ΔΙΕΘΝΕΣ
03/07/2018 18:38 EEST | Updated 03/07/2018 19:35 EEST

Πώς ένας πολιτικός που συνδέεται με την ιταλική μαφία έπαιξε ρόλο στην εκλογική νίκη του Σαλβίνι

Tony Gentile / Reuters

Η εκλογική νίκη του Ματέο Σαλβίνι στην περιφέρεια της Καλαβρίας στις εκλογές που διεξήχθησαν την άνοιξη οφείλεται μεταξύ άλλων και στις επαφές που ο ίδιος είχε με τον πρώην δήμαρχο του Ρέτζο Καλάμπρια, Giuseppe Scopelliti, ο οποίος -σύμφωνα με τις αρχές- φέρεται να έχει διασυνδέσεις με την Ndrangheta, την εγκληματική οργάνωση που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Giuseppe Scopelliti συνελήφθη ενώ ήταν δήμαρχος για την παραποίηση δημόσιων εγγράφων. Στο κατηγορητήριο μάλιστα που του είχε απαγγελθεί αναφερόταν ότι είχε δεχθεί χορηγίες από την οργάνωση.

Ο Scopelliti φέρεται επίσης να εμπλέκεται σε υποθέσεις που δραστηριοποιείται η Ndrangheta, μία από τις κυρίαρχες οικογένειες σε ολόκληρη την ιταλική μαφία. Οι εισαγγελείς που εξέτασαν την υπόθεση ισχυρίστηκαν πως μέσα από αρχεία που τους παρουσίασε ο βρετανικός Guardian κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ισχυρή εγκληματική οργάνωση έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καριέρα του Scopelliti.

Φυσικά δεν υπάρχουν εμφανείς αποδείξεις πως ο Ματέο Σαλβίνι συνδέεται με τους Ndrangheta, ωστόσο οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις σχέσεις που μπορεί να έχει με άλλα άτομα που αποδεδειγμένα σχετίζονται με το έγκλημα. Το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου βλέπει το φως της δημοσιότητας μόλις λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε και πάλι δημόσια για το στόχο της κυβέρνησης να πατάξει ολοκληρωτικά τη μαφία ενώ βρισκόταν σε μια βίλα στην Τοσκάνη η οποία φέρεται να είναι ιδιοκτησία ενός μαφιόζου.

Ο Ματέο Σαλβίνι παράλληλα έχει πολλάκις συγκρουστεί και μάλιστα δημόσια με το συγγραφέα και δημοσιογράφο, Roberto Saviano, ο οποίος με πράξεις έχει κινηθεί ενάντια στη δράση της μαφίας. Την προηγούμενη εβδομάδα μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών απείλησε να απαγορεύσει την αστυνομική προστασία του Saviano παρόλο που ο ίδιος δέχτηκε απειλές από μαφιόζους για το βιβλίο που έγραψε το 2006 αναφορικά με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων στη Νάπολη.

Ο Giovanni Tizian, ανταποκριτής της L’Espresso στο Ρέτζο Καλάμπρια, ο οποίος προστατεύεται από αστυνομικούς εδώ και επτά χρόνια, αφότου δέχτηκε απειλές από τους Ndrangheta, δήλωσε επίσης σε βρετανικά μέσα ότι η νίκη του Σαλβίνι στην Καλαβρία οφείλεται στις υπόγειες επαφές του με τη μαφία.

Εκπρόσωπος του Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για το περιστατικό. Υπενθυμίζεται πως ο Scopelliti έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Σαλβίνι από τον περασμένο Δεκέμβριο λίγους μόλις μήνες πριν από τη σύλληψή του. Ο πρώην δήμαρχος είχε εξαρχής τονίσει πως θα στηρίξει τον Σαλβίνι στον οποίο έχει εμπιστοσύνη πως θα οικοδομήσει ένα μέλλον με σταθερότητα για τη χώρα.

Το 2016 εισαγγελείς μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν στο σπίτι του Scopelliti κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στην οικία γίνονταν συναντήσεις μεταξύ πολιτικών και νονών της νύχτας προκειμένου να παίρνονται αποφάσεις για το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Στο μεταξύ ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Μιλάνο, εκμεταλλευόμενος τον νέο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, αποφάσισε να τρέξει την προεκλογική του καμπάνια στην Καλαβρία παρόλο που οι ρίζες του ήταν από αλλού. Σήμερα θεωρείται απλά μέρος της στρατηγικής του να κερδίσει έδαφος στη νότια Ιταλία χρησιμοποιώντας κάθε μέσο.

Σημειώνεται πως τις προάλλες ο Roberto Saviano, απαντώντας στις έμμεσες απειλές του ακροδεξιού Σαλβίνι για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να έχει προστασία απ′ το ιταλικό κράτος, διευκρίνισε πως «ο Ματέο Σαλβίνι τροφοδοτεί το μίσος για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών».

Ο συγγραφέας του «Γόμορρα», που έχει δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του από την μαφία της Νάπολης, ενώ έχει ασκήσει αυστηρή κριτική στην πολιτική του Ματτέο Σαλβίνι, ιδίως στο μεταναστευτικό. σημείωσε στην Corriere della Sera, ότι: «Ο Ματέο Σαλβίνι μου επιτίθεται διότι είναι επικεφαλής ενός κόμματος που απαρτίζεται από κλέφτες, το οποίο, στο παρελθόν, υπεξαίρεσε σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ εκλογικών, κρατικών χρηματοδοτήσεων».

«Τα χειρότερα ένστικτα σήμερα κατευθύνονται κατά του ίδιου και των μεταναστών, αλλά αύριο θα είναι η σειρά όλου του υπόλοιπου κόσμου» είπε ακόμη ο Ιταλός συγγραφές, σχολιάζοντας δηκτικά ότι στη χώρα με τις πιο επικίνδυνες μαφίες όλου του κόσμου, «ο υπουργός Εσωτερικών, αντί να τις πολεμήσει, θέλει να κλείσει το στόμα σε όποιον διηγείται τον τρόπο με τον οποίο δρουν». 

«Νομίζεις ότι θα με απειλήσεις ή θα με εκφοβίσεις, νομίζεις ότι είμαι ευτυχής να ζω με ένοπλη προστασία από τότε που είμαι 26 ετών;», ήταν η πρώτη αντίδραση στις απειλές Σαλβίνι, μέσω βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο. «Νομίζεις ότι μπορώ να σε φοβηθώ, μασκαρά; Φοβάμαι περισσότερο να ζω με αυτό τον τρόπο, παρά να πεθάνω», πρόσθεσε ο Ιταλός συγγραφέας.