Πώς το εργασιακό burnout βλάπτει την σχέση με τον σύντροφο

Και οι τρόποι διαχείρισης, στο σπίτι.
Πώς το εργασιακό burnout βλάπτει την σχέση με τον σύντροφό μας.
PhotoAlto/Eric Audras via Getty Images
Πώς το εργασιακό burnout βλάπτει την σχέση με τον σύντροφό μας.

Η εργασιακή εξάντληση (burnout) είναι η αντίδραση στο υπερβολικό και παρατεταμένο άγχος στη δουλειά. Οι συνέπειες της εξάντλησης είναι η μειωμένη εργασιακή απόδοση, καθώς και άλλα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Κι ενώ το burnout συχνά συνδέεται με την υπερβολική εργασία, μπορεί να είναι αποτέλεσμα επαγγελματικής υποβάθμισης.

Ομως η εργασιακή εξάντληση, είναι πολύ πιθανόν να βλάψει την σχέση με τον/την σύντροφό μας. Πώς την επηρεάζει; Οι ειδικοί εξηγούν:

Το burnout μπορεί να καταστρέψει την σχέση με αργό ρυθμό

«Θέλουμε να φανταζόμαστε τον εαυτό μας με μια ισορροπία στην επαγγελματική και προσωπική ζωή, όμως η πραγματικότητα διαφέρει. Οι σχέσεις απαιτούν ενέργεια και όσοι πάσχουν από εργασιακή εξάντληση, αντιμετωπίζουν σωματική, ψυχική και συναισθηματική κόπωση», λέει η Τζένιφερ Τσάπελ Μαρς, ψυχοθεραπεύτρια και ειδική σε θέματα οικογένειας και γάμου. Εκείνοι που είναι εξαντλημένοι από την εργασία, δεν αποτελούν καλή συντροφιά στη σχέση. Μπορεί να είναι κυκλοθυμικοί, απαθείς, οξύθυμοι, κλειστοί στον εαυτό τους και μια «δυσάρεστη» παρέα. «Δεν έχουν να προσφέρουν πολλά στην σχέση. Και επιπλέον υπάρχουν προβλήματα στην φυσική οικειότητα και το σεξ».

Μπορεί να φέρει αλλαγές στην καθημερινότητα

Οταν το burnout εισέλθει σε άλλους τομείς της ζωής μας, ίσως αισθανθούμε απόγνωση. Ακόμα κι αν δεν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε μια εργασιακή κατάσταση αμέσως, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στη σχέση.

  • «Μην υποθέτετε ότι ο σύντροφός σας γνωρίζει πως αισθάνεστε. Εποικοινωνήστε με τον σύντροφό σας πώς αντιμετωπίζετε το χρόνιο στρες, για να σας ενθαρρύνει»
  • «Διοργανώστε βραδιές που θα περνάτε χρόνο μαζί και θα προσαρμόζονται στην τρέχουσα ψυχική σας κατάσταση»
  • «Ρωτήστε τον σύντροφό σας τι χρειάζεται από εσάς. Τότε κάντε το. Με αυτό τον τρόπο θα έρθετε πιο κοντά γιατί ο σύντροφος θα αισθάνεται ότι ακούγεται»
  • «Δώστε ο ένας στον άλλον λίγο χρόνο για διάλειμμα από την καθημερινότητα»

Πηγή: HuffPost US

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση