξη ότι κάποιοι από τους άνδρες και τις γυναίκες που είχαν συνοδεύσει τις οικογένειες τους σε μια σχετική ασφάλεια στο δυτικό τμήμα της χώρας επιστρέφουν για να συμμετάσχουν στην άμυνα της πόλης.

«Υποθέτουμε ότι περίπου 2 εκατ. άνθρωποι είναι ακόμα στο Κίεβο και είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε υπηρεσίες στους ανθρώπους», δήλωσε ο Βιτάλι στο Reuters στο κέντρο του Κιέβου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ηλεκτρικό, θέρμανση, αέριο, έχουμε νερό», πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά. Παράλληλα, ευχαρίστησε τις χώρες που αποστέλλουν προμήθειες στην Ουκρανία.

Valentyn Ogirenko via Reuters

15:05 Φόβοι για μεγάλη άνοδο των τιμών των τροφίμων

Natalya Danko / EyeEm via Getty Images

Οι τιμές των τροφίμων διεθνώς θα μπορούσαν να σημειώσουν άνοδο μεταξύ 8% και 20% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λέει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ (FAO).

Σε προκαταρκτική αξιολόγηση ως προς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο FAO αναφέρει πως δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ουκρανία θα μπορέσει να κάνει συγκομιδές εν μέσω μιας παρατεταμένης πολεμικής σύγκρουσης, ενώ επίσης υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις εξαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, το 20%-30% των συνηθισμένων χειμερινών καλλιεργειών δημητριακών, αραβοσίτου και ηλιόσπορου στην Ουκρανία δεν θα φυτευτούν ή δεν θα γίνει συγκομιδή/ θερισμός. Η Ρωσία επίσης είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και η Ουκρανία ο πέμπτος μεγαλύτερος. Μαζί παρέχουν το 19% των παγκοσμίων προμηθειών κριθαριού, το 14% του σιταριού και το 4% του αραβοσίτου, ενώ απαρτίζουν πάνω από το 1/3 των παγκοσμίων εξαγωγών δημητριακών.

Επίσης αναμένεται να προκληθεί άλμα στον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων ανά τον κόσμο κατά 8 με 12 εκατομμύρια το 2022-2023.

14:55 Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν απώλειες από τον βομβαρδισμό ψυχιατρικού νοσοκομείου, καθώς οι ασθενείς ήταν σε καταφύγιο στο υπόγειο.

14:47 Σε λίστα καταζητούμενων διεθνώς η εκπρόσωπος Τύπου του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές έβαλαν την εκπρόσωπο Τύπου του φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού Αλεξέι Ναβάλνι οι ρωσικές αρχές.

Το Reuters ανέφερε ότι μια ρωσική αστυνομική βάση δεδομένων έδειχνε πως η Κίρα Γιάρμις είναι σε λίστα καταζητούμενων και επιδιώκεται η προφυλάκισή της.

14:41 Πρόκειται για τη blogger/ influencer Μαριάννα Ποντγκούρσκαγια

13:54 Πούτιν: Υπάρχουν συγκεκριμένες «θετικές μεταβολές» στις συνομιλίες

Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι υπάρχουν κάποιες «θετικές μεταβολές» στις συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες θετικές αλλαγές, μου λένε οι διαπραγματευτές μας» είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν «πρακτικά σε καθημερινή βάση». Ωστόσο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες.

Ο Πούτιν είπε επίσης, αναφερόμενος στις κυρώσεις πως στο παρελθόν «απλά μας έκαναν δυνατότερους».

13:45 Το ΝΑΤΟ δεν θέλει «ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία»

Murad Sezer via Reuters

Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί «ανοικτό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από την Αττάλεια της Τουρκίας. «Έχουμε ευθύνη να εμποδίσουμε αυτή τη σύγκρουση να επεκταθεί πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας και να μετατραπεί σε ανοικτό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο ενός διπλωματικού φόρουμ που οργανώνει η Άγκυρα.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δικαιολόγησε την άρνηση της Συμμαχίας να επιβάλει ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία για να προστατεύσει τους αμάχους από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ένα τέτοιο μέτρο «θα σήμαινε ότι είμαστε έτοιμοι να καταρρίψουμε ρωσικά αεροσκάφη», εκτίμησε «και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγούσε σε έναν ανοικτό πόλεμο».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «να βάλει τέλος σε αυτό τον παράλογο πόλεμο» και να βρει «μια πολιτική λύση».

«Το πρώτο μέτρο θα ήταν να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους θα μπορούν οι άνθρωποι να φεύγουν και η ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται» στην Ουκρανία, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

13:18 Η βρετανική κυβέρνηση ζητά από τους Βρετανούς βετεράνους να μην πάνε στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ζητά από Βρετανούς βετεράνους πολεμικών συγκρούσεων να μην συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και αντ’αυτούς να βοηθήσουν τους Ουκρανούς από τη χώρα τους, μέσω εθελοντισμού ή φιλανθρωπιών.

13:06 Οι άνθρωποι της ισχύος γιατί δεν δακρύζουν ποτέ; Του Κώστα Θερμογιάννη

12:05 48 σχολεία έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο

.
.
STRINGER via REUTERS

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου είπε ότι μέχρι τώρα 48 σχολεία έχουν καταστραφεί, καθώς η πόλη συνεχίζει να βομβαρδίζεται. Κανονικά η πόλη έχει πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίου κατοίκων.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Σινεγκούμποφ, οι Ρώσοι χτύπησαν κατοικημένες περιοχές του Χαρκόβου 89 φορές μέσα σε μία ημέρα. Ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τους αμάχους μετά από ένα χτύπημα σε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο: Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών είχε πει την Πέμπτη ότι ρωσικά αεροπλάνα είχαν βομβαρδίσει το ινστιτούτο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας.

12:01 Ρωσικό χτύπημα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Χαρκόβου είπε πως οι Ρώσοι χτύπησαν ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή, μετέδωσε το Reuters.

Ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου σε βάρος αμάχων και είπε πως 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι σε αναπηρικά καροτσάκια ή ανίκανοι να κινηθούν.

11:17 Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους πρόσφυγες αναφέρει πως, μέχρι σήμερα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπε πως 116.000 είναι υπήκοοι τρίτων χωρών. Οι περισσότεροι πρόσφυγες, περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, έχουν καταφύγει στην Πολωνία.

Αξιωματούχοι στη Βαρσοβία, όπου έχουν καταφθάσει 300.000 πρόσφυγες, ζήτησαν από τις άλλες χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς.

10:52 Ο Πούτιν ζητά εθελοντές

Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θεωρεί ευπρόσδεκτους εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων και θα τους βοηθήσει να μεταβούν στις εμπόλεμες περιοχές.

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας ο πρόεδρος Πούτιν είπε ότι υποστηρίζει τις παραδόσεις όπλων - λαφύρων στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των αυτονομιστών.

10:45 «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς αμάχους παρά στρατιώτες»

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς αμάχους από ό,τι στρατιώτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. «Θέλω αυτό να ακουστεί όχι μόνο στο Κίεβο, μα και ανά τον κόσμο» είπε ο Ολέξι Ρεζνίκοφ, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΗΕ, μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 549 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 957.

10:43 Δύο οι νεκροί στο Λουτσκ

Δύο Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από τη ρωσική επίθεση στην πόλη Λουτσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, Γιούρι Ποχουλιέικο.

Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Λουτσκ και Ιβάνο-Φρανκίβσκ την Παρασκευή.

10:42 Το «πιο ευνοημένο έθνος» είναι το επίπεδο μεταχείρισης που παρέχεται από το ένα κράτος στο άλλο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

10:22 «Μια ασύμμετρη στρατιωτική αναμέτρηση που δύναται να οδηγήσει τη Μόσχα σε πολιτικοστρατηγικό αδιέξοδο»

09:49 Άνδρας έχασε όλη του την οικογένεια στη Μαρχαλίβκα

Ένας άνδρας, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, έχασε όλη του την εντεκαμελή οικογένεια, αφού ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του.

«Αυτός ο άνδρας και η οικογένειά του έφυγαν από το Κίεβο για να είναι ασφαλείς. Η ρουκέτα χτύπησε το σπίτι του, ήταν εκεί 12 άνθρωποι: Παιδιά (δύο εγγόνια και δύο ανιψιές), σύζυγος, κόρη, αδελφή...μόνο αυτός και η γάτα του επέζησαν».

09:44 «Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά αμάχων και πόλεων συνεχίζεται»

Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ αντέδρασε στην κλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων γράφοντας στο Twitter πως «μεγάλες ουκρανικές πόλεις δέχονται καταστροφικά πλήγματα. Οι πρώτες εκρήξεις έλαβαν χώρα στο Λουτσκ, κλείνοντας κτίρια θέρμανσης νερού. Τρεις ισχυρές εκρήξεις στο Ιβάνο- Φρανκίβσκ. Το Ντνίπρο δέχεται επίθεση. Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας κατά αμάχων και μεγάλων πόλεων συνεχίζεται».

09:22 TASS: 220.000 άνθρωποι πήγαν σε Ρωσία και Ντονέτσκ- Λουχάνσκ

Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περισσότερες από 3.210 στρατιωτικές υποδομές και εξοπλισμό της Ουκρανίας ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο Κονασένκοφ είχε επισημάνει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό. Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Επίσης το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, μετέδωσε ότι περίπου 222.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία προς τη Ρωσία και τις δύο αποσχισθείσας επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

09:13 «Αν θες να ξέρεις τα σχέδια της Ρωσίας, κοίτα για τι κατηγορεί τους άλλους»

O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί προετοιμασιών της Ουκρανίας για χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων είναι κακό σημάδι: «Υποτίθεται πως ετοιμάζουμε επίθεση με χημικά...αυτό με ανησυχεί στα αλήθεια, επειδή έχουμε πειστεί επανειλημμένα: Αν θες να ξέρεις τα σχέδια της Ρωσίας, κοιτάξτε για τι κατηγορεί τους άλλους».

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης απορρίψει τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί αμερικανικών βιολογικών δραστηριοτήτων στην Ουκρανία ως γελοίους, προειδοποιώντας πως η Μόσχα ίσως ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα. Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμιτρό Κουλέμπα, έγραψε πως «η μανιακή εμμονή με την οποία διάφοροι Ρώσοι αξιωματούχοι φαντασιώνονται ανύπαρκτα βιολογικά ή χημικά όπλα ή κινδύνους στην Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητική και ίσως υποδεικνύει πως η Ρωσία ετοιμάζει άλλη μια φρικιαστική προβοκάτσια».

09:12 Μάχη με τις φλόγες στο Ντνίπρο

09:10 Οι αυτονομιστές φέρονται να κατέλαβαν τη Βολνοβάχα

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζει η Ρωσία κατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Βολνοβάχα, βόρεια της πολιορκημένης Μαριούπολης, σύμφωνα με αναφορές.

09:02 Επιθέσεις σε πόλεις στα δυτικά

Εκρήξεις αναφέρθηκαν και σε μια άλλη πόλη στη δυτική Ουκρανία, το Ιβάνο Φρανκίβσκ (νοτιοδυτικά). Προηγουμένως είχαν αναφερθεί πλήγματα στο Λουτσκ, στα βορειοδυτικά. Ο δήμαρχος επιβεβαίωσε με μήνυμά του στο Facebook, όπου λέει πως «ο εχθρός χτύπησε το Φρανκίβσκ».

Η Ρωσία επιβεβαίωσε και αυτή τα πλήγματα, με Ρώσους αξιωματούχους να λένε ότι «υψηλής ακριβείας επιθέσεις από μεγάλη απόσταση» χτύπησαν δύο στρατιωτικά αεροδρόμια στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Πρόκειται για μια νέα εξέλιξη στη ρωσική εισβολή, καθώς μέχρι τώρα οι ρωσικές επιθέσεις εστίαζαν στο Κίεβο και σε πόλεις στα νότια και στα ανατολικά της Ουκρανίας. Μέχρι τώρα δεν είχαν στοχευθεί πόλεις στα δυτικά, όπου πολλοί άμαχοι καταφεύγουν, σε περιοχές όπως το Λβιβ.

08:56 Η Ουκρανία λέει ότι δεν στέλνει ανεκπαίδευτους στο μέτωπο

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε πως τα νεοσχηματισθέντα σώματα ανεκπαίδευτων πολιτών που παίρνουν τα όπλα εναντίον των Ρώσων δεν θα σταλούν σε μάχες στο μέτωπο. «Δεν έχει νόημα. Απεναντίας. Ο στρατός μας σταματά περισσότερους εχθρούς επειδή έχει κίνητρα, είναι καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος» είπε ο υπουργός Αλεξέι Ρέζνικοφ. Πρόσθεσε ότι οι επίστρατοι θα έπρεπε να κρατούν ενήμερο τον στρατό για το πού βρίσκονται και να παραμένουν σε επαφή με τα τοπικά στρατολογικά γραφεία.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν ενταχθεί στη μονάδα τοπικής άμυνας της χώρας, είπε, προσθέτοντας πως πάνω από 200.000 Ουκρανοί υπήκοοι έχουν επιστρέψει από την Ευρώπη για συμβάλουν στον αγώνα εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

08:52: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα περί κρατικοποίησης περιουσιακών στοιχείων εταιρειών

Ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας αναφορές περί πιθανής κρατικοποίησης περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών που έχουν φύγει από τη Ρωσία, προειδοποίησε ότι μια τέτοια «άνομη» κίνηση από τη Ρωσία θα έπληττε μακροπρόθεσμα τη φήμη της χώρας στον χώρο των επιχειρήσεων.

«Ακόμα και ένας επιφανής Ρώσος επιχειρηματίας με σχέσεις με τον πρόεδρο Πούτιν το αναγνώρισε αυτό, λέγοντας ότι ”θα μας πήγαινε πίσω στο 1917″ και ότι ”τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης- παγκόσμια δυσπιστία προς τη Ρωσία από τους επενδυτές- θα βιώνουμε για πολλές δεκαετίες» ανέφερε μέσω Twitter η εκπρόσωπος Τύπου Τζεν Ψάκι.

08:41 Βομβαρδισμοί στο Λουτσκ και το Ντνίπρο

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε δύο ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές: Εκρήξεις ακούστηκαν στο Λουτσκ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, καθώς και στο Ντνίπρο, προπύργιο στην κεντρική- ανατολική Ουκρανία. Το πλήγμα στο Λουτσκ είχε ως στόχο ένα αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, ενώ το BBC Ukraine κάνει λόγο και για αναφορές περί πλήγματος σε εργοστάσιο όπου επισκευάζονται κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών. Όσον αφορά στο Ντνίπρο, τρία αεροπορικά πλήγματα νωρίς την Παρασκευή είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον έναν νεκρό, ενώ σύμφωνα με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης τα πλήγματα ήταν κοντά έναν παιδικό σταθμό και μια πολυκατοικία.

Καμία από τις δύο πόλεις δεν είχε δεχτεί απευθείας πυρά ως τώρα.

Δημοφιλή