Πώς ο χειμώνας επηρεάζει την μετάδοση του κορονοϊού

Νέα μελέτη αναφέρεται στο χρόνο που τα σωματίδια μένουν ενεργά στον αέρα κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Andrei310 via Getty Images

Τον τρόπο μετάδοσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους διερευνά μια νέα μελέτη, ενόψει του χειμώνα που έρχεται, προκειμένου οι άνθρωποι να γνωρίζουν καλύτερα πώς θα προστατευτούν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο Covid-19 φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικός σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες που υπογράφουν τη μελέτη αναφέρουν πως στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού προστίθεται και ο κίνδυνος της γρίπης, ο οποίος σαφώς επιβαρύνεται από την τάση μας να κλείνουμε τα παράθυρα τους χειμερινούς μήνες.

Η νέα μελέτη διερευνά σε βάθος το μυστικό της ασυνήθιστης επιτυχίας αυτού του ιού, δηλαδή τη μεταδοτικότητα του και τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να μεταφέρεται από τον έναν οργανισμό στον άλλο. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως συμπεραίνεται.

Στις αρχές του Απρίλη, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνταν αν ο κορονοϊός θα εξαφανίζονταν το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, επισημαίνει ο Γιανουίνγκ Ζου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συνέβη, όπως αναμενόταν, στην πραγματικότητα μάλιστα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά.

Για να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Covid καταφέρνει να επιβιώσει σε περιπτώσεις όπου ο ιός της γρίπης αποτυγχάνει, οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικές θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός μεταδίδεται με την αναπνοή και την ομιλία, όταν οι άνθρωποι φταρνίζονται ή βήχουν.

Οι επιστήμονες παράλληλα μελέτησαν το διάστημα που ένα μικρόβιο σαν αυτό παραμένει μεταδοτικό έξω από κάποιον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα των ειδικών, τα αναπνευστικά σταγονίδια -που θεωρούνται ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης- δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης.

«Διαπιστώσαμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σταγονίδια αυτά ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτή των έξι ποδιών που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», λέει ο Ζου. Το φαινόμενο αυτό αυξάνεται όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον.

Εκτός από την ικανότητα του να ταξιδεύει πιο μακριά, ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε χαμηλές θερμοκρασίες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αντιθέτως, τα σταγονίδια εξατμίζονται ευκολότερα όταν υπάρχουν σε ένα ζεστό και ξηρό περιβάλλον. Αυτό που αφήνουν πίσω τους είναι μικροσκοπικά θραύσματα ιών που ενώνονται με άλλα σωματίδια που διασκορπίζονται στον αέρα με τον βήχα, την ομιλία και την αναπνοή.

«Πρόκειται για πολύ μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία μπορούν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό επειδή αιωρούνται στον αέρα για ώρες», σημειώνει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Ζου Λαμπ.

(Με πληροφορίες από weforum.org)

Δημοφιλή