Πώς να μετατρέψουμε το κινητό μας σε «ψηφιακό πορτοφόλι»

Για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη
.
Evanto/womens life
.

Πόσες φορές δεν έχεις φύγει από το σπίτι συνειδητοποιώντας ότι ξέχασες το πορτοφόλι σου… Αντί λοιπόν να ζητάς δανεικά για να βγάλεις τη μέρα, η τεχνολογία έρχεται για να σταθεί δίπλα σε όλους τους απανταχού «ξεχασιάρηδες»!

Για να μην μένεις τεχνολογικά πίσω, ας δούμε πως θα μετατρέψεις το κινητό σου σε πολυεργαλείο για να πληρώνεις τα πάντα χωρίς να έχεις μαζί σου μετρητά και πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή self test και να τα έχεις όλα σε ένα.

Φυσικά ο μεγάλο κίνδυνος είναι να ξεχάσεις ή να χάσεις το κινητό σου! Σε αυτή την περίπτωση η τεχνολογία σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Όλες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες, τα περίφημα «ψηφιακά πορτοφόλια», μέσα από τις οποίες μπορείς να κάνεις ηλεκτρονικές πληρωμές με το κινητό σου μέσω του Apple Pay ή του Google Pay.

iPhone

Αν έχεις iPhone, οι τράπεζες που υποστηρίζουν μέχρι στιγμής το ψηφιακό πορτοφόλι του iOs, Apple Pay, είναι η Alpha Bank, η Eurobank και πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς.

Επιπλέον μπορείς να καταχωρήσεις την κάρτα σου στο Apple Pay εάν είσαι κάτοχος καρτών της Viva Wallet, της Edenred και της Up Hellas ή εάν διαθέτεις λογαριασμό στις διεθνείς fintech startups Revolut, N26, Monese, Curve, ZEN.COM, iCard, Paysers, SumUp και Wise.

Η προσθήκη στο Apple Pay γίνεται απλά με το iPhone ή το Apple Watch και φυσικά μπορείς να κάνεις αγορές και σε apps όλων των κατηγοριών με την βοήθεια του Apple Pay, απλά επιλέγοντας «Αγορά με το Apple Pay».

Android smartphones

Στην περίπτωση που έχεις Android smartphones μπορείς να κάνεις τις πληρωμές σου μέσω του Google Pay, όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι κάρτα διαθέτεις μέσω των ψηφιακών πορτοφολιών που έχουν οι τράπεζες. Προϋπόθεση είναι το smartphone σου να έχει ενσωματωμένη την τεχνολογία NFC, κάτι που υποστηρίζουν τα περισσότερα μοντέλα με κόστος 200 ευρώ και άνω.

Την ειδική εφαρμογή του Google Pay υποστηρίζει μέχρι στιγμής η Alpha Bank, η Eurobank, η Viva Wallet, η Edenred και η Up Hellas ενώ από τα διεθνή fintech startups, Google Pay για Έλληνες καταναλωτές υποστηρίζουν η Revolut, η N26, η Monese, η Curve, η PayrNet και η Wise.

Συγκεκριμένα οι εξής κάρτες:

Alpha Bank (Mastercard Credit, Debit και Prepaid, Visa Debit, Credit και Prepaid)
BitPanda (Χρεωστική Visa)
Curve OS Ltd (Χρεωστική Mastercard)
Eurobank (Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες Mastercard, Visa Debit, Credit και Prepaid)
iCard (Visa Debit, Credit και Prepaid)
Monese (Χρεωστική Mastercard)
N26 (Χρεωστική Mastercard)
PayrNet (Mastercard Prepaid )
Revolut (Κάρτες Mastercard, κάρτες Visa)
Up Hellas S.A (Χρέωση Mastercard)
Viva Wallet (Χρεωστική Mastercard για καταναλωτές και χρεωστική Mastercard για μικρές επιχειρήσεις)
Wise (Όλες οι κάρτες)

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να καταχωρήσεις τις παραπάνω κάρτες στο ψηφιακό πορτοφόλι της Google και να κάνεις όλες τις πληρωμές σου μέσα από αυτό.
Μια εναλλακτική επιλογή για τους χρήστες Android smartphones είναι να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό «πορτοφόλι» απευθείας από τις τέσσερις τράπεζες δηλαδή Alpha, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την Edenred αποκτώντας μέσα από αυτό και δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών μέσω smartphone.

smartwatch

Τέλος, στην περίπτωση των Android smartwatch, πληρωμές μπορούν να πραγματοποιούν όσοι έχουν smartwatch Garmin (GArmin Pay), και λογαριασμό στην Alpha Bank Pay και όσοι έχουν ρολόι με λειτουργικό Wear OS για να υποστηρίζει Google Pay, όπως για παράδειγμα τα τελευταία μοντέλα smartwatch της Samsung.

Covid Free GR Wallet

Υπενθυμίζουμε ότι από τις 3 Νοεβρίου μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και την εφαρμογή Covid Free GR Wallet, για να έχεις ανά πάσα στιγμή μαζί σου και διαθέσιμα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης και των διαγνωστικών ελέγχων που κάνεις κάθε φορά.

Μια χρήσιμη εφαρμογή εάν αναλογιστείς πόσες φορές θα κληθούμε πλέον όλοι να δείξουμε όλα αυτά τα στοιχεία που πριν από 2 χρόνια θα θέλαμε ολόκληρο ντοσιέ να σέρνουμε μαζί μας. Έτσι, δεν χρειάζεται πλέον να έχεις μαζί σου εκτυπωμένο τίποτα καθώς όλα είναι μέσα στην εφαρμογή του κινητού.

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις;

  • Πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση της εφαρμογής Covid Free GR Wallet είτε από το Google Play είτε από το App Store.

  • Δεύτερο βήμα είναι να κατεβάσεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αποτελέσματος τεστ.

Στη συνέχεια, «φορτώνεις» το πιστοποιητικό στην εφαρμογή με τους ακόλουθους δυο τρόπους:

α) με τη σάρωση QR Code (από εκτυπωμένο πιστοποιητικό ή από QR code σε άλλη οθόνη)
β) με την εισαγωγή αρχείου PDF (αφορά όσους έχουν «κατεβάσει» το πιστοποιητικό στη συσκευή τους, σε μορφή PDF)

Όταν γίνει η εισαγωγή, το πιστοποιητικό εμφανίζεται σε ευκρινή μορφή στο «πορτοφόλι» της εφαρμογής, ώστε ο QR code να διαβάζεται εύκολα και να είναι ορατό το όνομα, η ημερομηνία γέννησης και εμβολιασμού σου.
Με τον ίδιο τρόπο «φορτώνεις» στην εφαρμογή το πιστοποιητικό νόσησης και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ.

Μετά από όλα αυτά είσαι έτοιμη να κλείσεις άφοβα την πόρτα πίσω σου. Το νου σου στο κινητό!