Πως το στρες εμποδίζει την απώλεια βάρους

Το άγχος τρελαίνει κυριολεκτικά το σώμα.
.
Evanto/womens life
.

Πριν από λίγες ημέρες είδα τυχαία στα social, την ανάρτηση μιας πολύ γνωστής Αμερικανίδας δασκάλας yoga, η οποία μιλούσε για την αύξηση του βάρους σε γυναίκες μετά τα 40 – 45 λέγοντας ότι, η εναπόθεση λίπους στην κοιλιά συχνά οφείλεται στο άγχος.

Η αλήθεια είναι ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον, γιατί πολλές φορές διαπίστωνα και στον εαυτό μου ότι μετά από μεγάλη κούραση και πολύ άγχος ήμουν συχνά πρησμένη. Μετά από έναν καλό ύπνο το σώμα επανερχόταν στα φυσιολογικά του με τη ζυγαριά να δείχνει έως και 2 κιλά λιγότερα σε ένα βράδυ!

Αυτό που προκύπτει από τα λεγόμενα της, είναι ότι το άγχος παχαίνει! Όταν είσαι αγχωμένη ή πολύ κουρασμένη εκκρίνεται μια ορμόνη η κορτιζόλη, η οποία συνδέεται με το στρες και ενώ κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την καταπολέμηση των φλεγμονών όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα προκαλεί και εναπόθεση του λίπους.

Όταν το στρες είναι μια συνεχής και καθημερινή κατάσταση η κορτιζόλη παράγεται σε υψηλά επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα γεγονός που απορρυθμίζει τον μεταβολισμό και την κατανομή του λίπους στο σώμα, το οποίο συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς και σε όλα τα σημεία εκείνα που συγκεντρώνεται λίπος στο γυναικείο σώμα.

Έρευνες σε άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας έδειξαν ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Τα μεγάλα ποσοστά κορτιζόλης στο οργανισμό, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την αρτηριακή πίεση ενώ καταστέλλεται και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όλη αυτή η στρεσογόνος κατάσταση οδηγεί τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τον «εχθρό» με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη και να παράγεται κορτιζόλη, που κινητοποιεί υδατάνθρακες και λίπη για γρήγορη ενέργεια. Όταν όμως χαλαρώνει ο οργανισμός σε ωθεί να αναπληρώσεις τα λίπη και τους υδατάνθρακες που έκαψες με αποτέλεσμα να πεινάς περισσότερο. Αυτός ο μηχανισμός του στρες σε καθημερινή βάση κρατά την κορτιζόλη υψηλά, υποκινώντας το αίσθημα της πείνας.

Έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση του βάρους σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αισθητή στην περιοχή της κοιλιάς λόγω της μεγαλύτερης ευαισθησίας των λιποκυττάρων της κοιλιάς στην κορτιζόλη. Μια ακόμη ένδειξη ότι το άγχος τρελαίνει κυριολεκτικά το σώμα σου και απορρυθμίζει τις λειτουργίες του οργανισμού.

Ίσως ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα και μια χαλαρή βόλτα!

***

Προτείνετε μια διόρθωση