Τα οφέλη της φύσης στην ψυχική μας υγεία

Ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή βόλτα σ’ ένα πάρκο της γειτονιάς σας, θα διαπιστώσετε τη διαφορά στην ψυχολογία σας.
.
EVANTO
.

Στους δύσκολους και αγχωτικούς καιρούς που ζούμε, η επαφή με τη φύση μπορεί να σε βοηθήσει με την ψυχολογία σου. Μια απλή βόλτα στη φύση ή στη θάλασσα μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και να δεις τις καταστάσεις που σε αγχώνουν με άλλη οπτική.

Η επαφή με τη φύση μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις προβλήματα κατάθλιψης, να εστιάσεις την προσοχή σου στα σημαντικά πράγματα της ζωής σου και να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου. Γι’ αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, αρχίζει να γίνεται αρκετά δημοφιλής η θεραπεία προβλημάτων μέσω της επαφής με τη φύση.

Τα προβλήματα έλλειψης προσοχής που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, ακόμα και σε παιδιά, ορισμένες σωματικές και ψυχολογικές ασθένειες μπορεί να σχετίζονται με τη μειωμένη επαφή των ανθρώπων με την φύση.

Οι εμπειρίες που αποκτά κάποιος που έχει συχνή επαφή με τη φύση μπορεί να αντισταθμίσουν ορισμένα προβλήματα που έχουν σχέση με τις καθημερινές τεχνολογικές επιρροές. Η εξάρτηση από τα κινητά, τους υπολογιστές και τις οθόνες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα, τόσο στους ενήλικές όσο και στα παιδιά. Γι’ αυτό και πλέον γίνονται προσπάθειες απεξάρτησης από τα κοινωνικά δίκτυα και τις οθόνες.

Ακόμα και αν σου αρέσει να ζεις σε μια μεγαλούπολη και δεν μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου κάπου άλλου, σιγά σιγά μπορεί να διαπιστώσεις ότι σου λείπουν ορισμένα απλά πράγματα, όπως η ηρεμία, οι βόλτες στην εξοχή και η γαλήνη ενός επαρχιακού τοπίου.

Δεν έχουν όλοι όμως τόσο εύκολη πρόσβαση στη φύση έτσι ώστε να διαχειριστούν τυχόν ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σύμφωνα με στοιχεία από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου ακόμα και μέσα στις πόλεις, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σ’ αυτούς.

Η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, όπως η μοναξιά ή η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνολογία. Η επιστροφή στη φύση μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην επανασύνδεση μεταξύ οικογενειών και των μελών τους και να είναι μια ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο ανάμεσα σε ζευγάρια, ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς τους. Επιπλέον, μπορεί να είναι ένας τρόπος ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων με διάφορες δραστηριότητες.

Η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους -ιδιαίτερα αυτούς που ζούσαν στις πόλεις- να εγκλωβιστούν σε κλειστούς χώρους, απομονωμένοι τελείως ο ένας από τον άλλο. Καθώς τα πράγματα αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν, υπάρχει μια ευκαιρία να περνάμε περισσότερο χρόνο στη φύση και να εντάξουμε τις βόλτες στους εξωτερικούς χώρους στην καθημερινότητά μας.

Δεν χρειάζεται να πας σ’ ένα μεγάλο πάρκο ή σ’ ένα καταφύγιο για να νιώσεις τα οφέλη της φύσης στη ζωή σου. Βόλτες σε πάρκα της πόλης ή σε διάφορους κήπους μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν. Ακόμα και τα φυτά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σου μπορεί να βοηθήσουν στην βελτίωση της ψυχολογία σου!

Μην υποτιμάς τη δύναμη του καθαρού αέρα στην ψυχική σου υγεία! Την επόμενη φορά που θα νιώσεις μελαγχολία και θλίψη, βγες έξω από το σπίτι σου για μια ώρα, ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή βόλτα σ’ ένα πάρκο της γειτονιάς σου. Θα διαπιστώσεις τη διαφορά στην ψυχολογία σου!