Πέντε «φυσικά» έργα τέχνης που κόβουν την ανάσα

Οι φωτογραφίες αποτελούν μερικά από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα για το πώς οι καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί από τοπία.

Για αιώνες ολόκληρους, οι καλλιτέχνες έχουν θολώσει την γραμμή μεταξύ φύσης και δημιουργίας. Στην δεκαετία του 1960 και 1970, αυτό το κίνημα ήταν δημοφιλές στον κόσμο της τέχνης καθώς όλο και περισσότεροι πρωτοπόροι καλλιτέχνες, ενσωμάτωναν τοπία και φυσικά υλικά στην δουλειά τους. Αυτές οι φωτογραφίες αποτελούν μερικά από τα πιο συναρπαστικά παραδείγματα για το πώς οι καλλιτέχνες έχουν εμπνευστεί από τοπία.

«Spiral Jetty»

Associated Press

Το «Spiral Jetty» του Ρόμπερτ Σμίθσον θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα Land Arts στις ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε το 1970 και βρίσκεται στη χερσόνησο Rozel Point στη βορειοανατολική ακτή της Γιούτα. Για να καταφέρει αυτήν την δημιουργία, ο Σμίθσον χρησιμοποίησε πάνω από έξι χιλιάδες τόνους βράχων από την περιοχή για να σχηματίσει ένα σπειροειδές πηνίο. Επειδή το έργο είναι χτισμένο πάνω στο νερό, συχνά υπόκειται σε αλλαγές λόγω της παλίρροιας.

«7 μαγικά βουνά»

ASSOCIATED PRESS

Τα «7 μαγικά βουνά» στην έρημο της Νεβάδα, είναι δημιουργία του Ελβετού καλλιτέχνη Ούγκο Ροντινόν. Αποτελείται από τα επτά πύργους με πολύχρωμες μεγάλες πέτρες που υψώνονται σε ύψος πάνω από 10 μέτρα. Το πολύχρωμο αυτό έργο τέχνης λόγω της μοναδικότητάς του και των έντονων χρωμάτων, φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά.

«Σχέδια Άμμου»

Brent Stirton via Getty Images

Ο καλλιτέχνης Τζιμ Ντένεβαν στην Καλιφόρνια, χρησιμοποιεί άμμο για να δημιουργήσει τέχνη στην γη εδώ και δεκαετίες. Ο Ντένεβαν συνήθως δημιουργεί περίτεχνα σχέδια χρησιμοποιώντας ένα ραβδί, αλλά δυστυχώς καταστρέφονται γρήγορα λόγω της παλίρροιας.

«Ηφαίστειο Ρόντεν»

The Washington Post via Getty Images

Ένα φυσικό έργο τέχνης από τον Τζέιμς Ταρέλ ο οποίος αγόρασε το ηφαίστειο Ρόντεν για να το μετατρέψει σε έναν χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βιώσουν μια πραγματική εμπειρία να βρίσκονται μέσα στον κρατήρα. Το έργο του αναμένεται να αποτελέσει το έργο ζωής του και να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από κοντά τη μανία της φύσης.

«Τρελό Άλογο»

ASSOCIATED PRESS

Το 1948 ο γλύπτης Κόρτσακ Ζολκόβσκι έφτιαξε ένα μνημείο στην περιοχή Μπλακ Χιλς της Νότιας Ντακότα, προς τιμήν κάποιου θρυλικού αρχηγού των Ινδιάνων. Στην αρχή ο Ζολκόβσκι εκτίμησε πως θα χρειαστούν 30 χρόνια να το ολοκληρώσει, αλλά 72 χρόνια μετά ακόμα βρίσκεται υπό κατασκευή. Το κεφάλι του Τρελού Αλόγου έχει ύψος 26,7 μέτρα και πλάτος 18 μέτρα. Σύμφωνα με μερικές πηγές, το Τρελό Άλογο, με το απλωμένο αριστερό χέρι και το άλογό του, θα είναι το μεγαλύτερο γλυπτό στον κόσμο —με ύψος 172 μέτρα και μήκος 195 μέτρα. Το χέρι μόνο θα έχει μήκος 69 μέτρα, και το προτεταμένο δάχτυλο θα έχει μήκος 11,4 μέτρα και πάχος 3 μέτρα.

πηγή: insider

Προτείνετε μια διόρθωση