Πώς ήρθε το τέλος των πειρατών και των κουρσάρων (βίντεο)

Σε καιρό ειρήνης, η πειρατεία έγινε επιζήμια για τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις.
photoman via Getty Images

Αν και οι πειρατές υπήρχαν από την αρχαιότητα, η Χρυσή Εποχή της πειρατείας ήταν τον 17ο και τις αρχές του 18ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 5000 πειρατές λέγεται ότι βρίσκονταν στη θάλασσα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων καιρών, οι κουρσάροι, γνωστοί ως «Private Men-of-War», έλαβαν λάμβαναν άδειες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να συλλάβουν εχθρικά πλοία, παρέχοντας μια λύση για τους περιορισμένους ναυτικούς πόρους κατά τη διάρκεια των πολέμων.

Αυτοί οι κουρσάροι συχνά μεταπηδούσαν στην πειρατεία μετά τους πολέμους, επιδιώκοντας να συνεχίσουν τις κερδοφόρες πρακτικές τους, αναφέρει το Ancient-origins.

Αυτή η μετάβαση ήταν ιδιαίτερα συχνή στις αμερικανικές αποικίες, όπου οι κουρσάροι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην άμυνα και την οικονομική ανάπτυξη.

Στις αποικίες, οι κουρσάροι χρησίμευαν ως ναυτική πολιτοφυλακή. Επίσης πουλούσαν λάφυρα, συμπεριλαμβανομένων σκλάβων, οι οποίοι εργάστηκαν στην οικοδομή και στα χωράφια.

Ωστόσο, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη έγιναν πλουσιότερα και ανέπτυξαν το ναυτικό τους, η εξάρτηση από τους κουρσάρους μειώθηκε.

Σε καιρό ειρήνης, η πειρατεία έγινε επιζήμια για τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η προσφορά γενικής αμνηστίας στους πειρατές αποδείχθηκε μια οικονομικά αποδοτική λύση.

Πολλοί πειρατές δέχτηκαν τη χάρη του βασιλιά, καθώς το κύριο κίνητρό τους ήταν η απληστία. Για να εξασφαλιστεί η επιτυχής μετάβασή τους στην πολιτική ζωή, η παροχή θέσεων εργασίας, γης, ακόμη και συζύγων έγινε μέθοδος εκπολιτισμού των πρώην πειρατών.

Αυτή η μετάβαση ήταν πιο αποτελεσματική για τους Ολλανδούς και τους Γάλλους κουρσάρους, οι οποίοι βρήκαν απασχόληση εν καιρώ ειρήνης πιο εύκολα σε σύγκριση με τους Άγγλους ομολόγους τους.

Δημοφιλή