Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιούμε σαπούνι σε μορφή μπάρας

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ένας ιός δεν μπορεί να ζήσει σε κανένα σαπούνι, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού της μπάρας.
AlexRaths via Getty Images

Όλοι θέλουμε να προστατευθούμε από τον κορονοϊό και το αποδεικνύουμε φορώντας χειροποίητες μάσκες, κρατώντας τις αποστάσεις και κυρίως πλένοντας τα χέρια μας, σχολαστικά, με σαπούνι και νερό όσο το δυνατόν πιο συχνά, πράγμα που απομακρύνει αποτελεσματικά τις πιθανότητες να μολυνθούμε από τον ιό.

Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε πιο άνετα χρησιμοποιώντας υγρό σαπούνι επειδή μας επιτρέπει να καθορίζουμε εμείς την ποσότητα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αλλά τι γίνεται με την μπάρα σαπουνιού;

Μπορεί να το χρησιμοποιήσει περισσότερα από ένα άτομο; Παραβιάζουμε κανόνες υγιεινής; Βοηθάμε να εξαπλωθεί ο ιός;

Η HuffPost επικοινώνησε με γιατρούς προκειμένου να μας διαφωτίσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

Η μπάρα σαπουνιού δεν αποτελεί φιλόξενο περιβάλλον για τον ιό

Το σαπούνι δρα εναντίον του κορονοϊού επειδή καταστρέφει τη λιπιδική μεμβράνη που τον περιβάλλει, σκοτώνοντας τον.

Με απλά λόγια, η επιστήμη έχει δείξει ότι ένας ιός δεν μπορεί να ζήσει σε κανένα σαπούνι, συμπεριλαμβανομένου αυτό της μπάρας. Γι ’αυτό και η σύσταση να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά και όσο πιο συχνά γίνεται.

Το σαπούνι δεν πρέπει επ′ ουδενί να συγχέεται με το απολυμαντικό χεριών, το οποίο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το σαπούνι, στην απομάκρυνση μικροβίων, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπορούν τα βακτήρια να επιβιώσουν σε μία μπάρα σαπουνιού

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν πως τα βακτήρια και ο ιός είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Εκτεταμένη μελέτη του 1965, κατέληξε πως τα βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκος, δεν μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε κάποιο άλλο μέσω της μπάρας σαπουνιού.

Νέα μελέτη του 1988, εξέτασε αν βακτήρια όπως το Eσερίχια Κόλι και η Ψευδομονάδα μπορούν να μεταφερθούν από μολυσμένες μπάρες σαπουνιών στον άνθρωπο.Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πλήρως την μελέτη του 1965. Τα βακτήρια σε μία μπάρα σαπουνιού δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσα από το πλύσιμο των χεριών.

Εάν δεν έχουμε ακόμα πειστεί, μπορούμε πάντα να λάβουμε επιπλέον προφυλάξεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρό σαπούνι αντί για μπάρα μόνο που πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην αγγίζουμε την αντλία, καθώς ενδέχεται να μολυνθούμε από το δοχείο. Το υγρό «σαπούνι είναι συνήθως σε πλαστικό και είναι πολύ δύσκολο να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να αγγίξουμε το δοχείο», δήλωσε ο Ντάριεν Σάτον, γιατρός έκτακτων περιστατικών, στη Νέα Υόρκη.

Πότε δεν πρέπει χρησιμοποιούμε μπάρα σαπουνιού

Μία χρήσιμη συμβουλή, τον καιρό της πανδημίας, σύμφωνα με τον Ντάριεν Σάτον, είναι να μην μοιραζόμαστε το σαπούνι μας με άλλα μέλη της οικογένειας μας ή με τα άτομα που συγκατοικούμε, ιδίως αν έχουμε μολυνθεί από τον ιό ή έχουμε εμφανίσει συμπτώματα της νόσου.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αν μοιραζόμαστε το σαπούνι μας. Αν όμως θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις όποιες πιθανότητες, ειδικά αν υπάρχει άτομο στο σπίτι που ζούμε το οποίο έχει εμφανίσει συμπτώματα του COVID-19, καλό είναι να χρησιμοποιούμε το προσωπικό μας σαπούνι».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι η άποψη της γιατρού έκτακτων περιστατικών στη Νέα Υόρκη, Τζάνετ Νίσουατ, ιδίως αν πλένουμε το πρόσωπο μας και το σώμα μας με αυτό.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά μία μπάρα σαπουνιού

Όπως μας λέει η Τζάνετ Νίσουατ, πάντα ξεπλένουμε καλά το σαπούνι μας, πρι και μετά από κάθε χρήση.

«Αφού το ξεπλύνουμε καλά μετά την χρήση, το αφήνουμε σε σημείο που μπορεί να αεριστεί καλά. Διαφορετικά, ενδέχεται να δημιουργηθούν βακτήρια», υποστηρίζει ο Ντάριεν Σάτον.

Εν κατακλείδι

Το μπάνιο είναι ένας ιδιαίτερα ενεργός χώρος αναπαραγωγής βακτηρίων. Εάν μοιραζόμαστε το μπάνιο μας με άτομα που κυκλοφορούν και εκτός σπιτιού, καλό είναι να έχουμε διαφορετικά σαπούνια ο καθένας. Παράλληλα πρέπει να απολυμαίνουμε το μπάνιο μετά από κάθε χρήση με χλωρίνη ή αντίστοιχο προϊόν, μας συμβουλεύει ο Ντάριεν Σάτον.

Δεν χρειάζεται όμως να κυριευθούμε από εμμονές, σχετικά με το είδος του σαπουνιού που χρησιμοποιούμε. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όταν μοιραζόμαστε το μπάνιο μας με άλλα άτομα, υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν κάποιες επιφάνειες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε χρησιμοποιούμε το ίδιο σαπούνι είτε όχι.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πολύ σχολαστικά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα, είτε χρησιμοποιούμε μπάρα σαπουνιού είτε υγρό.

Πηγή: HuffPost US