Πορτοκαλί κρασί: Η νέα τάση που ξετρελαίνει τους Γάλλους

Το πορτοκαλί κρασί «παίζει το χαρτί» της πρωτοτυπίας και της καινοτομίας.
Uma Shankar sharma via Getty Images

Μπορεί να το έχουμε δει στα κοινωνικά δίκτυα, στο TikTok και στο Instagram, ή σε μερικές βεράντες, ειδικά στο Παρίσι.

Αυτό το κρασί δεν ήταν πολύ εύκολο να βρει μια θέση στις καρδιές των Γάλλων καθώς έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί. Ωστόσο, το πορτοκαλί κρασί «παίζει το χαρτί» της πρωτοτυπίας και της καινοτομίας. Έχει την υφή ενός κόκκινου κρασιού και τη γεύση ενός λευκού κρασιού.

Όπως μας εξηγεί ο οινοποιός Εμίλ Κοντένς, το πορτοκαλί κρασί είναι ένα λευκό κρασί που οινοποιείται με διαβροχή όπως το κόκκινο κρασί. Με άλλα λόγια, μετά τη συγκομιδή, ο χυμός από τις ποικιλίες σταφυλιών διαβρέχεται με τη φλούδα, τους σπόρους ακόμη και τα κοτσάνια για διάστημα από μία ημέρα έως αρκετούς μήνες.

Οι τανίνες που περιλαμβάνονται στα στερεά μέρη του αμπελιού, που προαναφέρθηκαν, δίνουν στο κρασί το χρώμα και τα αρώματά του. Στη Γεωργία, τη γενέτειρα του πορτοκαλί κρασιού, η διαβροχή γινόταν παραδοσιακά σε γλάστρες από τερακότα, θαμμένα στο έδαφος για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με τον αέρα και να διατηρηθεί μια σταθερή θερμοκρασία.

Ένα αρχαίο κρασί

Το πορτοκαλί κρασί έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην περιοχή του Καυκάσου κατά την αρχαιότητα. Στη συνέχεια εξήχθη στη βόρεια Ιταλία προτού επηρεάσει τους Γάλλους αμπελουργούς και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία παράγουν επίσης πορτοκαλί κρασί. Ιστορικά, το πορτοκαλί κρασί δεν είναι καινούργιο στη Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια γνώρισε σχετική λαϊκή επιτυχία, αλλά φέτος το καλοκαίρι οι έμποροι κρασιού παρατηρούν μια ελαφρά ανοδική τάση.

«Εμφανίστηκε πριν από αρκετά χρόνια αλλά έχουμε παρατηρήσει μια τρέλα από τα περασμένα Χριστούγεννα», σημειώνει ο Εμερίκ Ακέρ, διευθυντής του καταστήματος Le Caviste de l’Étoile στο Στρασβούργο και προσθέτει ότι «αυτό το καλοκαίρι τα πάει αρκετά καλά».

Πριν φτάσει σε ένα νέο κοινό που αναζητά την πρωτοτυπία, το πορτοκαλί κρασί επωφελείται από το θράσος «των νέων αμπελουργών που δεν φοβούνται την ιδέα να ξεκινήσουν την παραγωγή αμπέλων που είναι λίγο πιο πειραματικά», λέει και προσθέτει: «Γίναμε μάρτυρες μιας καλής μετάβασης μεταξύ νέων και παραδοσιακών αμπελουργών».

Τα γαλλικά οινικά κτήματα που παράγουν πορτοκαλί κρασί πολλαπλασιάζονται, γεγονός που καθιστά δυνατή την επέκταση της προσφοράς στην αγορά.

Χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κληρονομήθηκαν από την Αρχαιότητα. Μερικά κτήματα μουσκεύουν το κρασί για εννέα μήνες σε γλάστρες από τερακότα.

Προσεγγίστε ένα ευρύτερο κοινό

Στο Παρίσι και στο Στρασβούργο, το πορτοκαλί κρασί συζητιέται πολύ. «Πολλά γκουρμέ εστιατόρια προσφέρουν πλέον αυτό το είδος κρασιού για να συνοδεύσουν τα πιάτα», εξηγεί ο Ιγκόρ Μπουρντέτ, διευθυντής στο Vinosfera, ένα κελάρι κρασιών που βρίσκεται στο 4ο διαμέρισμα της πρωτεύουσας.

Στην Τουλούζη, το πορτοκαλί κρασί προσελκύει σχεδόν μόνο επαγγελματίες του κλάδου.

Η Ελοντί Σαλβέρ το προσφέρει σε φίλους ή συγκεκριμένους πελάτες, αλλά με μικρή επιτυχία.

Το πορτοκαλί κρασί που κάποτε προοριζόταν για τους γνώστες αγγίζει τώρα ένα ευρύτερο κοινό. Για τον Εμερίκ Ακέρ, ακόμα κι αν το πορτοκαλί κρασί παραμένει ελάχιστα γνωστό, δεν είναι πλέον ένα εξειδικευμένο προϊόν.

Το κρασί κοστίζει περίπου είκοσι ευρώ το μπουκάλι, «χρειάζεσαι ακόμα μια συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη», εκτιμά ο υπεύθυνος της Vinosfera. Ο εκδημοκρατισμός του πορτοκαλί κρασιού γίνεται αντιληπτός και στον τρόπο κατανάλωσής του. «Οι περισσότεροι το αντιλαμβάνονται ως κρασί απεριτίφ, αλλά είναι δυνατό να το πιουν οποιαδήποτε εποχή», σημειώνει ο διευθυντής της μπουτίκ στο Στρασβούργο. Ο Ιγκόρ Μπουρντέτ συμφωνεί, «δεν είναι απαραίτητα ένα κρασί για το καλοκαίρι». Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε όλα τα αρώματά του, το πορτοκαλί κρασί πρέπει να σερβίρεται σε ελάχιστη θερμοκρασία δεκατεσσάρων βαθμών.